22 Δεκ 2024
READING

Το φάντασμα του Brexit πλήττει τα ελληνικά «χρώματα»

5 MIN READ

Το φάντασμα του Brexit πλήττει τα ελληνικά «χρώματα»

Το φάντασμα του Brexit πλήττει τα ελληνικά «χρώματα»

Βαρύ είναι το φορτίο που έχουν επωμιστεί οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από το Brexit. Τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων (HMRC) αποτελούν κόκκινο συναγερμό για προϊόντα – σημαίες των ελληνικών εξαγωγών όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι και η φέτα. Όμως και για άλλες κατηγορίες προϊόντων τα πράγματα δε βαίνουν όπως πιθανότατα θα ευελπιστούσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου των ενδυμάτων. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικαλείται το Γραφείο του Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στο ΗΒ αντιπροσώπευαν το 3,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στον κόσμο, ενώ οι εισαγωγές το 1%. Έτσι, το ΗΒ ήταν για την Ελλάδα ο 9ος πελάτης και ο 22ος προμηθευτής, έχοντας πάντως απωλέσει μερίδιο τόσο στις ελληνικές εξαγωγές, αλλά κυρίως στις εισαγωγές (το 2020 ήταν 7ος πελάτης και 14ος προμηθευτής).

Μικρότερη είναι η βαρύτητα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμπόριο του ΗΒ, αφού σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το 2021 αποτέλεσε τον 45ο εξαγωγικό προορισμό (0,3% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας) και τον 52ο προμηθευτή (0,2% του συνόλου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2019 το διμερές εμπόριο είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα.

Βάσει των στοιχείων της HMRC, το 2021 η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στο ΗΒ ανήλθε σε 858,5 εκ. λίρες, έναντι 909,2 εκ. το προηγούμενο έτος, μείωση 5,6%.

Οι πρωταθλητές

Οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τα: φάρμακα, γαλακτοκομικά, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα, καρποί και φρούτα, ενδύματα, κ.ά..

Πρώτο εξαγόμενο ελληνικό προϊόν στο ΗΒ είναι τα φάρμακα με μορφή δόσεων για λιανική πώληση (144,6 εκ. λίρες), αύξηση σχεδόν 37% σε σχέση με το 2020. Ακολουθούν οι ευθείς σωλήνες χαλκού, οι εξαγωγές των οποίων ανέκαμψαν σημαντικά μετά από δύο χρόνια υποχώρησης (26,6%). Ακόμα εντυπωσιακότερη είναι η πορεία των ηλεκτρικών αγωγών για τάσεις 80V – 1000V, οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 94,7% καθιστώντας τους το τρίτο σημαντικότερο εξαγόμενο αγαθό από την Ελλάδα στο ΗΒ.

Και τα προβλήματα

Η φέτα παραμένει το σημαντικότερο εξαγόμενο ελληνικό τρόφιμο, με τις εξαγωγές να έχουν πάντως υποχωρήσει σημαντικά κατά 10% σε σχέση με το 2020. Λιγότερο ή περισσότερο πτωτική πορεία καταγράφεται για την πλειοψηφία των τροφίμων, μεταξύ των οποίων και η σημαντική κατηγορία των γιαουρτιών, οι εξαγωγές των οποίων υποχώρησαν κατά 9% το 2021. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά ενδεχομένως την περιορισμένη ικανότητα των μικρότερων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου να ανταποκρίνονται στις γραφειοκρατικές και οικονομικές απαιτήσεις των εξαγωγών, σε αντίθεση με την ευκολία των αποστολών εντός ΕΕ, ωθώντας τις είτε να αποχωρήσουν, είτε να εξαιρέσουν τη βρετανική αγορά από τον μελλοντικό σχεδιασμό τους. Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία ενδυμάτων, οι εξαγωγές της οποίας υποχώρησαν κατά σχεδόν 62% το 2021.

Διαβάστε ακόμα: Η ευρωπαϊκή περιπέτεια και το στοίχημα διεθνοποίησης της ΦΑΓΕ

Σημειώνεται πως οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων – αντιπροσωπεύει το 37% (40% το 2020) των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το 50% των αιτημάτων που δέχεται το Γραφείο του Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις- υποχώρησαν, παρόλο που το 2021 το ΗΒ δεν έθεσε σε πλήρη ισχύ προϋποθέσεις και τελωνειακές διατυπώσεις για την εισαγωγή ορισμένων κατηγοριών προϊόντων από την ΕΕ.

Εφόσον τελικά επιβληθούν και οι τελευταίες εκκρεμείς διατυπώσεις (π.χ. υποχρέωση προσκόμισης υγειονομικών / φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση των σχετικών ελληνικών εξαγωγών στη χώρα, σημειώνει το Γραφείο του Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Πάντως, εξαίρεση στη γενικότερη πτωτική τάση των τροφίμων αποτελούν οι παρασκευασμένες ντομάτες (αύξηση εξαγωγών κατά 15,4%), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (+8,5%), τα παγωτά με λιπαρές ύλες 3% – 7% (+268,7%), τα παρασκευάσματα και κονσέρβες με κρέας πουλερικών (+28%) και το λαβράκι (+103,8%), αν και οι εξαγωγές των τελευταίων αυτών ειδών ξεκινούν από χαμηλή βάση. Αντίστοιχα, σημαντική αύξηση 124% καταγράφεται στις εξαγωγές κρασιού, οι οποίες πάντως παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο για το μέγεθος της βρετανικής αγοράς (3,8 εκ. λίρες το 2021 από 1,7 εκ. το 2020 στη δασμολογική κλάση 2204).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.