22 Ιαν 2025
READING

Η Ελλάδα βασικός προορισμός της Ελβετικής Dufry 

4 MIN READ

Η Ελλάδα βασικός προορισμός της Ελβετικής Dufry 

Η Ελλάδα βασικός προορισμός της Ελβετικής Dufry 
Η αγορά αφορολογήτων ειδών αναμένεται να φτάσει πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα στα 78,7 δισ. δολ. το 2025, καταγράφοντας ετήσια ανάπτυξη 2,9% έως το 2025.
Σύμφωνα με την έρευνα η αγορά αφορολογήτων ειδών θα ανακτήσει δυναμική, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αργός λόγω των επιπτώσεων του COVID-19 και της γεωπολιτικής κατάστασης αναφέρουν διεθνείς μελετητές. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, θα καταγραφούν στην Ευρώπη το μερίδιο της οποίας στο σύνολο της παγκόσμιας πίτας έχει υποχωρήσει στο 18,6%.

Κι όμως παρά τη διατάραξη της παγκόσμιας οικονομίας τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) τα οποία ανήκουν στους Ελβετούς της Dufry εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, αν και τα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται να τα πιάσουν ούτε και εφέτος παρά τη σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Όμως τα ΚΑΕ παραμένουν για τη Dufry βασικός πυλώνας κερδοφορίας και ανάπτυξης σε μια περίοδο που οι Ελβετοί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό πως έχασε μια σημαντική θέση στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ. Η Heinemann κέρδισε την Dufry στον διαγωνισμό για τη διαχείριση της βασικής επιχείρησης λιανικής στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, την τέταρτη πιο πολυσύχναστη αεροπορική πύλη της Γερμανίας μετά τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Βερολίνο.

Η World Duty Free, που εξαγοράστηκε από την Dufry το 2015, πήρε την παραχώρηση του Ντίσελντορφ από τη Heinemann τον Ιανουάριο του 2013 μετά από 20 χρόνια στο αεροδρόμιο. Η ανάκτησή του αεροδρομιου ήταν πάντα στόχος για την οικογενειακή Heinemann, η οποία είναι, μακράν, ο κυρίαρχος παίκτης στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά λιανικής.

Όμως παρά τα προβλήματα στο Ντίσελντορφ και στη Γερμανία, η θυγατρική της στην Ελλάδα δεν τα πήγε και άσχημα πέρυσι ενώ και εφέτος αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη. Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία έχει βάλει ως στόχο τη σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων της που εκτιμάται ότι στο τέλος της χρήσης του 2022 θα προσεγγίσει το 80% των πωλήσεων του 2019.

Ωστόσο, καθώς οι αβεβαιότητες συνεχίζουν να υφίστανται, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία η διοίκηση των ΚΑΕ βρίσκεται σε μια διαδικασία διαρκούς εκτίμησης της κατάστασης και των πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων στην Εταιρεία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις εγχώριες δραστηριότητες του ομίλου.

Πέρυσι τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του COVID-19, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει σε επίεδο ομίλου στα 165.4 εκατ. ευρώ βελτιωμένος σε σχέση με τα 90.2 εκατ. ευρώ του 2020. Η αεροπορική επιβατική κίνηση ανήλθε σε 17.4 εκατ. επιβάτες έναντι 9.6 εκατ. επιβάτες το 2020 και 32.1 εκατ. επιβάτες το 2019, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2020 κατά 81.3 %, ενώ λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, συνεχίζει να υφίσταται μείωση κατά 45.8 % σε σχέση με το 2019. Οι πωλήσεις στο λειτουργικό τομέα «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ» αυξήθηκαν κατά 129% ενώ για τον Όμιλο (περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις της θυγατρικής ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.) κατά 127%. Οι πωλήσεις στο λειτουργικό τομέα «ΛΙΜΑΝΙΑ» ενισχύθηκαν κατά 97% και του λειτουργικού τομέα «ΣΥΝΟΡΑ» κατά 19%.

Ποιοι είναι τα μεγάλα πορτοφόλια

Τα μεγάλα πορτοφόλια στην tax free Shopping (TFS) στην Ελλάδα είναι οι: Κινέζοι, Αμερικανοί και Ισραηλινοί που ελέγχουν μερίδιο 30%, 15% και 5% αντίστοιχα. Στην αξία αγορών ανά εθνικότητα, αλματώδη αύξηση 54% παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι αγορές στις οποίες κάνουν οι Αμερικάνοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλινοί και οι Καναδοί. Αλματώδης ανάπτυξη παρατηρείται και στον αριθμό των συναλλαγών. Οι συναλλαγές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια από τους Αιγύπτιους τους Ισραηλίτες και τους Αμερικάνους. Σε ότι αφορά στην αξία των συναλλαγών ανά περιφέρεια, η περιοχή της Αττικής διατηρεί τα πρωτεία με μερίδιο 64%, η Μύκονος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο 14% και τρίτη ακολουθεί η Μακεδονία με μερίδιο 12%.

Όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας, παρουσιάζουν ανάπτυξη, με την Πελοπόννησο (68%), τα νησιά του Ιονίου (41%) και τη Σαντορίνη (35%) να σημειώνουν τους υψηλότερους ρυθμούς. Οι globe shoppers που επισκέπτονται τη χώρα μας συνεχίζουν να επιλέγουν αγορές στη κατηγορία μόδα-ρουχισμός δαπανώντας ποσοστό της τάξεως του 52% ενώ μόλις το 23% της δαπάνης ανήκει στη κατηγορία κόσμημα/ρολόι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.