26 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

4 MIN READ

Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Mια «γενιά λογικής» και προνοητικότητας για το μέλλον συνειδητοποιούν ότι έχουν μπροστά τους τα brands που ενδιαφέρονται να κερδίσουν τους Gen Z-ers (δηλαδή σχεδόν όλα). O διαφορετικός χαρακτήρας της κυρίαρχης γενιάς στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή, και συγχρόνως της πιο πολυσυλλεκτικής, επιβεβαιώνεται από διάφορες έρευνες που αναδεικνύουν ιδιαίτερα την υπευθυνότητά της και το πόσο συνειδητοποιημένη είναι σε κοινωνικά ζητήματα και θέματα περιβάλλοντος.

Τώρα, νέα μεγάλη έρευνα που παρουσίασε η Edelman στη διοργάνωση των βραβείων Cannes Lions, αποκαλύπτει ότι οι επιθυμίες και ο τρόπος σκέψης των καταναλωτών της γενιάς Ζ δεν εντοπίζονται στεγανοποιημένα στα ηλικιακά τους όρια, αλλά επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές και των υπόλοιπων γενεών, και φυσικά, αναπόφευκτα, τις επιλογές των brands.

Στην έρευνα συμμετείχαν 14.000 άτομα από 14 χώρες, η πλειονότητα των οποίων ανήκε στη γενιά Ζ. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 84% των Gen Z-ers κάνει επιλογές αγοράς με βάση τις αξίες του, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι από το σύνολο των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η νέα αυτή η γενιά επηρεάζει τόσο και τις δικές τους αγορές, όσο και τους ίδιους τους ιδεολογικούς σκοπούς που υποστηρίζουν, τον τρόπο που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, ακόμα και το πώς συμπεριφέρονται στον χώρο εργασίας τους.

Είναι λοιπόν πολύ ισχυρή η συνολική επίδραση αυτής της γενιάς που θεωρεί σε μεγάλο ποσοστό την κοινωνική δικαιοσύνη, απαίτηση και είναι πρόθυμη να κάνει έρευνα για την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζει και το ηθικό ποιόν των εταιρειών που τα παράγουν, από τις οποίες απαιτεί να ακολουθούν ηθικές πρακτικές απέναντι στους ανθρώπους τους αλλά και τις αρχές της βιωσιμότητας.

Διαβάστε ακόμα: Οι Gen Z-ers βλέπουν τη δουλειά αλλιώς – και οι προηγούμενες γενιές ζηλεύουν

Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αλλά με πρωτοπόρους τους Gen Z-ers, δήλωσαν ότι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να επιλέξουν μια μάρκα που δραστηριοποιείται σε ζητήματα κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, και η πλειονότητα θεωρεί πιο ελκυστικά τα brands που «κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος». Την έρευνα, όμως, για να διαπιστώσουν αν όντως τα brands είναι όσο ηθικά λένε, περισσότερο οι καταναλωτές της γενιάς Ζ είναι έτοιμοι να κάνουν.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που οι μάρκες είναι περισσότερο προβληματισμένες σχετικά με το πώς θα προσεγγίσουν αυτήν τη γενιά, και που αυτοί οι νεαροί καταναλωτές είναι η βασική τους έγνοια. Εκτός από το γεγονός ότι μόλις τώρα οι Gen Z-ers αρχίζουν να δουλεύουν και να έχουν χρήματα, που σημαίνει ότι είναι η καταναλωτική γενιά του μέλλοντος, είναι και η επίδραση που ασκούν στους μεγαλύτερους, οι οποίοι ίσως προσπαθούν να τους καταλάβουν και να προσαρμοστούν, που ουσιαστικά μοιάζει να μην αφήνει επιλογή στους marketers.

H σκέψη, λοιπόν, στους επαγγελματίες του κλάδου, όπως λένε και εκπρόσωποι της Edelman που διεξήγαγε την έρευνα, είναι ότι ο τρόπος που προσεγγίζουν τα μέλη αυτής της γενιάς τώρα, ουσιαστικά τους προετοιμάζει για το μέλλον.

Για να μπορέσουν να προσεγγίσουν αυτoύς τους νέους καταναλωτές, εταιρείες αρχίζουν να απευθύνονται κατευθείαν σε αυτούς, επιστρατεύοντάς τους ως συμβούλους τους. Βλέπουμε επιχειρήσεις όπως η Edelman, εν προκειμένω, να δημιουργούν «εργαστήρια» με εκπροσώπους της γενιάς Ζ, ή άλλα brands να εντάσσουν στο δυναμικό τους, ως creatives και συμβούλους, νεαρούς creators από τα social media, που έχουν χτίσει γύρω τους κοινότητες συνομηλίκων τους και έχουν γνώση της μάρκας από προσωπικό ενδιαφέρον, ώστε να έχουν πρόσβαση στο κοινό τους. Εξάλλου, οι νέοι αυτοί πρωταγωνιστές της αγοράς διαφέρουν από τους προηγούμενους και για έναν ακόμα βασικό λόγο: Το ότι είναι και οι ίδιοι δημιουργοί περιεχομένου και όχι μόνο καταναλωτές εικόνων, ήχων και διαφημίσεων. Αυτή τους η δημιουργική ιδιαιτερότητα οπωσδήποτε έχει απομυθοποιήσει τις μάρκες στα μάτια τους.

Γιατί, η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες βεβαιώνονται συνεχώς για το πόσο μεγάλη επίδραση ασκεί αυτή η γενιά στην αγορά, αλλά μέχρι στιγμής, στην πλειονότητά τους, αποτυγχάνουν να την καταλάβουν στ’ αλήθεια – κατά δήλωση των ίδιων των Gen Z-ers, οι οποίοι επιδεικνύουν ανοσία στις παραδοσιακές πρακτικές της διαφήμισης, τις δοκιμασμένες όμως στις προηγούμενες γενιές.

Τώρα, με την επίδραση που φαίνεται ότι ασκούν οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ στους γονείς τους και στους μεγαλύτερους συναδέλφους τους στις νέες τους δουλειές, με τον τρόπο που φαίνεται ότι κινητοποιούν την αγορά και μετατοπίζουν τις προτεραιότητές τους ως καταναλωτών, οι μάρκες δεν έχουν επιλογή παρά να προσπαθήσουν να τους προσεγγίσουν με τον τρόπο που εκείνοι τους ζητούν.

Με πληροφορίες από AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.