24 Απρ 2024
READING

Τα προϊόντα που θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για πρόσφυγες

3 MIN READ

Τα προϊόντα που θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για πρόσφυγες

Τα προϊόντα που θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για πρόσφυγες

Η ανθρωπιστική κρίση ευαισθητοποίησε τους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν διάφορους τρόπους για να βοηθούν τους συνανθρώπους τους με μεγάλες και μικρές πράξεις. Μία συνήθης τακτική είναι η αγορά προϊόντων από εταιρείες, οι οποίες στηρίζουν με κάποιον τρόπο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τα παραδοσιακά μοντέλα προϊόντων που επικεντρώνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, μια επωνυμία δωρίζει ένα ποσοστό κερδών σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Αν και αυτό λειτουργεί για κάποια προϊόντα, τα μειωμένα κέρδη που επιφέρουν στις εταιρείες καθιστούν μη βιώσιμο να δεσμεύονται οι εταιρείες πιο μακροπρόθεσμα για την πρακτική αυτή.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί ένα brand να φερθεί «σαν πολίτης», όπως ζητούν οι καταναλωτές

Ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ονόματι UNSTUCK, μια συμμαχία διαφορετικών brands, προτείνει ένα μοντέλο, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν την ευαισθησία τους έμπρακτα, ικανοποιώντας και την πρόθεση των καταναλωτών να ενισχύσουν κάποιους σκοπούς με τις αγορές τους.

Πρόκειται για ένα δίκτυο από διαφορετικά brands που παράγουν διαφορετικά προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται από εταιρείες όπου εργάζονται πρόσφυγες ή οι οποίες συνεργάζονται με προμηθευτές που προσλαμβάνουν πρόσφυγες. Τα προϊόντα του δικτύου φέρουν την ειδική ετικέτα UNSTUCK, όπως είναι και το όνομα του οργανισμού, στον οποίο το γνωστότερο brand μέχρι στιγμής είναι η  Chobani, ο ιδρυτής της οποίας εξηγεί το concept πίσω από τη συμμαχία, που πιστεύει ότι η εργασία στην οποία αποκτούν πρόσβαση χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες οι πρόσφυγες, τους βοηθούν να “ξεκολλήσουν”, να μπορέσουν να προχωρήσουν μέσα στη δύσκολη συνθήκη της ζωής σε μια ξένη χώρα στην οποία βρέθηκαν αναγκαστικά.

Πιο αναλυτικά, η πρωτοβουλία επιτρέπει στον καταναλωτή να εμπλακεί άμεσα στην υποστήριξη του σκοπού αγοράζοντας προϊόντα εταιρειών που παρασκευάζονται με υλικά από εταιρείες που προσλαμβάνουν πρόσφυγες. Παράλληλα, επιτρέπει στις εταιρείες να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση της αγοράς για τα προϊόντα αυτά.

Η πρώτη ομάδα προϊόντων του νέου δικτύου συνεργασίας εστιάζει στην υποστήριξη προσφύγων από τη Βενεζουέλα, όπου περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας της βίας, της οικονομικής κατάρρευσης και της πολιτικής καταστολής. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν καταλήξει στη γειτονική Κολομβία, η οποία αγωνίζεται να διαχειριστεί την εισροή ανθρώπων.

Για παράδειγμα, το νέο προϊόν της εταιρείας Chobani με την ετικέτα UNSTUCK, είναι ένα γιαούρτι με μάνγκο από την CEA, έναν προμηθευτή στην Κολομβία που πλέον προσλαμβάνει πρόσφυγες λόγω του προγράμματος. Άλλες εταιρείες που συμμετέχουν είναι η La Colombe, που πουλάει έναν νέο καφέ, η GoodPop που πουλά μια γρανίτα μάνγκο, το Petit Pot, που πουλά ένα επιδόρπιο σοκολάτας και η Pitaya Foods, που πουλά δύο νέα σνακ.

Το νέο αυτό μοντέλο- δίκτυο γίνεται αρχίζει να αξιοποιείται όλο και περισσότερο από επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές φαίνεται να υποδέχονται θετικά αυτά τα προϊόντα. Η συμμαχία τώρα βρίσκεται σε διαδικασία στρατολήγησης περισσότερων brands, για να εμπλουτίσει την γκάμα της και να διευρύνει τα προϊόντα της.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.