26 Απρ 2024
READING

Κι όμως, η Volkswagen μπορεί να ξεπεράσει την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτροκίνητων έως το 2024

4 MIN READ

Κι όμως, η Volkswagen μπορεί να ξεπεράσει την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτροκίνητων έως το 2024

Κι όμως, η Volkswagen μπορεί να ξεπεράσει την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτροκίνητων έως το 2024

Μπορεί η Tesla να είναι ο ηγέτης αυτήν τη στιγμή στην αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο, ωστόσο φαίνεται ότι πολύ σύντομα αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, σύμφωνα τουλάχιστον  με τις εκτιμήσεις του Business Insider.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Tesla, κατά δήλωση του CEO της, Elon Musk, «χάνει δισεκατομμύρια» στα mega-εργοστάσιά της του Βερολίνου και του Τέξας, η Volkswagen, που δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία της να ξεπεράσει την Tesla στις παγκόσμιες πωλήσεις EVs, μοιάζει να βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να τα καταφέρει μέχρι το 2024.

Το βασικό σημείο διαφοροποίησής της, που φαίνεται ότι της δίνει το προτέρημα, είναι ότι κάτω από την ομπρέλα της περικλείει δέκα διαφορετικά επιτυχημένα brands, το καθένα από τα οποία δραστηριοποιείται με τον δικό του τρόπο στον κλάδο, χαρίζοντας στη Volkswagen το πλεονέκτημα συγκρότησης μιας πολύ ευρείας γκάμας μοντέλων σε διάφορες κατηγορίες και τιμές. Από το Volkswagen ID.3 compact έως το Audi e-Tron και την Porsche Taycan, η VW έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα πολύ πιο διευρυμένο κοινό.

Μάλιστα, στην ευρωπαϊκή αγορά η Volkswagen ήδη ηγείται στις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων, αφήνοντας δεύτερη την Tesla, που μόλις εγκαινίασε το εργοστάσιό της στη Γερμανία. Εκτός από την Ευρώπη, στης οποίας την αγορά αναμένεται το 20% των πωλήσεων να αντιστοιχεί σε ηλεκτροκίνητα οχήματα  έως το 2025, η Κίνα αποτελεί επίσης σημαντική αγορά για την ηλεκτροκίνηση, μιας που εκεί την ίδια χρονιά εκτιμάται ότι το ποσοστό ηλεκτροκίνητων επί των συνολικών πωλήσεων θα φτάσει το 25%.

Ωστόσο, στην Κίνα η Volkswagen υστερεί της Tesla σημαντικά: Μόλις το 3,5% του μεριδίου της αγοράς ανήκει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τη στιγμή που η Tesla κρατά το 13%, σύμφωνα με στοιχεία του 2021. Η Κίνα, ωστόσο, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, καίτοι τεράστια αγορά, καθώς εκεί πρωτοστατούν οι εγχώριοι παίκτες, προσφέροντας μάλιστα και πολύ οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι εντυπωσιακό ότι, αφαιρώνταςς Tesla και VW, αλλά και τις επιτυχημένες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD και Wuling, το 55% των πωλήσεων των ηλεκτροκίνητων στην Κίνα καλύπτουν πολλοί μικρότεροι, ως επί το πλείστον επίσης Κινέζοι, κατασκευαστές. Βέβαια εκεί τα EVs αντιπροσωπεύουν συνολικά μόλις το 11% των συνολικών πωλήσεων, ωστόσο τα νούμερα αναμένεται να αλλάξουν γρήγορα, καθώς επιβάλλονται ειδικές ρυθμίσεις και κανονισμοί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν πωλούν ηλεκτροκίνητα.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι αυτό που κάνει περιζήτητη την Tesla στην Ελλάδα

Η Tesla λοιπόν κατασκευάζει μόλις δύο μοντέλα της στην Κίνα, κάτι που την τοποθετεί σε ευάλωτη θέση απέναντι στην γκάμα των ντόπιων ανταγωνιστών της, αλλά και στην ποικιλία της Volkswagen, ενώ ακόμα και το εργοστάσιό της στη Σαγκάη εργάζεται κυρίως για να εξάγει τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει. Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο του εργοστασίου  εξαιτίας του σκληρού lockdown της άνοιξης στην Κίνα άφησε περισσότερο εκτεθειμένη την Tesla.

Aπό την άλλη, οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι το προβάδισμα της VW θα έρθει ήδη από το 2023 και ήταν το άνοιγμα των νέων εργοστασίων της Tesla στο Βερολίνο και το Τέξας που πρόσθεσε σε αυτήν την εκτίμηση δύο χρόνια ακόμα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η VW υστερεί σημαντικά, καθώς το πλεονέκτημα της γκάμας παραμένει, ενώ, ακόμα και όταν κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο Cybertruck της Tesla, ο κάπως εκκεντρικός σχεδιασμός του εκτιμάται ότι θα το καταστήσει δημοφιλές κατά βάσει στο πιστό κοινό του brand, που θα θέλει να αποκτήσει το επόμενο viral μοντέλο του, ενώ το ευρύ κοινό που αναζητά ένα ηλεκτρικό pickup φορτηγάκι θα έχει στη διάθεσή του τα μοντέλα της Ford, της GM και της Stellantis, τουλάχιστον για την αγορά των ΗΠΑ, όπου τα pickup trucks είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Αυτό που απασχολεί βέβαια τους αναλυτές δεν είναι αν η Volkswagen θα καταφέρει να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της ή όχι, ούτε το τι θα σημαίνει η δεύτερη θέση για την Tesla. Αυτό που περιμένουν είναι να δουν πώς θα εξελιχθεί η αγορά όταν αρχίσει ο κλάδος των ηλεκτροκίνητων να είναι κερδοφόρος από μόνος του, χωρίς τις κυβερνητικές ενισχύσεις και ρυθμίσεις που θέλουν να επιταχύνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Τότε, λένε, είναι που οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο σύνολό τους θα στραφούν πιο δυναμικά σε αυτήν την αγορά.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά αναλυτής του Bloomberg, ο μακροπρόθεσμος στόχος του 2035 που έχει θέσει η GM για να κατασκευάζει μόνο οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει νωρίτερα. Αν υπήρχε άμεσο όφελος από αυτήν τη μετάβαση, διαθέτει τους πόρους να το κάνει και νωρίτερα · είναι ο ρυθμός της αγοράς που καθοδηγεί αυτά τα πλάνα.

Mε πληροφορίες από το CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.