Παρά την εικόνα ανάπτυξης και εξέλιξης του Amazon, η εταιρεία αντιμετωπίζει μια κρίση, όπως φανερώθηκε από εσωτερική έρευνα του που διέρρευσε το 2021. Η κρίση αυτή αφορά το διαθέσιμο και πρόθυμο εργατικό δυναμικό, το οποίο ενδεχομένως θα εξαντληθεί στο δίκτυο των ΗΠΑ μέχρι το 2024. Αν συμβεί αυτό, η ποιότητα των υπηρεσιών και τα σχέδια ανάπτυξης του διαδικτυακού λιανοπωλητή θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο και, κατ’ επέκταση, η κυριαρχία του στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Διαβάστε επίσης: To Amazon νοικιάζει τις αποθήκες του, καθώς πέφτουν οι πωλήσεις
Μάλιστα, η έκθεση, την οποία εξέτασε το Recode, προειδοποιούσε ότι η εργασιακή κρίση του Amazon είναι ιδιαίτερα αισθητή σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η εταιρεία αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα εργατικού δυναμικού σε ορισμένες περιοχές στις ΗΠΑ. Η έρευνα προσφέρει μια εσωτερική ματιά στις προκλήσεις στελέχωσης που αντιμετωπίζει πλέον το Amazon, πίσω από την εικόνα της εταιρείας με την τεράστια ανάπτυξη στις ηλεκτρονικές αγορές με ένα κλικ και της αυθημερόν παράδοσης Prime.
Ακόμα, αποκαλύπτει πόσο μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής επιτυχίας του Amazon και της επενδυτικής του αξίας εξαρτάται από το εργατικό δυναμικό του, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι συλλέγουν, συσκευάζουν και αποστέλλουν τις παραγγελίες των πελατών. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν επίσης ως προειδοποίηση για άλλες εταιρείες που επιδιώκουν να υιοθετήσουν τον τρόπο διαχείρισης του εργατικού δυναμικού του Amazon, ο οποίος δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα και εξαντλεί τους υπαλλήλους.
Τα αίτια εξάντλησης της διαθεσιμότητας του εργατικού δυναμικού
Ένα μέρος του προβλήματος του Amazon δεν έχει να κάνει με τη διαχείρισή του, αλλά σχετίζεται με το πώς ορισμένοι εργαζόμενοι βλέπουν την εργασία σε μια αποθήκη ως μια σύντομη λύση πριν αναζητήσουν κάτι καλύτερο. Όμως πολλοί είναι αυτοί που μιλούν εδώ και καιρό για το άγχος που χαρακτηρίζει τον εργασιακό χώρο του Amazon, από τον ρυθμό και την επανάληψη της εργασίας μέχρι την αδιάκοπη ηλεκτρονική παρακολούθηση κάθε κίνησης των εργαζομένων και τα συγκριτικά υψηλά ποσοστά τραυματισμών.
Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά
Άλλος ένας λόγος που συγκεκριμένες περιοχές όπως η περιοχή Inland Empire της Καλιφόρνιας, βασική περιοχή διεκπεραίωσης logistics, πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με υποστελέχωση είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχει μόνο το Amazon. Υπάρχουν και εγκαταστάσεις ανταγωνιστών, όπως Walmart και Target, οι οποίοι μπορεί να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, και άρα να είναι προτιμητέοι.
