26 Απρ 2024
READING

Οι hard discounters Lidl και Aldi στα πολυτιμότερα brands του κόσμου

3 MIN READ

Οι hard discounters Lidl και Aldi στα πολυτιμότερα brands του κόσμου

Οι hard discounters Lidl και Aldi στα πολυτιμότερα brands του κόσμου

Το εκπτωτικό σούπερ μάρκετ Aldi επέστρεψε στην κατάταξη BrandZ της Kantar με τις 100 πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο, με την επισήμανση ως “well managed” μάρκα που ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και είναι συνεπής. Αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανόδου του κόστους ζωής.

Πιο αναλυτικά, το Aldi βρίσκεται στην 98η θέση έχοντας αυξήσει την αξία του κατά 20% στα 21 δισ. δολάρια. Το 2021 δεν είχε καταφέρει να καταλάβει μια θέση στον κατάλογο, ενώ το 2020, βρισκόταν στην 82η θέση.

Παρόλο που κατείχε υψηλότερη θέση στην κατάταξη το 2020, η επιστροφή στην πρώτη 100άδα μετά από ένα έτος απουσίας είναι σημαντική, ειδικά για το Aldi. Δείχνει ότι μετά από μια περίοδο πτώσης, οι εταιρείες βρίσκονται και πάλι σε άνοδο και ότι έχουν κάνει καλή διαχείριση των ζητημάτων, ιδίως δεδομένου του σημερινού οικονομικού κλίματος.

Η τήρηση μιας στρατηγικής με συνέπεια για μακροχρόνια ανάπτυξη είναι το κλειδί της επιτυχίας μιας μάρκας για την πρώτη 100άδα, καθώς τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι μάρκες οι οποίες καταφέρνουν να διαφοροποιηθούν σημαντικά και χτίζουν ένα σαφές brand idenity  αποτελεσματικά σε βάθος τριετίας είναι πιο “σημαντικές και εμφανείς”.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η διαφήμιση δε φτάνει: Πώς η KFC αναζωογονεί το brand της

Η επιρροή του αυξημένου κόστους ζωής

Η αύξηση του κόστους ζωής ήταν ένας βασικός παράγοντας που βοήθησε το Aldi να ανελιχτεί, καθώς έχει διαμορφώσει το προφίλ του σούπερ μάρκετ που παρέχει ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλό κόστος. Οι άνθρωποι σίγουρα στρέφονται στο Aldi επειδή δεν είναι ακριβό, αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σχετικά φτηνά σούπερ μάρκετ είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα του δεν είναι χαμηλής ποιότητας.

Το Aldi έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να κάνει καλή διαχείριση αξιοποιώντας τις πολύ βασικές ανάγκες που ούτως ή άλλως ωθούν τους καταναλωτές σε αυτό. Οι ανάγκες αυτές δεν πρόκειται να μειωθούν σε μια εποχή πληθωρισμού και αύξησης του κόστους και παρόλο που έχουν μεταβληθεί και επαναπροσδιοριστεί, το Aldi έχει φροντίσει ήδη να προσαρμοστεί σε αυτές.

Γενικά, όπως αντικατοπτρίζεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, τα γερμανικά discounters βρίσκονται σε άνοδο. Όπως το Aldi, και ο ανταγωνιστής του, Lidl, αυξήθηκε επίσης εντυπωσιακά κατά 27%, φτάνοντας στην 20ή θέση. Φαίνεται ότι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πλέον δεν κυριαρχούν και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Tesco, η οποία κατέχει μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά η αξία του εμπορικού της σήματος έχει πέσει κατά 37%. Άλλοι retailers των οποίων η αξία μειώθηκε είναι η Carrefour κατά 12% και η Whole Foods που έπεσε κατά 24%.

Διαβάστε επίσης: Πώς άλλαξε η αγορά των super market τα τελευταία 10 χρόνια

Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την άνοδο του κόστους ζωής, καθώς και το γεγονός ότι τα discounters παρέχουν μια εξαιρετική εμπειρία στον πελάτη. Δημιουργούν μια σχέση με τους αγοραστές τους, που έχουν επίγνωση του κόστους, εξαιτίας των χαμηλών τιμών και του μικρότερου μεγέθους των καταστημάτων τους. Είναι σημαντικό ότι έχουν επίσης διατυπώσει και επικοινωνήσει με σαφήνεια αυτό που πρεσβεύουν.

Mε πληροφορίες από MarketingWeek.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.