25 Απρ 2024
READING

Η Lego κλείνει τα 90 χρόνια της και το γιορτάζει

3 MIN READ

Η Lego κλείνει τα 90 χρόνια της και το γιορτάζει

Η Lego κλείνει τα 90 χρόνια της και το γιορτάζει

Τα δημοφιλή τουβλάκια Lego στις 10 Αυγούστου γιορτάζουν τα 90 χρόνια ζωής, με ένα πλάνο εορτασμών που θα διαρκέσουν εννιά εβδομάδες, μέσω online δραστηριοτήτων, social media και e-commerce καναλιών, των πάρκων Legoland και των καταστημάτων της σε 25 χώρες του κόσμου.

Η ιστορία της Lego ξεκινάει το 1916, όταν ο 25χρονος Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν αγόρασε ένα μικρό εργαστήριο σε ένα χωριό της Δανίας, που κατασκεύαζε κινητές σκάλες, εργαλεία και σανίδες. Στον ελεύθερο του χρόνο συνήθιζε να φτιάχνει ξύλινα παιχνίδια για τα παιδιά του. Το 1932 αποφάσισε να προσθέσει στην γκάμα των προϊόντων του μινιατούρες από τα προϊόντα που ήδη έφτιαχνε, καθώς και ξύλινα παιχνίδια «για να παίζουν με σωστό τρόπο τα παιδιά», όπως έλεγε. Από αυτήν τη φράση, στα δανέζικα «leg godt» προήλθε και το όνομα της εταιρείας LEGO, που σηµαίνει «παίζω καλά, παίζω µε το σωστό τρόπο». Αργότερα, ο ιδρυτής διαπίστωσε ότι η ίδια λέξη στα λατινικά σήµαινε «µελετώ, συναρµολογώ», µία σύµπτωση που ακολούθησε το συγκεκριµένο παιχνίδι για τις επόµενες δεκαετίες.

Στη συνέχεια ο Godtfred, ένα από τα παιδιά του Ole Christiansen, αναλαμβάνει το management της επιχείρησης και το 1958 η Lego παράγει το πρώτο «σύστημα παιχνιδιού LEGO»: τα τουβλάκια Lego παίρνουν τη σημερινή τους μορφή, με υποδοχές που τους επιτρέπουν να συναρμολογούνται σε διάφορους συνδυασμούς.

Το 1961, μετά τη δεύτερη καταστροφή του εργοστασίου από πυρκαγιά, ο Godtfred εγκαταλείπει την παραγωγή ξύλινων παιχνιδιών και επικεντρώνεται στο σύστημα παιχνιδιού Lego με τα πλαστικά τουβλάκια. Το 1968 χτίζεται στο Billund της Δανίας η Lego LAND, ένα πάρκο ψυχαγωγίας με κατασκευές LEGO, το οποίο θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους από 600 χιλιάδες επισκέπτες τον πρώτο μόνο χρόνο λειτουργίας του

Από την ίδρυσή της η  LEGO έχει εξελιχθεί σε έναν κολοσσό παιχνιδιών που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Σημειώνοντας 90 χρόνια ζωής στις 10 Αυγούστου, την παγκόσμια ημέρα παιχνιδιών Lego, το όραμα του δημιουργού τους τιμάται μέσα από μια γιορτή παιχνιδιού. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου και θα κορυφωθούν 3 μήνες μετά, ενώ για τις ανάγκες τους επιστρατεύτηκαν 24.000 υπάλληλοι της Lego από όλον τον κόσμο. Οι εορταστικές δραστηριότητες θα λάβουν μέρος στα καταστήματα Lego και απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία, την τοποθεσία ή τα ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα περιλαμβάνουν προσκλήσεις κατασκευής και ένα κουίζ με τίτλο «What Brick Are You?» – ενώ στις 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια ξενάγηση στα νέα κεντρικά της γραφεία, που άνοιξε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του LegoCon. Οι επισκέπτες του Legoland θα έχουν την ευκαιρία επίσης να λάβουν μέρος σε πέντε διαφορετικές εμπειρίες και δραστηριότητες, συλλέγοντας κονκάρδες στα πάρκα που επισκέπτονται.

Όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν μέρος της καμπάνιας «Rebuild the World», της μεγαλύτερης καμπάνιας της Lego εδώ και 30 χρόνια, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια ταινία και μια σειρά από τούβλακια Lego. Η νέα ταινία «We Are All Builders» ξεκινά και τελειώνει με τα παιδιά και την απεριόριστη φαντασία και αισιοδοξία τους να φανταστούν έναν κόσμο κατασκευασμένο από τουβλάκια Lego, πιο φιλικό, πιο περιεκτικό και πιο παιχνιδιάρικο από πριν.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έχουν καταφτάσει ήδη τα παιχνίδια που ανήκουν στην επετειακή συλλογή της εταιρείας. Γιορτάζοντας την ιστορία των παιδικών παιχνιδιών για δημιουργικό παιχνίδι, η Lego κυκλοφόρησε το σετ Classic 90 Years of Play, το οποίο περιλαμβάνει ένα ουράνιο τόξο από πολύχρωμα κομμάτια, 15 μίνι αναπαραστάσεις εμβληματικών παιχνιδιών του brand από όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και επιπλέον τουβλάκια για ελεύθερη δόμηση.

Παράλληλα, το website της Lego διατίθεται και στην ελληνική γλώσσα επιτρέποντας στους Έλληνες χρήστες να λάβουν μέρος στις διαδικτυακές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.