Το ανησυχητικό είναι ότι σε μια έρευνα της εταιρείας σε 31.000 εργαζόμενους που έφυγαν από το Amazon, ορισμένοι πρώην εργαζόμενοι λένε ότι είναι καλύτερη η εργασία σε ορισμένους μεγάλους ανταγωνιστές, όπως η Walmart ή η FedEx. Στην εν λόγω έρευνα, όσοι εντάχθηκαν σε άλλον εργοδότη αμέσως μετά την αποχώρησή τους βαθμολόγησαν το Amazon σημαντικά χειρότερα σε διάφορους τομείς. Με τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές να αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε αποθήκες ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι φανερό ότι το Amazon δεν αποτελεί πλέον την κορυφαία επιλογή για όσους αναζητούν εργασία σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
Τα ποσοστά παραίτησης του προσωπικού του Amazon ήταν 123% το 2019, και εκτοξεύθηκαν στο 159% το 2020, σύμφωνα με τα εσωτερικά στοιχεία της έκθεσης που διέρρευσε. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά κινητικότητας του προσωπικού στους τομείς των μεταφορών και των αποθηκών συνολικά στις ΗΠΑ ήταν πολύ χαμηλότερα, με 46% και 59% αντίστοιχα το 2019 και το 2020.
Στο μεταξύ, παρά τη κρίση εργασίας στο Amazon, φαίνεται ότι η εταιρεία σε ορισμένες περιοχές έχει πάει από την υποστελέχωση στην υπερστελέχωση. Τον Απρίλιο, η εταιρεία αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα είχε πλεονάζον προσωπικό σε ορισμένες περιοχές στις αρχές του 2022, καθώς το πρώτο κύμα του Όμικρον υποχώρησε και οι εργαζόμενοι που επέστρεφαν από αναρρωτικές άδειες εργάζονταν μαζί με νέους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί για να τους αναπληρώσουν. Το Amazon έχει δηλώσει ότι θα βασιστεί σε φυσικά ποσοστά φθοράς για να λύσει μεγάλο μέρος του σημερινού προβλήματος υπερστελέχωσης.
Επίλυση του ζητήματος της μελλοντικής υποστελέχωσης
Το Amazon πρέπει να καταφέρει να διατηρεί τους εργαζομένους του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν μπορούσε να μειώσει τα παραίτησης στα επίπεδα του 2019, θα κέρδιζε τρία ακόμη χρόνια περιθώριο προσλήψεων, σύμφωνα με τις εσωτερικές προβλέψεις.
Η αύξηση των μισθών και της αυτοματοποίησης στις αποθήκες είναι δύο από τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει για να καθυστερήσει αυτή την εργασιακή κρίση για μερικά χρόνια. Όσον αφορά την αύξηση των μισθών, η έκθεση προέβλεψε ότι για κάθε δολάριο που το Amazon ανεβάζει τον κατώτατο μισθό του, προσθέτει 7% περισσότερους εργαζόμενους στη δυνητική δεξαμενή προσλήψεων. Αν το Amazon αύξανε τον κατώτατο ωρομίσθιο μισθό της κατά μόλις 1,50 δολάριο, αυτό θα διασφάλιζε την παράταση της ικανότητάς του να προσλαμβάνει στις ΗΠΑ κατά τρία χρόνια.
Από την άλλη, το Amazon θα μπορούσε να μειώσει απλώς τον αριθμό των εργαζομένων που χρειάζεται επιταχύνοντας την αυτοματοποίηση στις αποθήκες του. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση αποκάλυψε ότι τα στελέχη του Amazon είχαν ήδη από το 2021 θέσει έναν συντηρητικό στόχο βελτίωσης της παραγωγικότητας των αποθηκών κατά 25% έως το τέλος του 2024, αυστηρά μέσω της αύξησης της αυτοματοποίησης. Η επίτευξη αυτού του στόχου από μόνη της θα καθυστερούσε και την εργασιακή κρίση, αλλά δεν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα.
Ωστόσο, μόνο μια σειρά σαρωτικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία δραστηριοποιείται και διαχειρίζεται τους υπαλλήλους της θα αλλάξει πραγματικά την κατάσταση. Οι πιθανές λύσεις είναι ποικίλες, αλλά θα απαιτήσουν από την εταιρεία να αλλάξει νοοτροπία απέναντι στους υπαλλήλους της και να ξεπεράσει πρακτικές ή υλικοτεχνικές προκλήσεις.
Με πληροφορίες από το Vox
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.