Οι γυναίκες προτιμούν να επενδύουν με τρόπο που βοηθάει το περιβάλλον και κάνει κοινωνικό καλό, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Τέτοιες επενδύσεις που βασίζονται σε αξίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση του γενικού ενθουσιασμού των επενδυτριών για περαιτέρω επενδύσεις και στην τόνωση του μακροπρόθεσμου πλούτου τους, σύμφωνα με ειδικούς.
Περίπου το 52% των γυναικών θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε εταιρείες που έχουν θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerulli Associates για την αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 44%.
Η τάση αναγνωρίζεται και πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ. Περίπου το 43% των γυναικών (έναντι 34% των ανδρών) πιστεύουν ότι η στάση μιας εταιρείας σε κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα είναι «πολύ σημαντική» όταν αποφασίζουν αν θα επενδύσουν σε αυτήν, σύμφωνα με την S&P Global, η οποία ρώτησε επενδυτές σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Αν και δεν είναι τεράστιο το χάσμα μεταξύ των φύλων, μια διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων εξηγεί πολλά για τη συμπεριφορά των επενδυτών, σύμφωνα με τον Scott Smith, ο οποίος ηγείται της έρευνας της Cerulli. Και αυτή η διαφορά επιμένει σε μεγάλο βαθμό και κατά τη σύγκριση γυναικών και ανδρών σε διαφορετικές ομάδες ηλικίας και πλούτου.
Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες τείνουν να επενδύουν λιγότερο συχνά από τους άνδρες συνολικά: Περίπου το 48% έχει σήμερα χρήματα στο χρηματιστήριο έναντι 66% των ανδρών, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της NerdWallet.
Διαβάστε επίσης: Γιατί αυξάνονται οι επενδύσεις σε τεχνολογίες μακροζωίας
Οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο να επενδύσουν σε εταιρείες που: πληρώνουν στους εργαζομένους ένα δίκαιο μισθό, είναι ηγέτες με περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές και που δεν πωλούν «κακά» προϊόντα, όπως ο καπνός και τα όπλα, σύμφωνα με τη Cerulli. Οι ερευνητές αποδίδουν την επιλογή των γυναικών στον χαρακτήρα τους. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται απόλυτες ότι δε θέλουν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις και προϊοντα που βλέπουν ότι είτε βλάπτουν το περιβάλλον (ή) βλάπτουν τους στόχους των γυναικών.
Συνεπώς, το κίνητρό τους είναι περισσότερο συναισθηματικό παρά οικονομικό. Αυτό δε σημαίνει ότι οι επενδύσεις τους δεν είναι επικερδείς, το αντίθετο, μάλιστα: οι γυναίκες τείνουν να είναι καλύτερες μακροπρόθεσμες επενδύτριες από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Μάλιστα, η συμπεριφορά των γυναικών έχει τη δυνατότητα να τις κάνει πιο ενθουσιώδεις για τις επενδύσεις συνολικά, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για τη μακροπρόθεσμη δημιουργία πλούτου, σχολιάζουν οι ειδικοί.
Τα τελευταία χρόνια τα επενδυτικά κεφάλαια που τηρούν τις λεγόμενες αρχές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Αυτές οι επενδύσεις (γνωστές και ως «βιώσιμα» κεφάλαια) θα μπορούσαν να κατευθύνονται σε εταιρείες που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή που προωθούν την ποικιλομορφία φύλου και φυλής, για παράδειγμα.
Διαβάστε επίσης: Η κάθετη γεωργία προσελκύει επενδύσεις και αναπτύσσεται δυναμικά
Μάλιστα, οι επενδύσεις με κριτήρια ESG πέρυσι άγγιξαν το ποσό ρεκόρ των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων – 14 φορές περισσότερο από ό,τι μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα περί βιωσιμότητας για την αμερικανική Sustainalytics.
Οι αρχές των γυναικών, πάντως, τις ωθούν να ξεπερνούν τους δισταγμούς τους σχετικά με την απόδοση των ESG επενδύσεων. Γιατί υπάρχει εν πολλοίς η εντύπωση ότι οι βιώσιμες επενδύσεις τείνουν να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτικές: Μεταξύ όλων των μεμονωμένων επενδυτών, το 70% πιστεύει ότι η βιώσιμη επένδυση συνεπάγεται χρηματοοικονομικό συμβιβασμό (από 64% το 2019), σύμφωνα με το Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing. Το ποσοστό μάλιστα είναι υψηλότερο (83%) μεταξύ των Μillennials σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Ωστόσο, τα δεδομένα δε φαίνεται να υποστηρίζουν αυτόν τον μύθο. Γιατί καταγράφουν ότι περίπου το 74% των βιώσιμων κεφαλαίων διοχετεύεται στις κορυφαίες επενδυτικές κατηγορίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι επενδυτές κεφαλαίων ESG, συνεπώς, δεν επιλέγουν τέτοιου είδους επενδύσεις θυσιάζοντας την απόδοση για τις αξίες τους – όσο και αν δεν έχουν βέβαια όλες οι επενδύσεις με κριτήρια ESG πάντα καλύτερη απόδοση, όπως, για παράδειγμα συνέβη μέσα στο 2022 με τα σκαμπανεβάσματα του τεχνολογικού κλάδου, που εξέθεσε αρκετούς επενδυτές.
Με πληροφορίες από CNBC
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.