22 Ιαν 2025
READING

Wikifarmer: Η ελληνική startup που προσέλκυσε τον διάδοχο της IKEA και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου

5 MIN READ

Wikifarmer: Η ελληνική startup που προσέλκυσε τον διάδοχο της IKEA και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου

Wikifarmer: Η ελληνική startup που προσέλκυσε τον διάδοχο της IKEA και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου

Μία εγκυκλοπαίδεια για τον αγροτικό τομέα. Ή για την ακρίβεια «η Wikipedia του αγροτικού τομέα». Αυτός είναι ο ορισμός, τον οποίο απέδωσε στην ελληνική επιχείρηση Wikifarmer ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία καινοτόμησε, εν αντιθέσει με τα ευρύτερα δεδομένα του αγροτικού τομέα, δημιουργώντας ουσιαστικά μία πλατφόρμα με διαθέσιμα περισσότερα από 30.000 προϊόντα αλλά ταυτόχρονα και μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, την οποία έχουν ήδη επισκεφθεί περισσότεροι από 12.000.000 επισκέπτες προερχόμενοι από 200 χώρες. Διαθέσιμη τόσο για τους ιδιώτες καταναλωτές, όσο και για επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν με τη μορφή χονδρικής, η Wikifarmer κατάφερε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρηματιών διεθνούς βεληνεκούς.

Ο γιος του Mr. ΙΚΕΑ και στελέχη από όλο τον κόσμο

Ανάμεσα σε αυτούς, ο Mathias Kamprad, γιος του ιδρυτή της IKEΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Inter IKEA Δ.Σ., οι Patrick και Cynthia Odier της Lombard Odier Private Bank, η Sophia Bendz, venture capitalist και πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ του Spotify, ο Alexandre Vilgrain, C.E.O. του ομίλου SOMDIAA, το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου αλλά και η ελληνική επενδυτική εταιρεία Metavallon Venture Capital. Η συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλει στην επέκταση της Wikifarmer και σε άλλες χώρες του κόσμου, καθώς πρακτικά από τις 12 γλώσσες στις οποίες είναι σήμερα διαθέσιμο το περιεχόμενό της, σύντομα θα διατίθεται σε 20 διαφορετικές γλώσσες του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, όμως, στόχευση είναι η επέκταση του marketplace της Wikifarmer περαιτέρω στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί μία ομάδα αγροτών, οι οποίοι θα μπορούν να προσελκύσουν αγοραστές από όλο τον κόσμο. Θυμίζουμε ότι ήδη το βήμα προς Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχει πραγματοποιηθεί και εξελίσσεται από τον περασμένο Ιανουάριο. Βλέποντας κανείς τους αριθμούς, θα διαπιστώσει ότι συγκεντρώνει περισσότερους από 6.000 παραγωγούς, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα από την σχετική πλατφόρμα και προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες και την Ελλάδα.

Οι εμπνευστές

O Πέτρος Σάγκος, o Ηλίας Σούσης και ο Χάρης Παριανός αποφάσισαν κάποια στιγμή να δημιουργήσουν κάτι που έλειπε από την εγχώρια κυρίως αλλά και από τη διεθνή αγορά. Κάπως έτσι έστησαν την πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για τον πρωτογενή τομέα. Βλέποντας την ανταπόκριση που είχε η πλατφόρμα που έφτιαξαν, αποφάσισαν στη συνέχεια να κάνουν ένα ακόμα βήμα, δημιουργώντας ένα πρότυπο marketplace για τη λιανική και χονδρική πώληση, πετυχαίνοντας εκτός από έναν τρόπο να φέρουν τους παραγωγούς κοντά στην βάση των ιδιωτών καταναλωτών, και έναν τρόπο να τους φέρουν κοντά στα δίκτυα διανομών και στους μεγάλους πελάτες, όπου δε θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση από μόνοι τους.

Ο Η. Σούσης ήταν μέλος της ομάδας διαχείρισης της Google Greece επί σειρά ετών, επικεφαλής της εμπορικής κυκλοφορίας του YouTube σε Ελλάδα και Κύπρο και είχε προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία στο παραδοσιακό εμπόριο. Ο Π. Σάγκος είναι γεωπόνος με γνώση της αγροτικής παραγωγής, έχοντας ως υπόβαθρο μια οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας σπόρων. Ο Χ. Παριανός είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της McCann Athens και έχει διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ως ανώτερο στέλεχος στον κλάδο της διαφήμισης.

Διαβάστε ακόμα: Τι νέο ετοιμάζει ο Αλέξανδρος Κίκιζας των ζυμαρικών Μέλισσα

Kεντρικό σημείο της ευρύτερης φιλοσοφίας τους είναι ο εκδημοκρατισμός του γεωργικού τομέα, προσφέροντας στους αγρότες παγκοσμίως τη δυνατότητα να μάθουν νέα πράγματα και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Αμφότεροι οι ιδρυτές της Wikifarmer εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να ικανοποιηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός της γης.

Γεωργία: Μία αγορά αξίας άνω των 6 τρισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2025

Οι ιδρυτές της εμπνεύστηκαν από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι απαρχαιωμένες πρακτικές στη γεωργία στο περιβάλλον, την παγκόσμια πείνα και την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών. Ταυτόχρονα προσβλέπουν στην παροχή βοήθειας στους αγρότες, ούτως ώστε να αποκτήσουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους από τις εμπορικές τους δραστηριότητες, που θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Σε επίπεδο αξίας, η αγορά της γεωργίας και του εμπορίου τροφίμων αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.

Γιατί ο Kamprad κοίταξε τη Wikifarmer

Κανείς μπορεί να αναρωτηθεί πώς προκύπτει το ενδιαφέρον του Mathias Kamprad, γιου του ιδρυτή της IKEA, για την ελληνική startup. Η σουηδική εταιρεία ωστόσο που άλλαξε τα δεδομένα της επίπλωσης του σπιτιού έχει επεκτείνει την αποστολή της, για να ασχοληθεί με την αστική γεωργία.

Η IKEA εργάζεται για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο ζωής και τις καταναλωτικές επιλογές των πελατών της, εμπνέοντάς τους να προσαρμοστούν σε πιο βιώσιμους τρόπους ζωής.

Αν και κάποιος μπορεί να μην το σκεφτεί, η IKEA ως μια επιχείρηση που βασίζεται στα τρόφιμα έχει πάνω από 440 εστιατόρια στα καταστήματά της διεθνώς, επιτρέποντάς τους να εξυπηρετούν πάνω από 680 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Ingvar Kamprad, «είναι δύσκολο να κάνεις δουλειές με άδειο στομάχι».

Για την προώθηση της βιωσιμότητας στα τρόφιμα που παράγει και σερβίρει, η ΙΚΕΑ διεξήγαγε αρχικές δοκιμές με κάθετη καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας την υδροπονική τεχνολογία και καλλιεργώντας τα δικά της φυλλώδη λαχανικά σε μικρές φάρμες σε εσωτερικούς χώρους ή σε καταστήματα με 90% λιγότερη χρήση νερού, όπου δεν απαιτούνται φυτοφάρμακα ή χρήση γης. Επομένως η επιλογή του Kamprad να επενδύσει στη Wikifarmer βρίσκει μία εξήγηση, στην προσπάθεια του κολοσσού των επίπλων να επενδύει σε βιώσιμες λύσεις αλλά και να ποντάρει στην αξία που μπορεί να επιφέρει ο πρωτογενής τομέας για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Mathias Kamprad
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.