22 Ιαν 2025
READING

Η οικογένεια Παντελιάδη που έκανε την «Ήπειρο» να ξεχωρίζει για τη φέτα

5 MIN READ

Η οικογένεια Παντελιάδη που έκανε την «Ήπειρο» να ξεχωρίζει για τη φέτα

Η οικογένεια Παντελιάδη που έκανε την «Ήπειρο» να ξεχωρίζει για τη φέτα

Σε μία περίοδο ειδικών συνθηκών όπως αυτή που διανύουμε, όπου τα κοστολόγια στην παραγωγή όλων των τροφίμων στην αγορά αντιμετωπίζουν ισχυρό κύμα αυξήσεων, η φέτα είναι ένα από αυτά που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες και αυξανόμενες ελλείψεις.

Το εθνικό – θα μπορούσε κανείς να πει – προϊόν της Ελλάδας, πλήττεται λόγω πολλών παραγόντων που εμφανίζονται αυτό το διάστημα στο προσκήνιο, με κυριότερο εξ αυτών την ισχυρότατη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς από τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για τη φέτα, να κάνουν «εκπτώσεις» στη διατροφή των ζώων τους. «Εκπτώσεις» που έχουν ως κύριο αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του γάλακτος σε λιποπρωτεΐνες, οι οποίες είναι ωστόσο απαραίτητες για την παρασκευή της φέτας. 

Η ιδιοπαραγωγή και η πρότυπη Φάρμα Ήπειρος

Την ίδια στιγμή, μία από τις πιο υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά της φέτας, η Ήπειρος του ομίλου Παντελιάδη, είναι αυτή που διατηρεί τη δυναμική της στην αγορά, έχοντας ταυτόχρονα κάνει προσπάθειες για να αναπτύξει παραγωγή με ίδια μέσα, επενδύοντας στη σύσταση της Φάρμας Ήπειρος. Αποτελεί μία πρότυπη μονάδα σταβλισμού και βελτίωσης των χαρακτηριστικών των αιγοπροβάτων μέσα από επιλεκτικές συνθήκες αναπαραγωγής των πιο αναπαραγωγικών και ανθεκτικών σε ασθένειες ζώων και με εφαρμογή πρότυπων συνθηκών σταβλισμού και διατροφής. Μία προσπάθεια που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς Δέλτα και Δωδώνη συμπληρώνουν η μία την άλλη στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία

Πρόκειται μάλιστα για μία πρωτοβουλία, η οποία αποκτά ιδιαίτερο νόημα στην τρέχουσα περίοδο, όπου οι ελλείψεις σε αιγοπρόβειο γάλα πανελλαδικά έχουν οδηγήσει πολλές βιομηχανίες στον περιορισμό των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος και κατ’ επέκταση έχουν μειωθεί και οι ποσότητες της φέτας και τυροκομικών που παράγονται. Μάλιστα, όλα αυτά έρχονται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η φέτα παρουσιάζει ισχυρή ζήτηση σε χώρες του εξωτερικού, ενώ στην Ελλάδα, με την τιμή του πρόβειου γάλακτος να γράφει ιστορικά υψηλά και μέση τιμή παραγωγού στο 1,30 ευρώ, το διάσημο και δημοφιλές τυρί στα ψυγεία φτάνει ακόμα και σε τιμή 11 ευρώ ανά κιλό. 

Η αύξηση της τιμής στη φέτα

Στην περίπτωση της Ήπειρος πάντως, η αύξηση στις τιμές της φέτας, που έχει φτάσει μεσοσταθμικά στη χώρα μας το 30%, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση και των πωλήσεων για την εταιρεία που παράγει το ομώνυμο τυρί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2021, η φέτα που πούλησε η Ήπειρος άγγιξε σε τζίρο τα 66,2 εκατομμύρια ευρώ, από 54,62 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2020. Η Ήπειρος πουλάει αυτήν τη στιγμή τα προϊόντα της στην Ευρώπη, με τα 50,9 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 66,2 του τζίρου να προέρχονται από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα να προέρχονται από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ήπειρος το 2021 ήταν στα επίπεδα του 23,2% του τζίρου, αυξημένες σε σύγκριση με το 21% που ήταν αντίστοιχα οι διεθνείς πωλήσεις για το 2020. Παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής, όμως, η Ήπειρος κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη της σταθερά, με την καθαρή της κερδοφορία από 2,65 εκατ. ευρώ το 2020, να κινείται στα 2,45 εκατ. ευρώ το 2021. 

