Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει πόσο τα brands θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του ήχου και της μουσικής στη στρατηγική τους του marketing, το Bacardi Rum συνεργάζεται με το streetwear brand ρούχων Nahmias και τον βραβευμένο με Grammy παραγωγό Boi-1da για τη δημιουργία μιας σειράς ρούχων με ενσωματωμένους κωδικούς QR που συνδέονται με ένα άλμπουμ ανερχόμενων μουσικών. Στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν περιλαμβάνονται οι BenjiFlow, Ric Wilson και K.ZIA.
Η gender-neutral σειρά ρούχων λανσαρίστηκε στην Εβδομάδα Μόδας Ανδρών του Παρισιού και έχει έναν αέρα Καραϊβικής εμπνευσμένo από το Bacardi. Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος σκανάρει τα ρούχα και ακούει το άλμπουμ, κερδίζει ανταμοιβές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εξαργύρωσης εισιτηρίων συναυλιών. Επίσης, όλα τα έσοδα από την πώληση των ρούχων θα διατεθούν υπέρ των ανερχόμενων καλλιτεχνών.
Η συλλογή αυτή αποτελεί μέρος του εν εξελίξει προγράμματος Music Liberates Music του Bacardi, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των υποεκπροσωπούμενων φωνών στη μουσική βιομηχανία. Η συνεργασία του Bacardi όχι μόνο προσφέρει προβολή σε ανερχόμενους μουσικούς, αλλά αυξάνει επίσης την προβολή της ίδιας της μάρκας. Οι έξυπνα ενσωματωμένοι κωδικοί QR θα μπορούσαν να γίνουν viral στα social media, ειδικά με το κίνητρο άλλων μουσικών παροχών να ωθεί τους χρήστες να κάνουν αναρτήσεις και να εμπλακούν και οι ίδιοι στην καμπάνια, δίνοντάς της οργανική προβολή και engagement που υπογραμμίζει την αυθεντικότητα της μάρκας.
Διαβάστε επίσης: Το Bacardi ενώνει τον σκοπό-purpose με τα NFTs
Η αξιοποίηση των QR codes αντικατροπτρίζει επίσης μια τάση, καθώς πριν από την πανδημία του COVID-19, δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ωστόσο, η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτησή τους και διεύρυνε τις εφαρμογές τους ως έναν τρόπο διασύνδεσης χωρίς επαφή. Σήμερα, οι κωδικοί QR έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινής ζωής, παρέχοντας στους ανθρώπους γρήγορη πρόσβαση σε συνδέσμους στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα χρησιμεύουν ως εργαλεία δημιουργικής παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων για τους εμπόρους.
Η μουσική στο marketing
Οι μουσικοί που συμμετέχουν στην καμπάνια του Bacardi προέρχονται από το Σικάγο, το Λονδίνο και το Βερολίνο, δίνοντάς έτσι μια παγκόσμια εστίαση στην καμπάνια. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί στόχο και για άλλες εταιρείες, όπως η Sprite, η οποία εγκαινίασε το Sprite Limelight, το πρώτο της ενιαίο παγκόσμιο μουσικό πρόγραμμα. Επίσης, και η Mastercard κυκλοφόρησε το πρώτο της επώνυμο μουσικό άλμπουμ, αναδεικνύοντας μάλιστα το επόμενο βήμα στο marketing, που είναι αυτό του ηχητικού branding. H άνοδος της δημοτικότητας των podcasts, τα νέα εργαλεία διαφήμισης που προσφέρει πλέον το Spotify, μια πλατφόρμα που αναδείχθηκε μέσω του streaming μουσικής, το sonic marketing, αντικατοπτρίζουν τη συνειδητοποίηση από τα brands της δύναμης του ήχου και της μουσικής, που οι ενδείξεις λένε ότι δεν υστερεί της εικόνας σε αποτελεσματικότητα για την προσέγγιση του κοινού.
Διαβάστε επίσης: Ηχητικό branding | Γιατί «η Mastercard βγάζει δίσκο»
Βέβαια, ειδικά για τις μάρκες αλκοόλ, που εμπλέκονται συχνά με ανερχόμενους καλλιτέχνες, η σύνδεση με τη μουσική δεν είναι εντελώς καινοτόμα, καθώς είναι γεγονός ότι η μουσική και το αλκοόλ έχουν στη συνείδηση του καταναλωτή κοινή φύση και συνδέονται με τη διασκέδαση. Βλέπουμε λοιπόν τη Budweiser, η οποία ανήκει στην Anheuser-Busch InBev, να κυκλοφορεί πρόσφατα ένα Discord bot με μουσική χωρίς δικαιώματα από ανερχόμενους καλλιτέχνες για τους streamers του Twitch. Ή, το Bulleit Frontier Whiskey, που ανήκει στην Diageo, να συνεργάζεται με την UnitedMasters για την παραγωγή ενός βινυλίου περιορισμένης έκδοσης με καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Tribeca.
Αυτό που προσθέτει η μουσική στα brands και την ταυτότητα που προσπαθούν να χτίσουν είναι, ουσιαστικά, συναίσθημα και σύνδεση με την κουλτούρα της εποχής, κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο για τις μάρκες, στην προσπάθειά τους να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στη συνείδηση και τις αναμνήσεις των καταναλωτών. Γενικότερα, η βιομηχανία της μουσικής συνδέεται με τη διασκέδαση και με ανάλαφρα και ευχάριστα συναισθήματα, πράγμα που αποτελεί στοιχείο επιτυχίας για το marketing. Οι νέοι καταναλωτές της γενιάς Ζ και οι Μillennials αγαπούν τη μουσική και το αλκοόλ, ενώ παράλληλα είναι ευαισθητοποιημένοι και στη σημασία της προώθησης των νέων καλλιτεχνών.
Ταυτόχρονα, η δραστηριοποίηση των χρηστών γίνεται ως επί το πλείστον στα social media, τα οποία ήδη είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή αυτών των ηλικιακών ομάδων. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η νέα καμπάνια του Bacardi έχει τη συνταγή της επιτυχίας για την προσέλκυση αυτού του κοινού-στόχου.
Με πληροφορίες από Marketing Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.