22 Δεκ 2024
READING

Έρευνα | Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της Κίνας κατά 600 δις

4 MIN READ

Έρευνα | Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της Κίνας κατά 600 δις

Έρευνα | Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της Κίνας κατά 600 δις

Η αγορά της Κίνας ανέκαθεν τραβούσε το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών Ευρώπης και Αμερικής, για λόγους που δεν έχουν μόνο να κάνουν με το μέγεθός της και τη δυναμική ενός αναπτυσσόμενου καταναλωτικού κοινού που αγαπά τα δυτικά brands.

Από την κινεζική αγορά, με όλες τις ιδιαιτερότητές της, επανειλημμένα έχουν ξεκινήσει τάσεις που κατέκτησαν τους δυτικούς καταναλωτές, business models και στρατηγικές στο marketing που εδραιώθηκαν και δοκιμάστηκαν εκεί και τώρα αποτελούν το επόμενο «hot» trend για τα μεγάλα brands, όπως, για παράδειγμα τα live streaming shopping events ή το social commerce μέσα από πλατφόρμες όπως το (κινεζικής προέλευσης) TikTok, οι εφαρμογές πληρωμών, οι πολλαπλές εφαρμογές της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης – τη ρυθμιστική προσέγγιση για την οποία, μάλιστα, εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν και οι ρυθμιστικές αρχές Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Και είναι ακριβώς το πώς θα διαχειριστεί το μέλλον της η Κίνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που αναμένεται να επηρεάσει δραστικά την ανάπτυξη της οικονομίας της, μέχρι το 2030, όπως διαπιστώνει έκθεση της McKinsey. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, οι AI εφαρμογές της σχεδόν σε όλη την γκάμα των βιομηχανιών της, θα μπορούσαν να προσθέσουν σημαντικά στη συνολική της αξία.

Για την ακρίβεια, μέσα στην επόμενη δεκαετία, καταγράφονται τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που ευνοούν την έρευνα και την καινοτομία και, κατά βάση, στις βιομηχανίες των αυτοκινήτων, των μεταφορών και των logistics, των κατασκευών, των τεχνολογιών και της ανάπτυξης λογισμικού, και των επιστημών υγείας. Η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσε να σημαίνει άνοδο της αξίας της αγοράς κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Χάριν σύγκρισης, το ΑΕΠ για τη Σαγκάη των 28 εκατομμυριών και οικονομικό κέντρο της Κίνας, ήταν, το 2021, 680 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να κυριαρχήσει στην αγορά πολυτελείας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, αυτή η δυνητική ανάπτυξη θα προέλθει τόσο από τις υπηρεσίες των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο και από την εξοικονόμηση σε λειτουργικά κόστη που θα μπορούσε να αποφέρει η χρήση της με την ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων.

Ήδη, μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, η Κίνα έχει θέσει τα θεμέλια που απαιτεί η ανάπτυξη μιας οικονομίας στηριζόμενης από την Τεχνητή Νοημοσύνη, συνεισφέροντας με τα επιτεύγματά της στη διεθνή εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών. Σύμφωνα με τον δείκτη ΑΙ του πανεπιστημίου του Stanford, η Κίνα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων τριών χωρών στο επίπεδο ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχοντας παραγάγει μάλιστα, το 2021, περίπου το ένα τρίτο των επιστημονικών δημοσιεύσεων και παραπομπών στον κλάδο διεθνώς. Εν τω μεταξύ, και πάλι παγκοσμίως, το ένα πέμπτο των ιδιωτικών επενδύσεων που αφορούν νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη προέρχονται από την Κίνα.

Όσον αφορά, ωστόσο, τους τομείς στους οποίους η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και να δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση, αυτοί είναι τα οικονομικά, το λιανεμπόριο και ο τεχνολογικός κλάδος, οι οποίοι από κοινού αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο της κινεζικής AI αγοράς. Πώς όχι, εξάλλου, δεδομένου ότι σε αυτούς τους κλάδους δσραστηριοποιούνται οι κολοσσοί Alibaba και ByteDance, του TikTok. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η πλειονότητα των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης που υιοθετούνται από το σύνολο των βιομηχανιών στην Κίνα αφορούν κατά βάση τους κλάδους που απευθύνονται σε καταναλωτές, καθώς εκεί, εξάλλου, βρίσκεται και η μεγαλύτερη βάση καταναλωτικού κοινού που δραστηριοποιείται και κάνει αγορές διαδικτυακά. Έτσι, οι εφαρμογές στρέφονται εν πολλοίς στην ανάπτυξη δυνατοτήτων που αφορούν τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης, τη διατήρηση πελατών, το loyalty, τις αναλύσεις της αγοράς.

Μεγάλη ανάπτυξη αναμένεται και από την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, με τον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν στους κινεζικούς δρόμους να ξεπερνά αυτόν των ΗΠΑ, και με πρόβλεψη ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια έως το 2030, γεγονός που συνεπάγεται ένα ευρύ πεδίο δράσης για τεχνολογικές καινοτομίες. Από αυτόν τον κλάδο, μέσα από εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης και εξατομίκευσης για τους οδηγούς, αναμένεται να προστεθούν τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αγοράς, από τα 600 της συνολικής εκτίμησης.

Βέβαια, αυτή η αναμενόμενη ανάπτυξη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διευκρινίζει η έκθεση. Απαιτούνται επενδύσεις σε πολλά μέτωπα, σε τεχνολογίες ανάπτυξης δεδομένων, στρατολόγηση νέων ταλέντων και συγκρότηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες – και αυτό θεωρείται απαραίτητο ότι πρέπει να ισχύσει σε όλους τους κλάδους, ώστε η καινοτομία να συνεχίσει να εξελίσσεται και μάλιστα στρατηγικά. Υπάρχει πάντως η δυνατότητα, σημειώνουν οι συγγραφείς, η Κίνα, με την πορεία που έχει και τις κατάλληλες στρατηγικές επενδύσεις, να ξεκλειδώσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που θα αναδιαμορφώσουν τους βασικούς επιχειρηματικούς της κλάδους – με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σαγκάη
Με πληροφορίες από McKinsey & Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.