23 Απρ 2024
READING

Πώς η Coca-Cola σχεδιάζει να διπλασιάσει τους πελάτες της μέσα σε λίγα χρόνια

5 MIN READ

Πώς η Coca-Cola σχεδιάζει να διπλασιάσει τους πελάτες της μέσα σε λίγα χρόνια

Πώς η Coca-Cola σχεδιάζει να διπλασιάσει τους πελάτες της μέσα σε λίγα χρόνια

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της ομάδας marketing της Coca-Cola είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των καταναλωτών της μέσω της ανάπτυξης κωδικών QR σε κάθε συσκευασία στον κόσμο.

Από φάρμακο για τον βήχα, σε ένα από τα πιο δημοφιλή ανθρακούχα ποτά, η Coca-Cola δε σταματά να αναπτύσσεται. Πρόσφατα, το 2020, πέρασε από μια σημαντική αναδιάρθρωση, μέρος της οποίας ήταν η δημιουργία ενός τμήματος υπηρεσιών μάρκετινγκ και μέσων ενημέρωσης. Η εταιρεία φρόντισε να επανδρώσει αυτό το τμήμα με ειδικούς εμπειρογνώμονες marketing και μέσων ενημέρωσης από το εσωτερικό και το εξωτερικό της εταιρείας.

Από τα νέα εγχειρήματα του τμήματος είναι η ανάπτυξη κωδικών QR σε κάθε προϊόν του ομίλου Coca-Cola, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις Sprite, Fanta, Pibb, Powerade, Minute Maid και Georgia Coffee. Στόχος τους είναι να δώσουν μία νέα και σύγχρονη εικόνα στην εταιρεία και να διπλασιάσουν τις πωλήσεις των προϊόντων της, εκμεταλλευόμενοι, όπως λένε, τη δυναμική της για ανάπτυξη πέρα από τα 1,9 δισεκατομμύρια προϊόντα που πουλά καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας, «Οι κωδικοί QR είναι αναμφισβήτητα το πιο ανεκμετάλλευτο και λιγότερο αξιοποιημένο όχημα πολυμέσων που υπάρχει εκεί έξω. Ακόμα κι αν έχουμε μόνο 3% ανταπόκριση, φανταστείτε την απόδοση από 1,9 δισεκατομμύρια κωδικούς ανά ημέρα, τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τα first-, second- και third- party data, όσο προχωράμε. Μία στρατηγική σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης: Η διαφημιστική στρατηγική της Coca-Cola δημιουργείται in-house – αλλά με ένα υβριδικό μοντέλο

Καθώς ο όμιλος Coca-Cola δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο και, ως είθισται για τέτοιας κλίμακας επιχειρήσεις, λειτουργεί με ένα πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών μάρκετινγκ και διαφήμισης σε όλο το εύρος των διεθνών δραστηριοτήτων της, το concept της μίας στρατηγικής που θα εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα είναι αυτό που από μόνο του αναμένεται ότι θα κάνει τη διαφορά.

Για τον σκοπό αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο, η εσωτερική ομάδα marketing της Coca-Cola συνεργάστηκε με τη διαφημιστική εταιρεία WPP για να δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα συνεργασίας, την OpenX, ως global marketing network partner, με στόχο την εκπλήρωση των διεθνών στόχων του μητρικού brand της Coca-Cola αλλά και του ομίλου στο σύνολό του.

Η ιδέα μιας ειδικής ομάδας συνεργατών διαφημιστών για έναν τεράστιο πελάτη δεν είναι καινούργια. Κάτι ανάλογο είχαν κάνει τα McDonald’s με την ομάδα We Are Unlimited το 2016 (που αναδιπλώθηκε ωστόσο το 2019), καθώς και η Mercedes-Benz. Η ίδια η WPP έχει δοκιμάσει αυτά τα μοντέλα στο παρελθόν, το 2006 με την Team One για τη Ford και την Team Energy για την BP. Επρόκειτο για μια τάση που επικράτησε για λίγα χρόνια, πριν οι μεγάλες εταιρείες επιστρέψουν στο συνηθισμένο μοντέλο με τους πολλαπλούς και κατά τόπους συνεργάτες, το οποίο θεώρησαν πιο ευέλικτο.

Ωστόσο, ο CMO του brand ισχυρίζεται ότι αυτήν τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το σημαντικό σε αυτήν την ιδέα είναι ότι το OpenX θα βοηθήσει την εταιρεία να είναι πιο συνεπής και αποτελεσματική στο μάρκετινγκ και τη διαφήμισή της συνολικά, σε παγκόσμια κλίμακα. Ουσιαστικά, το OpenX είναι μια μεγάλη, παγκόσμια σύμπραξη διαφορετικών agencies, που εργάζονται για την Coca-Cola. Τα επιμέρους διαφημιστικά γραφεία συνθέτουν μια ενιαία οντότητα, που συγκεντρώνει για έναν μοναδικό, μεγάλο πελάτη, τις ικανότητες και τις εξειδικεύσεις τους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του project, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, πριν τη δημιουργία του OpenX, η Coca-Cola συνεργαζόταν με 4000 διαφορετικούς συνεργάτες – πρακτορεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιτυχία αυτού του ενιαίου, αλλά εκτεταμένου οργανισμού θα βασίζεται στην ύπαρξη ενός μοναδικού σημείου επαφής, καθώς και στη συγκρότηση μιας μοναδικής κατάστασης αποτελεσμάτων, ώστε οι λειτουργίες να είναι πιο απλοποιημένες και να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των τμημάτων.

Επιπλέον, αυτή η οντότητα δε θα παραμένει εσωστρεφής. Όταν προκύπτει ανάγκη και βρεθεί ένας εξωτερικός συνεργάτης που μπορεί να βοηθήσει, το OpenX θα έχει την υποχρέωση να συνεργαστεί μαζί του, καθώς απώτερος στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Coca-Cola.

 Διαβάστε επίσης: Αισθητηριακό Marketing | Πώς η ταξιδιωτική βιομηχανία χρησιμοποιεί μυρωδιές για να κερδίσει τους πελάτες της

Οι κωδικοί QR χρησιμοποιούνται από την Coca-Cola ήδη από το 2012. Με αυτόν τον τρόπο, η Coca-Cola προσπαθεί να χτίσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους καταναλωτές της και να κατανοήσει τις προτιμήσεις τους. Παράλληλα, η επωνυμία της εταιρείας γίνεται ακόμα πιο γνωστή και η εταιρεία να έχει ένα εποικοδομητικό feedback για τις νέες της καμπάνιες.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία λάνσαρε την καμπάνια της “Coca-Cola Creations” για την Coca-Cola, η οποία περιελάμβανε ένα αναψυκτικό με “γεύση σύμπαντος”, που είναι μέρος της παγκόσμιας πλατφόρμας μάρκετινγκ “Real Magic”. Και τον Μάιο, κυκλοφόρησε μια νέα παγκόσμια καμπάνια για το Sprite, η πρώτη που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το OpenX, με τίτλο “Heat Happens”.

Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό το νέο μοντέλο και οι καινοτόμοι τρόποι που φέρνει στο τραπέζι η Coca-Cola γυρίζουν μία νέα σελίδα για την εταιρεία αλλά και τον ίδιο τον κλάδο του marketing.

Με πληροφορίες από το Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.