21 Δεκ 2024
READING

H Unilever επενδύει στην ανάπτυξη plant-based συστατικών για τα προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής

4 MIN READ

H Unilever επενδύει στην ανάπτυξη plant-based συστατικών για τα προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής

H Unilever επενδύει στην ανάπτυξη plant-based συστατικών για τα προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής

Η Unilever ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Geno, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων και υγιεινής και προσωπικής φροντίδας από συστατικά φυτικής προέλευσης. Το νέο αυτό επιχειρηματικό εγχείρημα σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη συνεργασία εναλλακτικών λύσεων βιοτεχνολογίας μέχρι σήμερα, η οποία κοστολογείται ότι θα αγγίξει τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η δημιουργία σειράς προϊόντων που θα χρησιμοποιούν, εκτός από το καθιερωμένο φοινικέλαιο, και άλλα εναλλακτικά φυτικά συστατικά. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η Geno έκανε γνωστό ότι θα λανσάρει τη βιοτεχνολογική της πλατφόρμα, καθώς και θα αρχίσει να επενδύει περισσότερο στη διαδικασία προώθησης της τεχνολογίας στην παραγωγή αυτών των συστατικών. Στόχος και των δύο εταιρειών είναι η δημιουργία μιας σειράς προϊόντων, η οποία να προστατεύει το περιβάλλον και να είναι οικονομικά κερδοφόρα για τις δύο, καθώς το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτοξευθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: Η Unilever αυξάνει τη θερμοκρασία των ψυγείων παγωτών για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων

Η επιχειρηματική αυτή κίνηση έρχεται σε μία περίοδο, όπου η βιομηχανία προϊόντων περιποίησης του δέρματος αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της βιομηχανίας ομορφιάς. Οι πωλήσεις προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας αυξήθηκαν κατά 13% το 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με την πώληση προϊόντων μακιγιάζ, που αυξήθηκε μόνο κατά 1% την ίδια περίοδο. Ειδικότερα, οι καταναλωτές έδειξαν την προτίμησή τους στη διαδικτυακή αγορά προϊόντων ομορφιάς αυξάνοντας τις πωλήσεις κατά 24% εκείνη την περίοδο.

Φυσικά, η κατάσταση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. H νέα τάση, που υιοθετήθηκε από τους καταναλωτές κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν καθαρό δέρμα και minimal make up. Ως εκ τούτου, αυξήθηκε η ζήτηση για προϊόντα φροντίδας που προάγουν την υγεία της επιδερμίδας, ενώ το καταναλωτικό κοινό καθώς είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένο άρχισε να προσέχει τα συστατικά των προϊόντων ομορφιάς.

Παράλληλα, η ικανότητα της νέας τεχνολογίας να απλοποιεί τις εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες παραγωγής έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές εταιρείες καλλυντικών να αναζητήσουν νέους τρόπους παραγωγής. Στόχος τους είναι η κάλυψη των νέων αναγκών των καταναλωτών εξακολουθώντας να διατηρούν την ποιότητά τους τα προϊόντα, ενώ παράλληλα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής. Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται προς την παραγωγή προϊόντων φυτικής προέλευσης.

Μία από τις εταιρείες αυτές είναι και η Unilever, η οποία ανήκει στις παλαιότερες ευρωπαϊκές εταιρείες και σήμερα είναι η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη. Το 2010 έθεσε σε εφαρμογή το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Αειφορία (USLP), το οποίο, όπως λέει, αποδεικνύει ότι η αειφορία και η επιτυχημένη πορεία συνδέονται άρρηκτα. Σήμερα, η συνεργασία της με την Geno θεωρείται ότι θα φέρει την επανάσταση στον χώρο της περιποίησης δέρματος. Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιώντας βιοτεχνολογία αιχμής, η Geno καθιέρωσε μια διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιεί τη ζάχαρη για να μετατρέψει συγκεκριμένους μικροοργανισμούς σε ένα συστατικό, που απαιτείται για την παραγωγή βασικών καθαριστικών που ονομάζονται επιφανειοδραστικά δραστικά συστατικά.

Αυτά είναι αναπόσπαστα σε όλα τα προϊόντα καθαρισμού – για το σπίτι, αλλά και στις βιομηχανίες προσωπικής περιποίησης και ομορφιάς – αφού τα βοηθούν να σχηματίσουν αφρό και να φέρουν στην επιφάνεια τη βρωμιά. Κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στα προϊόντα αυτά είναι το φοινικέλαιο – για το οποίο οι δύο εταιρείες εγγυήθηκαν ότι δε θα αποψιλώσουν δάση έως το 2023, καθώς η εξαιρετικά εκτεταμένη χρήση του προβληματίζει τους ειδικούς επί του περιβάλλοντος – και παράγωγα ορυκτών καυσίμων. Η απομάκρυνση από αυτά τα δύο συστατικά είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να φέρει την επανάσταση για τις συνδυασμένες βιομηχανίες προϊόντων καθαρισμού του σπιτιού, ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης, που κοστολογούνται περίπου στα 625 δισεκατομμύρια δολάρια (594 δισεκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, οι μελέτες των δύο εταιρειών έχουν δείξει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα των συστατικών που προέρχονται από φοίνικες έως και 50%.

Στην Ελλάδα, η Unilever προσπαθεί να ενισχύσει τους στόχους της βιωσιμότητας οργανώνοντας διάφορες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2019 και το 2021, σε συνεργασία με την WWF, οργάνωσαν το πρόγραμμα «WWF Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία» κατά της σπατάλης φαγητού. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν με επιτυχία την πρώτη χρονιά αλυσίδες μεγάλων ξενοδοχείων στην Ελλάδα μειώνοντας τη σπατάλη φαγητού κατά 25%, ενώ τη δεύτερη χρονιά 11 ελληνικά ξενοδοχεία στην Κρήτη, Ρόδο και την Κω σημειώνοντας επίσης επιτυχία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.