Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και οι χώροι ψυχαγωγίας ενσωματώνουν αρώματα στην «εμπειρία του τουρισμού» για να δημιουργήσουν δυνατές αναμνήσεις.
Η τελευταία τάση των επιχειρήσεων είναι η χρήση αρωμάτων για να πουλήσουν από κεριά, αρώματα, ακόμη και σπίτια. Τώρα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στον ταξιδιωτικό κλάδο – όπου αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και χώροι διασκέδασης ενσωματώνουν σκόπιμα αρώματα στην «εμπειρία του τουρισμού».
Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν από την έρευνα των καταναλωτών που έχει αποδείξει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στις μυρωδιές πέρα από την ευχάριστη αίσθηση. Οι μυρωδιές έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να λειτουργούν ως πηγή πληροφοριών και καθώς είναι άυλες ο εγκέφαλός μας τις συνδέει αυτόματα με εμπειρίες.
Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις στα ταξίδια το 2022
Το κοινό σημείο των δύο είναι αυτό: η ταξιδιωτική βιομηχανία και οι μυρωδιές σχετίζονται με τις εμπειρίες.
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να επισκεφτούν νέα μέρη είναι για να διεγείρουν τις αισθήσεις τους με νέα αξιοθέατα, ήχους, γεύσεις και μυρωδιές, όπως η αρωματική λεβάντα της νότιας Γαλλίας ή ο ευκάλυπτος στην ακτή Αμάλφι της Ιταλίας.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι μεγάλοι τουριστικοί φορείς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο περιγραφές μυρωδιών ως τρόπο να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό. Δημιουργείται ένα είδος «αισθητηριακού μάρκετινγκ» το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές, κάνοντας το προϊόν – υπηρεσία πιο ελκυστική στο κοινό.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η μυρωδιά ενός καταστήματος μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις του
Στο ίδιο πλαίσιο, χιλιάδες κατασκευαστές αρωμάτων εργάζονται μανιωδώς για να δημιουργήσουν νέα αρώματα που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν όσα υποσχέθηκαν οι εταιρείες. Για παράδειγμα, τα μπάνια και τα λόμπι συχνά μυρίζουν λεμόνι (ή εσπεριδοειδή γενικότερα), το οποίο, χάρη στην ευρεία χρήση του σε προϊόντα καθαρισμού, συνδέεται πλέον με την καθαριότητα. Υπάρχουν επίσης αρώματα που θεωρούνται «ζεστά» (κανέλα και βανίλια, για παράδειγμα) ή «δροσερά» (μέντα και ευκάλυπτος).
Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια μάλλον δεν πρόκειται να ανακάμψουν
Η όσφρηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τη συμπεριφορά των πελατών. Για παράδειγμα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αυτές οι ίδιες ζεστές μυρωδιές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση θερμίδων των ανθρώπων. Ίσως, παραδόξως, φαίνεται ότι όσο περισσότερο εκτιθέμεθα στα αρώματα γλυκών λιχουδιών, όπως τα μπισκότα σοκολάτας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θέλουμε να τα φάμε. Σε ένα ξενοδοχείο ή σπα, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να ωθήσει τους τουρίστες σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η μυρωδιά του καφέ κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ενεργητικοί και σε εγρήγορση, μιμούμενοι τα πραγματικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καφεΐνης. Τα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το άρωμα καφέ σε επιχειρηματικά κέντρα και αίθουσες συνεδριάσεων, ώστε να βελτιώσουν τη γνωστική απόδοση των επαγγελματιών ταξιδιωτών.
Μπορεί επίσης να υπάρχουν οφέλη για τις αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν κουρασμένους επιβάτες. Ένα άρωμα καφέ που εκπέμπεται στο τέλος μιας πτήσης μεγάλων αποστάσεων μπορεί να ενεργοποιήσει τους επιβάτες, οδηγώντας τελικά σε μια καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία και μια πιο θετική γνώμη για την αεροπορική εταιρεία.
Αυτές οι απόψεις πελατών έχουν μεγάλη σημασία για έναν κλάδο που έχει πληγεί τόσο πολύ από τον COVID-19. Καθώς οι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες πίσω σε αεροπλάνα και σε ξένες χώρες, πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να ξεχωρίσουν.
Για πολλούς από αυτούς τους πελάτες, η επιθυμία να ταξιδέψουν είναι ήδη έντονη. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, οι διαρκώς κυρίαρχες οθόνες μας έχουν καταλήξει να δίνουν προτεραιότητα στην οπτική και ακουστική αίσθηση σε βάρος της αφής και της όσφρησης, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του «αισθητηριακού μάρκετινγκ».
Με πληροφορίες από Fast Company
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.