26 Απρ 2024
READING

5 σημεία – κλειδί για να αποκτήσει ένα brand αυθεντική παρουσία στα social media

5 MIN READ

5 σημεία – κλειδί για να αποκτήσει ένα brand αυθεντική παρουσία στα social media

5 σημεία – κλειδί για να αποκτήσει ένα brand αυθεντική παρουσία στα social media

Το Social Media Marketing είναι μια από τις πιο ευέλικτες και οικονομικά αποδοτικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να προσεγγίσουν το κοινό που επιθυμούν.

Συγκεκριμένα, βοηθάει την επιχείρηση να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά της, να χτίσει σχέσεις με το κοινό της και να αυξήσει τους δυνητικούς πελάτες και τις πωλήσεις της.

Ωστόσο, κλειδί για την επιτυχίας για social media marketing είναι η αυθεντικότητα, καθώς αυτή θα χτίσει την εμπιστοσύνη στους πελάτες και θα αυξήσει την πελατεία.

Με αυτό το δεδομένο κατά νου, η στρατηγική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να συγκροτηθεί με βάση πέντε βασικά στοιχεία:

1. Τη σωστή επιλογή social media

Κάθε επιχείρηση πρέπει να επιλέγει και διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, ανάλογα με τον χαρακτήρα, τις ανάγκες της και το κοινό στο οποίο στοχεύει. Για την επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη λοιπόν το ιδανικό κοινό και σε ποιες πλατφόρμες υπάρχει, ποια κοινωνικά δίκτυα αξιοποιούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες και ποιες πλατφόρμες ταιριάζουν στο αντικείμενο της επιχείρησης.

Τα κυρίαρχα social media για το συγκεκριμένο είδος marketing είναι τα εξής:

  • Facebook: Οι επιχειρήσεις που στοχεύουν σε ένα πιο ευρύ κοινό, συχνά χρησιμοποιούν το Facebook ως μέσο.

    Η πλατφόρμα έχει πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες παρέχοντας αρκετές ευκαιρίες.

  • Instagram: Το Instagram είναι ο βασιλιάς του “οπτικού περιεχομένου”.

    Με αμέτρητες εικόνες και βίντεο να πλημμυρίζουν την πλατφόρμα, οι επιχειρήσεις που βασίζονται στην εμφάνιση των προϊόντων τους (ρούχα, κοσμήματα κλπ), συχνά το επιλέγουν ως βασικό τους μέσο προβολής.

  • LinkedIn: Ιδανική πλατφόρμα για B2B προϊόντα ή υπηρεσίες και αλληλεπίδραση με άλλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

  • Youtube: Έχει δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες και έτσι, παίζει σημαντικό κομμάτι στη στρατηγική πολλών επιχειρήσεων για την ανάδειξη τους μέσω του πιο δυναμικού μέσου, του video.

  • TikTok: Το TikTok είναι μια σχετικά καινούργια πλατφόρμα, παρόλα αυτά, διαθέτει μεγάλο αριθμό χρηστών και είναι αρκετά διαδεδομένο σε μικρότερες ηλικίες. Έτσι, οι επιχειρήσεις που στοχεύουν σε πιο νέο κοινό, συχνά το αξιοποιούν στη στρατηγική τους.

Υπάρχουν φυσικά και άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter, το Pinterest κλπ. Όμως φαίνεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν περισσότερο τα παραπάνω πέντε.

2. Tη δημιουργία μιας αυθεντικής ταυτότητας

Η ταυτότητα που διαφοροποιεί κάθε brand είναι αυτή που θα προσελκύσει το niche κοινό βάσει του οποίου διαμορφώνεται. Βάσει του κοινού που απευθύνεται, δηλαδή των δυνητικών πελατών του, διαμορφώνεται και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων, από την επιλογή της γλώσσας και των γραφικών μέχρι την ώρα δημοσίευσης.

