26 Απρ 2024
READING

5 σημεία-κλειδί στην online επικοινωνία ενός brand με το κοινό του

5 MIN READ

5 σημεία-κλειδί στην online επικοινωνία ενός brand με το κοινό του

5 σημεία-κλειδί στην online επικοινωνία ενός brand με το κοινό του

Eίναι γεγονός ότι ένα brand που δεν καλλιεργεί μια επιτυχημένη σχέση με τη διαδικτυακή κοινότητά του στα social media, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές του στο έπακρο. Μια ισχυρή ταυτότητα δεν αρκεί, είναι απαραίτητο η ταυτότητα αυτή να είναι και ξεκάθαρη, συνεπής, αναγνωρίσιμη και αυθεντική, ώστε να μπορέσει να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού στο οποίο απευθύνεται και να χτίσει μια ζωντανή κοινότητα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν μια εξαιρετική πλατφόρμα για να καλλιεργηθούν με τα μέλη αυτής της κοινότητας βαθύτερες, αυθεντικές σχέσεις, που οδηγούν σε αλληλεπίδραση και ενισχύουν την αξιοπιστία της μάρκας. Σταδιακά, ένα brand μπορεί να προχωρήσει πέρα από το «like», σε μια βαθύτερη επικοινωνία που ευχαριστεί και ωφελεί και τις δύο πλευρές. Έτσι, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τα μέλη της κοινότητας, τα οποία χαίρονται που ανήκουν σε αυτήν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το να σκέφτεται ένα brand σαν follower μπορεί να απογειώσει τη social media στρατηγική του

Οι ευκαιρίες για την καλλιέργεια μιας τέτοιας ουσιαστικής επικοινωνίας ποικίλλουν ανάλογα με την πλατφόρμα, ωστόσο είναι σημαντικό να ακολουθούνται κάποιες βασικές αρχές:

1. Έγκαιρη σύνδεση και συνέπεια

Η αλληλεπίδραση με τα μέλη είναι σημαντικό να ξεκινήσει από τα πρώτα βήματα της κοινότητας του brand, όταν ακόμα αυτή διαμορφώνεται. Η σταθερή παρουσία της μάρκας, το να δείχνει το ενδιαφέρον της και να συνδέεται με τους followers από την αρχή, αφενός εκτιμάται από αυτούς, αφετέρου τους δίνει το σύνθημα να συμμετέχουν και να αλληλεπιδρούν και οι ίδιοι περισσότερο. Μέσα από μια σταθερή επικοινωνία, δίνεται το στίγμα του brand, η κοινότητα ενημερώνεται, μαθαίνει όλα τα σημαντικά που έχει να του προσφέρει, αποκτά κίνητρο να επιστρέψει γιατί αξιολογεί θετικά την εμπειρία του.

2. Απάντηση στα σχόλια

Είναι καίριας σημασίας να ανταποκρίνεται το brand στα σχόλια που δέχεται από τα μέλη της κοινότητάς του. Έτσι δείχνει ότι εκτιμά τον χρόνο που του αφιερώνουν. Επιπλέον, μέσα από αυτήν την ανταλλαγή μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το κοινό, μπορεί δηλαδή κανείς να μάθει τι είναι αυτό που αναζητούν τα μέλη από το brand, τι είναι αυτό που θα τα ικανοποιήσει. Και η απλή απάντηση είναι μόνο η αρχή της αλλλεπίδρασης. Πρέπει να θέτει και το brand ερωτήσεις που θα προκαλούν για απάντηση, που θα πυροδοτούν νέα σχόλια. Έτσι, μάλιστα, τελικά δημιουργείται και εμπνευσμένο και αυθεντικό υλικό για νέο content, με το οποίο μπορεί να σχετιστεί η κοινότητα.

3. Διασκέδαση και εκπαίδευση

Τα memes με γάτες μπορεί να παραμένουν δημοφιλή, αλλά δεν είναι πια αυτό που αναζητούν οπι χρήστες των social media. Σύμφωνα με στοιχεία του Instagram, το content που έδωσε αφορμή για περισσότερα σχόλια μέσα στο 2021, ήταν video που διασκέδαζαν ή σχολίαζαν και πληροφορούσαν για ζητήματα που ενδιαφέρουν τους χρήστες, μέσα στις κοινότητες που ακολουθούν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ένα brand μπορεί να χάσει το παιχνίδι στα social media

Το περιεχόμενο που οφείλει πλέον να προσφέρει μια μάρκα πρέπει να αποτελεί μια μείξη από διασκέδαση και ενημέρωση. Αυτός ο συνδυασμός είναι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον, θα κάνει τον χρήστη να σταματήσει το scroll και να σταθεί σε όσα έχει να του προσφέρει ένα brand. Επίσης, αυτό το ωφέλιμο και διασκεδαστικό περιεχόμενο είναι πολύ πιθανότερο να οδηγήσει  σε νέα σχόλια, περαιτέρω engagement και αλληλεπίδραση.

Για να επιτευχθεί αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει αυθεντικότητα, βέβαια. Τα μέλη της κοινότητας βρίσκονται εκεί επειδή εκτιμούν αυτό που το brand έχει να προσφέρει, επειδή εκτιμούν τον χαρακτήρα του. Αυτό που γοητεύει τη μάρκα, αυτό που βρίσκει αστείο ο ιδρυτής αυτής της κοινότητας, αυτό που βρίσκει χρήσιμο, αυτό ακριβώς είναι που περιμένουν και τα μέλη της να δουν. Τη δική του οπτική, το δικό του γούστο, τα δικά του σχόλια.

4. Αναγνώριση

Στρέφοντας τους προβολείς στα ίδια τα μέλη της κοινότητάς του, το brand δείχνει ότι αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους σε αυτήν και τους δίνει κίνητρο να συνεχίσουν να την κρατούν ζωντανή, αλλά και να γίνουν πρεσβευτές της, φέρνοντας νέα μέλη. Αναδεικνύντάς τα, μιλώντας για αυτά τα μέλη, η μάρκα δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο για αλληλεπίδραση ενώ και οι ίδιοι αυτοί οι χρήστες επωφελούνται αναπτύσσοντας με τη σειρά τους τη δική τους κοινότητα, κάτι που οπωσδήποτε εκτιμούν.

5. Θετικό πνεύμα

Ποιος δε θέλει να ανήκει σε μια κοινότητα με την οποία χαίρεται να αλληλεπιδρά, που τον κάνει να νιώθει καλά για τον εαυτό του, που του φτιάχνει τη μέρα; Το περιεχόμενο που ποστάρει μια μάρκα είναι προτιμότερο να μην είναι στεγνό αλλά να προσφέρεται με θετική γλώσσα, που μπορεί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα. Οι εκφράσεις που επιλέγονται, ακόμα και η χρήση emojis, σε όλο το φάσμα της παρουσίας στα social media, από τις αναρτήσεις μέχρι την απάντηση σε σχόλια, παίζουν σημαντικό ρόλο για τους συνειρμούς που φέρνει στο μυαλό των χρηστών το brand.

Με μια τέτοια προσέγγιση, η online παρουσία της μάρκας γίνεται ελκυστική για το κοινό, ώστε να κερδηθεί το πολύτιμο engagement και να εδραιωθεί αυτή ως επιλογή στο μυαλό των χρηστών. Η συνέπεια και ένας ολιστικός τρόπος προσέγγισης, που δίνει σημασία στην αυθεντικότητα σε όλες της πτυχές της αλληλεπίδρασης, μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή, πιστή κοινότητα.

Με πληροφορίες από Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.