22 Ιαν 2025
READING

Συστάθηκε το πρώτο σωματείο υπαλλήλων καταστήματος της Apple

5 MIN READ

Συστάθηκε το πρώτο σωματείο υπαλλήλων καταστήματος της Apple

Συστάθηκε το πρώτο σωματείο υπαλλήλων καταστήματος της Apple

Ψηφίστηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ η ίδρυση του πρώτου σωματείου εργαζομένων της Apple υπό το όνομα AppleCore. Τον Μάιο, τα μέλη συνέταξαν την πρώτη ανοιχτή επιστολή στην Apple εκφράζοντας την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και όχι να συγκρουστούν με τη διοίκηση της εταιρείας.

Στις 18 Ιουνίου 2022 ψηφίστηκε – 65 έναντι 35 ψήφων μετρώντας περίπου 12 αποχές – το πρώτο σωματείο της Apple στο Τόσον του Μέριλαντ, το οποίο υποστηρίζεται από τη Διεθνή Ένωση Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής των ΗΠΑ, που εκπροσωπεί πάνω από 300.000 εργαζομένους. Το σωματείο ονομάστηκε Apple Core, από τα αρχικά του Coalition of Organized Retail Employees (Σωματείο Οργανωμένων Υπαλλήλων Λιανικής). Τη σύστασή του έκανε γνωστή το ίδιο το σωματείο μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Η ψηφοφορία του Σαββάτου σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της Apple, η οποία τους τελευταίους μήνες γνώρισε ένα κύμα ακτιβιστικών δράσεων μέσω του κινήματος #AppleToo. Στην σύσταση σωματείου στοχεύουν καταστήματα της Apple στη Νέα Υόρκη και την Ατλάντα, τα οποία είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες ψηφοφορίας ήδη πριν από το κατάστημα του Μέριλαντ, όμως απέσυραν το αίτημά τους για διεξαγωγή καθυστερώντας τη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Apple θέλει να φέρει επανάσταση στην υγεία 

Οι διοργανωτές του σωματείου, που αυτοαποκαλούνται Fruit Stand Workers United, συλλέξαν τις υπογραφές από τους συναδέλφους τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους FSWU. Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να εκπροσωπηθούν από το συνδικάτο Workers United, που ανήκει στο International Union Employees Service, το οποίο δραστηριοποιείται με επιτυχία για τη σωματειακή οργάνωση των εργαζομένων σε ορισμένα καταστήματα Starbucks στις ΗΠΑ. Η FSWU επιδιώκει υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη διαπραγμάτευση με την Apple ως προς τις παροχές, την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και άλλα ζητήματα συνθηκών εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, καταγράφει τεράστια αύξηση της περιουσίας της, ενώ «οι εργαζόμενοί της ζουν μέσα στην  αβεβαιότητα».

Το σωματείο αυτό ιδρύεται σε μια περίοδο που η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει τροποποιηθεί δραστικά – ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας COVID-19- δημιουργώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες για τους εργαζομένους. Διατίθενται περίπου διπλάσιες θέσεις εργασίας από τον αριθμό των ανέργων που αναζητούν εργασία, με αποτέλεσμα οι εργοδότες σε ορισμένους κλάδους να δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις αυτές. Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που απολύθηκαν έφτασε σε ιστορικά χαμηλα επίπεδα, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας για κάποια καλύτερη, βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Οι συνθήκες αυτές έκαναν τους εργαζόμενους που είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους πιο πρόθυμους να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσω οργανωμένων δράσεων.

Ήδη, νωρίτερα αυτόν το μήνα οι εργαζόμενοι του Amazon σε μια αποθήκη του Στέιτεν Άιλαντ και οι baristas των Starbucks από διάφορες περιοχές ψήφισαν υπέρ των πρώτων σωματείων στις ΗΠΑ. Στα τέλη Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στο Google Fiber στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι έγιναν οι πρώτοι εργαζόμενοι με δικαιώματα διαπραγμάτευσης στην Alphabet.

Ωστόσο, είναι μια δύσκολη μάχη για τα σωματεία να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες ψήφους για την σύσταση και ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής τους ισχύος. Ακόμη και μετά τη διεξαγωγή όλων των ψηφοφοριών στα καταστήματα Starbucks, το σωματείο που συστάθηκε έχει κερδίσει το δικαίωμα να εκπροσωπεί μόνο περίπου 5.000 από τους 235.000 υπαλλήλους στα 9.000 καταστήματα των Starbucks που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία. Το κέντρο διανομής του Amazon στο Στέιτεν Άιλαντ είχε περίπου 8.300 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο υπαλλήλους στις ΗΠΑ συνολικά.

Παράλληλα, η διοίκηση πιέζει συχνά τους εργαζομένους να καταψηφίσουν ένα σωματείο, υποστηρίζοντας ότι θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν εσωτερικά ζητήματα οργάνωσης, εάν υπάρχει ένα σωματείο ή αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται άνισα, ώστε, όσοι συμμετέχουν στο σωματείο, να μπορούν να πληρώσουν συνδικαλιστικές εισφορές. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Howard Schultz, ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών για τους περισσότερους εργαζομένους της εταιρείας στις ΗΠΑ, η οποία δε θα ισχύει για τους εργαζόμενους σε καταστήματα που έχουν ψηφίσει υπέρ ενός συνδικάτου, λέγοντας ότι η πιθανή αύξηση των μισθών για αυτούς θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Οι εργαζόμενοι μπορεί, επίσης, να ανησυχούν ότι μια εταιρεία μπορεί να κλείσει μια τοποθεσία που ψηφίζει τη σύσταση ενός σωματείου ενώ κρατά άλλες ανοιχτές. Εργαζόμενοι σε ένα κατάστημα Starbucks στην Ίθακα της Νέας Υόρκης ισχυρίζονται ότι η τοποθεσία τους έχει κλείσει λόγω μιας επιτυχημένης προσπάθειας σύστασης σωματείου. Η εταιρεία αρνείται ότι αυτός είναι ο λόγος, ενώ το σωματείο έχει καταθέσει καταγγελία για αθέμιτη εργασιακή πρακτική.

Διαβάστε ακόμα: Τα Starbucks απολύουν όσους οργανώνουν σωματεία στις ΗΠΑ

Στην περίπτωση της Apple, εκπρόσωπός της αρνήθηκε να σχολιάσει την ψηφοφορία, ενώ ειδησεογραφικά πρακτορεία ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έχει προσλάβει μια δικηγορική εταιρεία γνωστή για την τεχνογνωσία της στα συνδικαλιστικά και συγκέντρωσε «σημεία συζήτησης» για τις διευθυντικές της ομάδες της εταιρείας, για να αποτρέψει τους υπαλλήλους να εγγραφούν σε σωματεία.

Πάντως, τον Απρίλιο, η Motherboard κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση της αντιπροέδρου Deirdre O’Brien, που έλεγε στους υπαλλήλους ότι ενώ αναγνώριζε το δικαίωμα συμμετοχής σε ένα συνδικάτο, “είναι εξίσου δικαίωμά σας να μην γίνετε μέλος ενός σωματείου”.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, συνεχάρη μέσω twitter την AppleCore. Αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας.

Mε πληροφορίες από BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.