Το περιεχόμενο που εκτιμούν οι πελάτες της επιχείρησης αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες ιδέες τους και αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας με το brand. Δείχνοντας ότι η επιχείρηση κατανοεί και συμφωνεί με την άποψή τους, δημιουργείται μια μίνι κοινότητα στο διαδίκτυο στην οποία αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της επιχείρησης. Μέσω αυτής της συνεχούς και άμεσης επικοινωνίας χτίζεται η εμπιστοσύνη. Αυτό βοηθά στην κατάργηση των φραγμών μεταξύ της επιχείρησης, της ομάδας και των καταναλωτών.

3. Την οπτική αναπαράσταση του brand

Μία εικόνα αντιστοιχεί σε χίλιες λέξεις. Οι συνδυασμοί χρωμάτων και το περιεχόμενο βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τους στόχους του brand στο διαδίκτυο.

Ας υποθέσουμε ότι μια μάρκα με προϊόντα εξωτερικού χώρου επιλέγει τη στρατηγική μάρκετινγκ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών της θα πρέπει να προκαλεί συναισθήματα ελευθερίας, διασκέδασης και ενθουσιασμού. Το περιεχόμενό θα πρέπει να δίνει ενέργεια στο κοινό και να το ενθαρρύνει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για εξερεύνηση και ταξίδια. Τα χρώματα πρέπει να είναι φωτεινά, τολμηρά και να συμπληρώνουν την ιδέα της υπαίθριας περιπέτειας.

Αντίθετα, ένα πολυτελές καταφύγιο σπα ίσως είναι καλύτερο να ενσωματώνει χρυσό, ασήμι, μπρούντζο και ελεφαντόδοντο στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπτικά ερεθίσματα που θυμίζουν πολυτέλεια, αίγλη και χαλάρωση. Αυτή η ιδέα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλη τη δραστηριότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να καθοδηγεί την επιλογή γραφικών, χρωμάτων, βίντεο κλιπ και μουσικής.

4. Την επικοινωνία στο διαδίκτυο

Η αυθεντικότητα του brand ενισχύεται από την αλληλεπίδραση με τους χρήστες του διαδικτύου. Και ένας εύκολος τρόπος είναι η δημοσίευση περιεχόμενου που ζητά απάντηση. Από δημοσκοπήσεις και ερωτηματολόγια έως συζητήσεις και φιλοξενία ζωντανών ροών, το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί γρήγορα να γίνει το πιο ισχυρό εργαλείο για να συγκεντρώσει μία επιχείρηση πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειες των πελατών της.

5. Το πρόσωπο του brand

Η προσθήκη μιας ανθρώπινης πτυχής στην παρουσία της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια έξυπνη κίνηση και μπορεί να βοηθήσει να μεταμορφωθεί ολόκληρη η προσέγγιση μάρκετινγκ στα social media. Εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προορίζονται να είναι κοινωνικά και οι πελάτες θα εκτιμήσουν τη συναναστροφή με άλλο άτομο, αντί να αντιδρούν σε προγραμματισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χρήση social media είναι τόσο διαδεδομένη πια που αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης κάθε επιχείρησης. Στην Ελλάδα πάνω από το 60% των χρηστών διαδικτύου ανεξαρτήτως ηλικίας διαθέτει τουλάχιστον έναν λογαριασμό στα social media.

Η νέα γενιά ανθρώπων σκέφτεται εντελώς διαφορετικά από τις προηγούμενες. Ο στόχος δεν είναι πλέον μόνο η κατανάλωση, αλλά και η δημιουργία ιδεών και περιεχομένου, εξού και οι στρατηγικές marketing που χρησιμοποιούνται από όλες τις μεγάλες εταιρείες του κόσμου υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση που δίνει έμφαση στο περιεχόμενο και την αλληλεπίδραση, τα οποία είναι εξάλλου και ο πυρήνας των social media.

Με πληροφορίες από Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.