26 Απρ 2024
READING

25 οργανισμοί μόδας συστήνουν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας

3 MIN READ

25 οργανισμοί μόδας συστήνουν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας

25 οργανισμοί μόδας συστήνουν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας

Οι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι μόδας, στο πλαίσιο του αιτήματος για «περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση», εγκαινιάζουν αυτήν την εβδομάδα την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας, με τη συμμετοχή 21 εθνικών και περιφερειακών συμβουλίων μόδας από 18 χώρες.

Η βιομηχανία της μόδας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας, με αξία που ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια και απασχολεί περισσότερους από 75 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ενώ η βιομηχανία της μόδας ανθεί, τον τελευταίο καιρό τα φώτα δεν πέφτουν πάνω στις τάσεις, τα νέα σχέδια στα ρούχα και τα παπούτσια, αλλά στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οφείλονται σε αυτή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύεται στην DW, για να φτιαχτεί ένα και μόνο τζιν παντελόνι χρειάζεται έως και 10.000 λίτρα νερό.

Διαβάστε ακόμα: Βιωσιμότητα | Πού θα κινηθεί η μόδα το 2022

Αντιλαμβανόμενα την τεράστια επιρροή της μόδας σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, 18 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας.

Τα κράτη-μέλη της διαθέτουν εθνικά όργανα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κλάδου σε επίπεδο κυβέρνησης, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πρωτοβουλίες όπως οι εβδομάδες μόδας και προωθούν τοπικά ταλέντα. Στόχος τους είναι να «ενδυναμώσει ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκό οικοσύστημα μόδας».

Πρόκειται για ένα project που δεν είναι καινούριο. Στο παρελθόν είχαν γίνει με κάποιες αποτυχημένες απόπειρες συγκρότησης ενός τέτοιου συλλογικού οργάνου, αλλά όλα δείχνουν ότι πλέον βρέθηκε η χρυσή τομή. Ένας από τους σκοπούς του είναι η εκπροσώπηση σε επίπεδο ηγεσίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διεκδικεί συμμετοχή στις συζητήσεις σχετικά με θέματα όπως η βιωσιμότητα και τα κονδύλια για το δημιουργικό σκέλος της βιομηχανίας.

Παράλληλα, σκοπεύει να προωθήσει τη διακρατική δικτύωση και συνεργασία σε τομείς όπως η καινοτομία, οι καλές πρακτικές και οι εθνικές ειδικότητες. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει ψηφιακά τον Ιούλιο και θα ακολουθήσει μία ακόμη διά ζώσης τον Οκτώβριο.

Το συμβούλιο της Συμμαχίας Μόδας θα έχει εναλλασσόμενη προεδρία, με πρώτη αυτήν της Γερμανίας, ενώ θα χρηματοδοτείται με εισφορές μελών αναλόγως μεγέθους χώρας και εθνικού προϋπολογισμού. Τα μέλη, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη γαλλική Fédération de la Haute Couture et de la Mode και την Camera Nazionale della Moda Italiana, υπεύθυνες για τις εβδομάδες μόδας του Παρισιού και του Μιλάνου, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής τους επόμενους μήνες που θα σκιαγραφεί την ανάγκη της βιομηχανίας να αλλάξει.

 Διαβάστε ακόμα: Η Γενιά Ζ αναδύεται ως η “Sustainability Γενιά”

Η πρώτη διήμερη σύνοδος κορυφής στη Φρανκφούρτη που διοργάνωσε το Συμβούλιο Μόδας της Γερμανίας ζητά την ενίσχυση της βιομηχανίας στην περιοχή, καθώς θέλει να υποστηρίξει ένα πιο προοδευτικό μέλλον.

Στην εναρκτήρια ομιλία της συνόδου, η Ευρωπαία επίτροπος για τις καινοτομίες, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, Mariya Gabriel, είπε: «Η μόδα είναι μια βασική βιομηχανία για το δημιουργικό σχέδιο. Γνωρίζω ότι συναντηθήκατε σήμερα, για να συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Μόδας. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα. Δείτε με ως βοηθό και βασιστείτε στην υποστήριξή μου».

Η επόμενη σύνοδος κορυφής για τη Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κολύμβησης Gran Canaria by Mode Cálidam, από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022, για την οποία τα μέλη καλούν παρόμοιες οργανώσεις να υποστηρίξουν την αποστολή της με την ένταξη.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.