25 Απρ 2024
READING

Πόσο ακόμα μπορεί να μεγαλώσει το Attica

4 MIN READ

Πόσο ακόμα μπορεί να μεγαλώσει το Attica

Πόσο ακόμα μπορεί να μεγαλώσει το Attica

H εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από το πιο γνωστό ίσως πολυκατάστημα της Αθήνας, το Attica. Και που αυτήν τη στιγμή διατηρεί παρουσία τόσο στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα εμπορικά κέντρα Golden Hall και The Mall Athens στο Μαρούσι αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή, καθώς και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, που επίσης βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα.

Στο ερώτημα λοιπόν κατά πόσο ακόμα μπορεί να επεκταθεί η εταιρεία που διαχειρίζεται τα γνωστά πολυκαταστήματα, η απάντηση βρίσκεται αρχικά στην προοπτική επέκτασής της επί της οδού Πανεπιστημίου, όπου βρίσκεται ένα από τα καταστήματά της. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, εκτός από τη συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνορεύει στο ίδιο ακίνητο, είναι και η αποχώρηση της Πειραιώς από τα γραφεία που διατηρεί στο οικοδομικό τετράγωνο του City Link και η μετεγκατάστασή της στους χώρους του Ελληνικού, όπου έχει συμφωνήσει να αποκτήσει γραφεία.

Ο οργανωμένος πολυχώρος στην καρδιά της πρωτεύουσας – Πόλος έλξης για τουρισμό και Έλληνες καταναλωτές

Το Attica την ίδια στιγμή αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μοναδικό οργανωμένο πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος. Το γεγονός μάλιστα ότι περιβάλλεται από μία σειρά ξενοδοχείων με πλησιέστερο από αυτά το νεόδμητο Athens Capitol του ομίλου Λάμψα, αλλά και τα κραταιά ξενοδοχειακά συγκροτήματα Μεγάλη Βρετανία, King George και Athens Plaza, το καθιστούν ως προνομιακή τοποθεσία για καταναλωτικές εξορμήσεις, τη στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας αναπτύσσονται διαρκώς και μικρότερου βεληνεκούς ξενοδοχειακές μονάδες. Σύντομα θα υφίσταται και ένα νέο ξενοδοχείο στη Σταδίου, το οποίο δημιουργούν οι Ισραηλινοί της Fattal, που θα φέρει την ονομασία Nyx Athens by Leonardo και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Η επέκταση στο κτίριο της Πανεπιστημίου

Στο πλάνο του Attica πάντως, εκτός από τις ήδη υλοποιημένες επεκτάσεις που έγιναν στον 3ο και στον 4ο όροφο, ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση και στον 5ο όροφο του κτιρίου σε συνεννόηση και κατόπιν συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς. Η διεύρυνση των χώρων πώλησης και στον 5ο όροφο θα φέρει όπως πληροφορούμαστε και νέους concept χώρους, που θα εξυπηρετούν τους πελάτες του πολυκαταστήματος και ταυτόχρονα την άνεση που προσφέρει η προσθήκη αρκετών ακόμη τετραγωνικών στο δυναμικό του.

Διαβάστε ακόμα: Tα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε

Από τον ορίζοντα νέων επενδυτικών κινήσεων που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο την παρουσία των πολυκαταστημάτων Attica στην Ελλάδα, δε λείπει και το Ελληνικό, όπου θα θυμίσουμε ότι εκεί αναπτύσσονται δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, το Vouliagmenis Mall αλλά και το Marina Galleria, ενώ και ο όμιλος Φουρλή έχει συμφωνήσει με τη Lamda Development για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου εντός της έκτασης, το οποίο θα έχει συνολική επιφάνεια 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Σημαντικό κομμάτι των πωλήσεων από tax free πελάτες

Για την επιχείρηση δεν αποτελεί μυστικό ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεων προέρχεται από τις πωλήσεις tax free προϊόντων, με ποσοστό άνω του 10% του συνολικού τζίρου να αντιστοιχεί στις ελεύθερες φόρου πωλήσεις. Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχο ποσοστό για το Attica City Link που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου, ήταν στα επίπεδα του 19% το 2019. Σημαντικότεροι εκφραστές της συγκεκριμένης σημαντικής μερίδας πωλήσεων αποτελούν οι Κινέζοι επισκέπτες της Ελλάδας, οι οποίοι λείπουν ωστόσο φέτος από τις τουριστικές εισροές που θα ενίσχυαν ακόμα περισσότερο την κίνηση στη χώρα μας, λόγω του αποκλεισμού που προκάλεσε στην Κίνα το νέο κύμα της πανδημίας.

Καταγράφοντας τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα, θα δει κανείς ότι ο τζίρος της το 2021 έφτασε στα 144 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 46% σε σύγκριση με το ιδιάζον έτος 2020, όπου τα καταστήματα ήταν κλειστά επί σημαντικό χρονικό διάστημα. Eπιπλέον θυμίζουμε ότι το 2019 ο τζίρος ήταν στα 183,7 εκατομμύρια ευρώ για την επιχείρηση, ποσό στο οποίο αναμένεται ότι θα μπορούσε σταδιακά να πλησιάζει φέτος, εάν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις στα προϊόντα θα προσδώσουν αυξημένες τιμές και άρα μεγαλύτερο τζίρο για την επιχείρηση.

Oι μεγαλύτεροι παίκτες στο ελληνικό λιανεμπόριο

Συνολικά και όπως προκύπτει από στοιχεία της KPMG, ο τζίρος του λιανεμπορίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, ανέρχεται στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει συγκρίσιμων στοιχείων για το 2019, έχοντας σημειώσει πτώση στα 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας. Ο μεγαλύτερος παίκτης βάσει τζίρου στην εγχώρια αγορά είναι η Zara Hellas, πλέον ITX Hellas, και ακολουθούν κατά σειρά τα Duty Free Shops, η Aττικά Πολυκαταστήματα, η H&M, η Adidas Hellas, η Νότος, η Intersport και η Rolex Hellas.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.