Όλο και περισσότερες startups επιλέγουν ως κανάλι για τις διαφημίσεις τους την πλατφόρμα TikTok δημιουργώντας έναν νέο φορέα DTC.
Ενώ τα brands μπορεί στο παρελθόν να βασίζονταν στο Facebook ως το κύριο κανάλι τους για πελάτες μαζικής αγοράς, όλο και περισσότερα σύγχρονα brands που δεν θέλουν να βασίζονται αποκλειστικά σε μία εφαρμογή ή πλατφόρμα για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητάς τους, στρέφονται στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης TikToK. Είναι πιο καινούριο, είναι πιο φθηνό και πιο χρήσιμο, ειδικά τώρα που το Facebook γίνεται ακριβότερο, ενώ οι δυνατότητες στόχευσής του έχουν περιοριστεί από τις αλλαγές στις πολιτικές απορρήτου της Apple.
Με άλλα λόγια, το TikTok έχει αναδειχθεί σε αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου Direct-To-Consumer (DTC) των επιχειρήσεων, βοηθώντας ειδικά μικρά brands να προσεγγίσουν τα niche κοινά.
Το TikTok είναι ένα social media app για iOS και Android, το οποίο δίνει την δυνατότητα στο χρήστη, να δημιουργεί lip-sync videos από 3 έως 15 sec ή stories-type videos των 60 sec. Ξεκίνησε το 2017, από την ByteDance για τις αγορές εκτός Κίνας. Όπως στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο TikTok, οι χρήστες μπορούν να πατήσουν “like”, να σχολιάσουν τα βίντεο που δημοσιεύονται, καθώς επίσης να κάνουν remix με αυτά και να τα δημοσιεύσουν ξανά.
Διαβάστε επίσης: Τώρα τα brands μπορούν να χρησιμοποιούν Επαυξημένη Πραγματικότητα στο TikTok
Το τελευταίο διάστημα, η εφαρμογή άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα στη διαφήμιση, ξεκινώντας να δείχνει τις πρώτες μικρές διαφημίσεις τον Ιανουάριο του 2019 και σήμερα να αποτελεί ένα από τα κανάλια που επιλέγουν πολλές startups.
Όπως εξηγούν οι νέοι επιχειρηματίες, το TikTok τούς δίνει την ευκαιρία να βρουν πελάτες διαφημίζοντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους πολύ πιο οικονομικά από άλλα μέσα δικτύωσης, όπως το Facebook. Παράλληλα, η ανάπτυξη που γνώρισε η ίδια η εφαρμογή αποτελεί ακόμα έναν δελεαστικό λόγο για τις εταιρείες να το εντάξουν στα social media τους, καθώς το 2022 ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στον κόσμο.
Συχνά, οι startups ξεκινούν δημιουργώντας έναν λογαριασμό για την επιχείρησή τους στον οποίο δημοσιεύουν ένα σωρό βίντεο παρουσιάζοντάς την. Οι ίδιες οι εταιρείες έχουν τον απόλυτο έλεγχο του περιεχομένου των μονόλεπτων βίντεο, που δρουν ως διαφημίσεις. Έτσι, μπορούν να πειραματιστούν με το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών τους, μέχρι να βρουν τι ανταποκρίνεται καλύτερα στο αγοραστικό τους κοινό, και να κερδίσουν έτσι ουσιαστικά οργανικό engagement. Είναι η storytelling φύση του μέσου, που προκαλεί θετικές εντυπώσεις για ένα brand στο κοινό, οδηγεί σε αποτελεσματικό brand awareness, και το βοηθά να χτίσει μια κοινότητα – δεν είναι, δηλαδή, απαραίτητο, ότι κάθε ανάρτηση από ένα brand πρέπει να οδηγεί σε άμεση πώληση.
Σταδιακά, τα brands είναι πιο πιθανό να πραγματοποιούν πληρωμένες προωθήσεις των βίντεο στο ίδιο το TikTok. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς αποκτούν μεγαλύτερο κοινό και πιο δυνατή παρουσία, στην εστίασή τους εντάσσεται ολοένα και περισσότερο η διατήρηση του κοινού που απέκτησαν μέσω της πλατφόρμας, επιδιώκοντας να συνάψουν συνεργασίες με άλλα brands ή influencers για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον.
Φυσικά, το TikTok δεν είναι το νέο Facebook υπό την έννοια ότι το τελευταίο απαιτεί, ακόμα, το 80% του προϋπολογισμού μάρκετινγκ των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η νέα πλατφόρμα αποτελεί το μέρος που κάνει πλέον τις επιχειρήσεις γνωστές στο κοινό, αφού εκεί βρίσκονται οι καταναλωτές της νέας γενιάς Z. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα μεγάλα brands, όπως η Nike και η Disney χρησιμοποιούν το TikTok για διαφήμιση.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορούν τα διάφορα brands να χρησιμοποιούν έτσι το TikTok. Η πλατφόρμα είναι πιθανό να γεμίσει περισσότερο με περισσότερες διαφημίσεις δημιουργώντας ερωτήματα για την αντίδραση των απλών χρηστών.
Με πληροφορίες από το Modern Retail
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.