19 Απρ 2024
READING

4 τρόποι για ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης

4 MIN READ

4 τρόποι για ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης

4 τρόποι για ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης

Ίσως θεωρείται περιττό να σχολιαστεί πόσο ασταθής είναι η αγορά αυτήν τη στιγμή, με τις οικονομίες να παλεύουν με τον πληθωρισμό, το καταναλωτικό κοινό να πιέζεται από ανατιμήσεις και τους αναλυτές να μιλούν για την επόμενη μεγάλη ύφεση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η επιχειρηματικότητα ασφαλώς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις πιέσεις: Ήδη, μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του κόσμου, όπως η Tesla, ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις και πάγωμα νέων προσλήψεων. Πώς μπορεί όμως μια εταιρεία να διαχειριστεί αυτές τις συγκυρίες και να καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να βγει εν πολλοίς αλώβητη;

Marketing & Διαφήμιση

Είναι σύνηθες σε περιόδους μεγάλης πίεσης, οι δαπάνες που αφορούν το marketing και τη διαφημιστική προώθηση ενός brand να περικόπτονται. Ωστόσο, αν ένας επιχειρηματίας, πριν πάρει αυτήν την απόφαση, κάνει ένα βήμα πίσω και αναλογιστεί πόσες ανάλογες αποφάσεις «εκλογίκευσης δαπανών» λαμβάνονται υπό αυτές τις συνθήκες, τότε ίσως αντιληφθεί ότι εδώ μπορεί να παρουσιάζεται μια ευκαιρία για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Το κενό που θα αφήσουν στη διαφημιστική αγορά τα brands που «συσπειρώνονται», μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο όπου άνετα μια επιχείρηση μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της. Η έμφαση στο marketing σε τέτοιους καιρούς μπορεί να μην αποδώσει αμέσως, χτίζει όμως την εικόνα μιας ισχυρής μάρκας, πάντα παρούσας και κυρίαρχης του παιχνιδιού, κάτι που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμο σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το marketing πρέπει να επιστρέψει στα βασικά;

Customer Experience

Ούτε η εμπειρία που βιώνει ο πελάτης στην αλληλεπίδραση με το brand πρέπει να πληγεί. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ωφέλιμο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση να περάσουν στους πελάτες της, με τη μορφή ελλιπών υπηρεσιών και κακής εξυπηρέτησης. Αντίθετα, όπως στην περίπτωση του marketing, τώρα είναι η στιγμή για μια εταιρεία να συνεχίσει με σταθερότητα να προσφέρει αυτά για την οποία την εκτιμούν οι πελάτες της. Μάλιστα, η άψογη εξυπηρέτηση μπορεί σε τέτοιες περιόδους να συνδυαστεί με επιπλέον επικοινωνία, ώστε να ανιχνευθούν τυχόν νέες ανάγκες των πελατών, να επιβεβαιωθεί η προτίμησή τους, να υπενθυμιστούν τα οφέλη που έχουν από την προτίμηση του brand. Έτσι, μια εταιρεία μπορεί να εξασφαλίσει την πολύτιμη διατήρηση πελατών, που θα αποδειχθεί καίριας σημασίας όταν η μπόρα περάσει και έρθει η στιγμή της επανεκκίνησης.

Ξεκαθάρισμα προϊόντων και υπηρεσιών

Όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από μια εταιρεία, συμβαίνει συχνά κάποια από αυτά να μην είναι όσο αποδοτικά θα έπρεπε, αλλά να συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα με την ελπίδα ή στο πλαίσιο προσπάθειας τελικά να ανακάμψουν. Σε συνθήκες ύφεσης, έρχεται συνήθως η στιγμή για τη δύσκολη απόφαση να καταργηθούν αυτά τα προϊόντα, ώστε η έμφαση να δοθεί στα αποδοτικά και, κυρίως, να μη σπαταλώνται οι πόροι της επιχείρησης σε κάτι που τελικά δεν αποφέρει κέρδος. Αυτό το ξεκαθάρισμα θα βοηθήσει να δημιουργηθεί και ένα πιο αποδοτικό εργατικό δυναμικό, αφού ο χρόνος δε θα αφιερώνεται σε projects που δεν αποδίδουν, ενώ οι ικανότητες και η δημιουργικότητα των εργαζομένων αλλά και της ηγεσίας θα διοχετεύονται αποτελεσματικά.

Νέοι ηγέτες

Όταν το κλίμα και οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, είναι σημαντικό το ηθικό σε μια επιχείρηση να παραμένει υψηλό και να μην κυριεύει τους ανθρώπους της ο φόβος για το μέλλον. Ακούγεται βέβαια πιο εύκολο από ό,τι γίνεται πράξη μια τέτοια προτροπή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναδεικνύονται σε τέτοιες στιγμές τα άτομα που έχουν τη δύναμη και τη μεταδοτική αισιοδιοξία να το κάνουν πραγματικότητα. Σε τέτοιες στιγμές ο επιχειρηματίας πρέπει να εντοπίσει τους δυνητικούς νέους ηγέτες για την εταιρεία του, εκείνους που ξέρει ότι μπορούν να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε επείγουσες καταστάσεις, και που έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μια καλή επικοινωνία με το προσωπικό όλων των ομάδων, και διατμηματικά. Με τέτοια πρόσωπα να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες, η λειτουργία μιας επιχείρησης μπορεί να συνεχιστεί πιο αποτελεσματικά και οι ταλαντούχοι υπάλληλοι να διατηρηθούν, προετοιμάζοντας το brand για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: 4 τρόποι με τους οποίους άλλαξε το marketing η πανδημία

Με προσεκτική διαχείριση των δεδομένων, συνεπώς, μπορεί μια εταιρεία να κινηθεί σε μια δύσκολη συνθήκη, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε αποφάσεις μαζικών περικοπών, που τα στελέχη θεωρούν συνήθως μια δραστική μέθοδο επιβίωσης για την εταιρεία. Το να λαμβάνονται οι αποφάσεις με τη σκέψη στο μέλλον, και τη θέση στην οποία θέλει και μπορεί να βρίσκεται μια επιχείρηση στην επόμενη φάση της, μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικό στη λήψη των αποφάσεων σε καιρούς κρίσης.

Με πληροφορίες από Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.