Όλο και περισσότερο εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά του quick commerce και τη διανομή προϊόντων που είτε πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, είτε όχι. H Wolt στο τοπίο που διαμορφώνεται έκανε μία κίνηση που επί της ουσίας μπαίνει ισχυρότατα σφήνα στον ανταγωνισμό της και συγκεκριμένα στον πρώτο και βασικό της ανταγωνιστή, που είναι η efood Market.
Αυτό που έκανε και που ουσιαστικά υπερθερμαίνει τον ανταγωνισμό, είναι ότι προχώρησε στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκάστοτε πελάτες τις πλατφόρμας έχουν την δυνατότητα να παραγγέλνουν και να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους όχι μόνο την ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ η efood διατηρεί ωράριο διανομής προϊόντων από τις 8 το πρωί έως και τις 00.45 τα μεσάνυχτα. Μάλιστα η efood δεν έχει εφαρμόσει το συγκεκριμένο ωράριο σε όλες τις πόλεις δραστηριότητάς της καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η διανομή σταματάει στις 22.30.
Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το efood να γίνει το κυρίαρχο ηλεκτρονικό παντοπωλείο της Ελλάδας;
Η κίνηση της Wolt γίνεται σε μία περίοδο που η efood βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο στόχαστρο, με κινητοποιήσεις από πλευράς μερίδας εργαζομένων και συνδικαλιστών, με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή από την πλήρη ελευθερία στην επιλογή ωραρίου εργασίας, στην τοποθέτηση συγκεκριμένων περιορισμών για τους τετράωρους αορίστου χρόνου διανομής. Οι ίδιοι οι διανομείς θεωρούν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη κίνηση εξωθεί τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης σε παραίτηση, καθότι δεν μπορούν να επιλέξουν την ώρα εργασίας τους για να μπορούν να έχουν και δεύτερη απασχόληση που θα τους εξασφαλίσει τον βιοπορισμό τους.
Πολλά είναι λοιπόν τα σημάδια ότι η Wolt προσπαθεί διαρκώς να καρπώνεται τυχόν αδύναμα σημεία της «αντιπάλου» της, μετά και τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2021 με το περίφημο #cancelefood.
«Παρών» στον ανταγωνισμό
Τι προσπαθεί να κάνει η Wolt με τη συγκεκριμένη κίνηση; Ουσιαστικά επιδιώκει να δηλώσει «παρών» σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες όπως αυτές της ελληνικής αγοράς και να αποσπάσει μερίδιο από την πίτα που καταλαμβάνει η efood, η οποία έχει ήδη δρέψει καρπούς στην Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά εκείνη είναι που προηγήθηκε δραστηριοποιούμενη στο εσωτερικό, πριν ακόμα εξαγοραστεί από τον όμιλο Delivery Hero.
Mε έναν τρόπο πάντως προσπαθεί να προλάβει και τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η Wolt δε διαθέτει φυσικό δίκτυο λιανικής όπως η efood, μετά την εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, κίνηση στην οποία περιλαμβάνεται και το δίκτυο καταστημάτων μικρής λιανικής Kiosky’s.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αρχή για τη Wolt έγινε με τα σημεία εστίασης αλλά και με προϊόντα mini market. Ο σχεδιασμός όμως προβλέπει ότι σταδιακά θα ενταχθούν και άλλες προϊοντικές υπηρεσίες στη λίστα των διανομών. Όλα αυτά έρχονται την ώρα που η efood διατηρεί 42 dark stores σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν αποκύημα της προϋπάρχουσας συνεργασίας με τον όμιλο Μούχαλη, πριν ακόμα προκύψει η συμφωνία εξαγοράς ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η Wolt πάντως καλείται με αυτόν τον τρόπο να δώσει και μία απάντηση στις quick commerce υπηρεσίες διανομής που η efood δεσμεύεται ότι μπορεί να παρέχει με παράδοση σε 16 λεπτά για προϊόντα όπως φάρμακα, βιβλία ή αγαθά μίνι μάρκετ. Αυτό που καταφέρνει με την πλήρη επέκταση του ωραρίου όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, είναι εκτός του να καλύψει αυθόρμητες αγορές και έκτακτες ανάγκες κάθε στιγμή, να καλύπτει ταυτόχρονα και τις 7 πόλεις όπου διατηρεί παρουσία, δηλαδή την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Λάρισα.
H νεότευκτη Rabbit
Πρόσφατα στην ελληνική αγορά του quick commerce, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 3 εκατ. ευρώ από Έλληνες και ξένους επενδυτές, εισήλθε η Rabbit. Η εν λόγω πλατφόρμα βασίζεται σε διανομή με δικά της dark stores και ομάδα διανομέων που συγκροτεί και αναπτύσσει. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω είναι ο Λιβανέζος Malek Fatte. Πρόκειται για τον πρώην country director της InstaShop, εταιρείας παράδοσης ειδών σούπερ µάρκετ που ιδρύθηκε από την Ιωάννα Αγγελιδάκη και τον Γιάννη Τσιώρη και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τον όμιλο Delivery Hero.
Η παγκόσμια υπόσχεση για ταχύτατες παραδόσεις
Σε παγκόσμια βάση το q-commerce υπόσχεται να προσφέρει στους πελάτες απόλαυση σε 30 λεπτά ή και λιγότερο. Με αξία περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, η βιομηχανία q-commerce αναμένεται να αυξηθεί στα 72 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Ένας σημαντικός παράγοντας που συνέτεινε σε αυτό είναι η Covid-19, η οποία δεν έχει απλώς επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά έχει αλλάξει και την καταναλωτική συμπεριφορά, μια στροφή που θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια.
Οι καταναλωτές που ήταν πρόθυμοι να βγουν έξω και να επισκεφτούν τα καταστήματα ή τα εμπορικά κέντρα της γειτονιάς τους, τώρα προτιμούν να μείνουν σπίτι. Προσθέστε σε αυτό τον τρόπο ζωής και εργασίας από το σπίτι για πολυάσχολους επαγγελματίες, τις ανησυχίες του γηράσκοντος πληθυσμού, και το ότι οι καταναλωτές σήμερα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για άμεση παράδοση κατά παραγγελία.
Το q-commerce αποτελεί αυτήν τη στιγμή ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με σχετική έκθεση, 30 νέες εταιρείες q-commerce έχουν εμφανιστεί μέσα σε δέκα μήνες μόνο στη δυτική Ευρώπη. Η Gorillas με έδρα το Βερολίνο έγινε η εταιρεία που πέτυχε ταχύτερα το καθεστώς του μονόκερου στην Ευρώπη — μόλις εννέα μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της. Στην Ινδία, ενώ οι υπάρχουσες νεοσύστατες εταιρείες παράδοσης αναθεωρούν τις λειτουργίες τους και την αλυσίδα εφοδιασμού τους για να καλύψουν αυτό το τμήμα της αγοράς, στο επίκεντρο τίθεται η υπόσχεση παραδόσεων 10 έως 15 λεπτών σε έναν τομέα που κατά πολλούς είναι το παρόν. Ως προς το μέλλον μένει να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.