21 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών έχει κάνει αγορά μέσω social media

4 MIN READ

Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών έχει κάνει αγορά μέσω social media

Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών έχει κάνει αγορά μέσω social media

Η μεγάλη έρευνα της Wunderman Thompson έρχεται όχι μόνο να επιβεβαιώσει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει, καθώς το έχουν αγκαλιάσει οι καταναλωτές, αλλά και ότι οι αγοραστές έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, που αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούν τα brands, αν θέλουν να κερδίσουν τους καταναλωτές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 31.000 online αγοραστές από 18 αγορές του κόσμου, και τα βασικά συμπεράσματά της είναι ενδεικτικά της δυναμικής που έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 57% των δαπανών αυτήν τη στιγμή διεθνώς αφορούν ιντερνετικές αγορές, ενώ το 60% των αγοραστών δήλωσε ότι θα αυξήσει στο μέλλον τη δραστηριότητα στα online κανάλια αγορών.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, που συμφωνεί με την έμφαση που δίνουν τελευταία τα brands στο social commerce, είναι ότι, σε ποσοστό 65%, οι καταναλωτές έχουν ήδη μέσα στην περασμένη χρονιά κάνει κάποια αγορά μέσα από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι μεγάλες πλατφόρμες social media επενδύουν στην ανάπτυξη εργαλείων για εύκολες αγορές μέσα από το περιβάλλον των εφαρμογών τους, ώστε να διευκολύνουν τα brands που θέλουν να προσεγγίσουν το κοινό τους στα αγαπημένα τους μέσα. Εξάλλου, οι αγοραστές λένε σε ποσοστό 56% ότι θέλουν να παραμένουν μέσα στην εφαρμογή όταν πραγματοποιούν μια αγορά, γεγονός που υποδεικνύει στις εταιρείες πόσο σημαντική θεωρείται από το κοινό τους μια απρόσκοπτη, απλοποιημένη εμπειρία αγορών.

Διαβάστε ακόμα: 5 βήματα για αποτελεσματική στρατηγική social commerce

Σε σχέση μάλιστα με το 2021, η έκθεση ήδη καταγράφει αύξηση 20% στο shopping μέσα από τα social media, γεγονός που δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι παραπάνω από πρόθυμοι να κινηθούν πέρα από τη σιγουριά του Amazon. Παρόλ’ αυτά, το 64% των συμμετεχόντων, δήλωσε ευχαριστημένο όταν μπορεί να αγοράζει τα πάντα από έναν λιανοπωλητή.

Παράλληλα, το 62% των καταναλωτών λέει ότι θα ήθελε η διαδικασία των αγορών του να είναι πιο διασκεδαστική, ενώ το 64% ζητά από τα brands να του προσφέρουν πιο καινοτόμες εμπειρίες, προκειμένου να επιστρέψει και να ξαναψωνίσει από αυτά. Έχουν πολύ συγκεκριμένη αποστολή, λοιπόν, οι εταιρείες, αφού η εξοικείωση των καταναλωτών με το online shopping και η διαπίστωση ότι μπορούν να ψωνίζουν την ώρα που βρίσκονται στο αγαπημένο τους μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τους έχει κάνει περισσότερο απαιτητικούς, αναζητώντας έναν συνδυασμό ευκολίας και αξιόλογης εμπειρίας για τις αγορές τους.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα συνεργασία του Snapchat για επαυξημένη πραγματικότητα στο social commerce 

Αν ήθελε κανείς κάπως να συγκεράσει αυτά τα στοιχεία σε ένα γενικό συμπέρασμα σχετικά με το τι επιθυμούν οι καταναλωτές του e-commerce, θα μπορούσε να πει ότι θέλουν να μπαίνουν στο αγαπημένο τους κανάλι, είτε πρόκειται για το TikTok, το Instagram ή το Twitter, είτε για το ηλεκτρονικό marketplace που προτιμούν, εκεί να βρίσκουν όλα όσα χρειάζονται, προϊόντα και υπηρεσίες, και να τα αγοράζουν εύκολα, χωρίς να φεύγουν από την πλατφόρμα όπου βρίσκονται, και χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν πολύ για να παραλάβουν τις αγορές τους – το 24% μάλιστα θέλει να έχει στην πόρτα του τα ψώνια του μέσα σε δύο ώρες. Εν ολίγοις, δεν έχουν πολλή υπομονή, δε συγχωρούν, και θέλουν ενδιαφέρουσες εμπειρίες όταν ψωνίζουν.

Ξέρουν τι θέλουν, λοιπόν, οι καταναλωτές, γνωρίζουν ότι το online shopping έχει μεγάλες δυνατότητες, και τα brands δείχνουν επίσης να καταλαβαίνουν τι χρειάζεται να κάνουν, όπως δείχνει ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η δραστηριότητά τους στο πεδίο αυτό. Αναγκαστικά, δεν μπορούν παρά να επενδύσουν σε ευέλικτες εφαρμογές και εύχρηστες ψηφιακές υπηρεσίες, που καλύπτουν όλο το αγοραστικό ταξίδι των καταναλωτών, οι οποίοι σε ποσοστό 61% λένε ότι προτιμούν τις μάρκες και τους λιανεμπόρους που φροντίζουν για την εμπειρία που έχουν στην αλληλεπίδραση μαζί τους και πέρα από τη στιγμή της αγοράς.

Δεν αρκεί λοιπόν, πλέον, ένας e-tailer να προσπαθεί να αντιγράψει τους επιτυχημένους, όπως το Amazon ή το e-Bay. Είναι σημαντικό, για να ξεχωρίσει, να διαφοροποιηθεί με τρόπο αξιομνημόνευτο, να επενδύσει στην καινοτομία και το χτίσιμο μιας μοναδικής online προσωπικότητας για το brand του. Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, αυτή η πραγματικότητα ίσως αναγκάσει τις εταιρείες να λειτουργούν με στενότερα περιθώρια κέρδους, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις. Έτσι, όμως, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη θέση τους μακροπρόθεσμα ανάμεσα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από το The Drum
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.