Η φέτα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, παρά την ισχυρή ζήτηση που εμφανίζει στο εξωτερικό, έχει περάσει από πολλά και διαφορετικά κύματα. Παρατηρήσαμε φαινόμενα νοθείας σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, μετά από ανίχνευση ακατάλληλων προϊόντων με περιεκτικότητα σε – απαγορευμένο βάσει συνταγής για τη φέτα – αγελαδινό γάλα.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Ιταλία έχουν τα εθνικά τους προϊόντα ιδιαίτερα ψηλά, με το πεκορίνο και την παρμεζάνα να αποτελούν καύχημα για την εθνική οικονομία, για την βιομηχανία της χώρας αλλά και για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους – παραγωγούς της πρώτης ύλης. Μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία η παραγωγή παρμεζάνας είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από σεισμό στην Ιταλία, ο διάσημος σεφ Μάσιμο Μποτούρα, είχε εμπνευστεί το μετέπειτα διάσημο πιάτο, «Τα πέντε στάδια της παρμεζάνας», σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τους παραγωγούς, διαφημίζοντας διεθνώς το προϊόν τους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με καταστροφή μέρους της παραγωγής τους. Στην Ελλάδα ωστόσο τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως περιγράψαμε προηγουμένως. 

Εντός του 2022, με ιδιαίτερα αυξημένα κοστολόγια και μειωμένη παραγωγή γάλακτος, η φέτα τον Απρίλιο έχασε το 15% από τις πωλήσεις της στην Ελλάδα και το φρέσκο γάλα περίπου 13% των πωλήσεών του, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021, όπως αναφέρουν στελέχη της βιομηχανίας. 

Διαβάστε ακόμα: Φάρμα Κουκάκη | Η ξεχωριστή περίπτωση μίας ελληνικής «boutique» γαλακτοβιομηχανίας

Το αντίδοτο σε δυσχερείς καταστάσεις αποτελούν επιχειρήσεις όπως η Ήπειρος, η οποία έχει τη δυναμική, την οικονομική ρευστότητα και το ποιοτικό υπόβαθρο να στηρίξει τους παραγωγούς με τιμές ανάλογες των αυξήσεων που οι ίδιοι υφίστανται λόγω των ισχυρών ανατιμήσεων στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού. 

Η Ήπειρος, που ιδρύθηκε κατά τη δεκαετία του ’90 από μια ομάδα επιχειρηματιών συνεργαζόμενη με ντόπιους τυροκόμους, συνέχισε την πορεία της με συνέπεια, όπως αποδείχθηκε εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος. Αυτό που οι ιδρυτές της ονειρεύτηκαν ήταν να εξάρουν την τέχνη της ντόπιας τυροκομικής παράδοσης με παραδοσιακές συνταγές, καινοτομία στην παραγωγή και χρήση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας. 

Ο ρόλος της οικογένειας Παντελιάδη

Από την πρώτη στιγμή επιδίωξη ήταν να πουλήσουν ένα προϊόν με γεύση και ποιότητα. Το όραμα ήρθε να συνεχίσει και να διευρύνει ο Παντελής Παντελιάδης, ιδρυτής και του ομίλου σούπερ μάρκετ Metro – My market, ο οποίος το 1997 εξαγόρασε την Ήπειρο και την ενσωμάτωσε στην οικογενειακή επιχείρηση Όπτιμα. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα έως και σήμερα, οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, σε διαδικασίες και ανθρώπινο δυναμικό άγγιξαν και υπερέβησαν τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που από μόνο του δε θα μπορούσε να σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο από έναν αριθμό, εάν πίσω από αυτόν δεν βρισκόταν μία υγιής και άρτια επιχειρηματική φιλοσοφία της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία μπορεί να αποτελεί οδηγό όχι μόνο για τα εν οίκω πεπραγμένα της Ήπειρος αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.