22 Ιαν 2025
READING

Πόσο απέχουν οι πλατφόρμες food delivery από το να καλύψουν όλες τις παραγγελίες στην Ελλάδα

5 MIN READ

Πόσο απέχουν οι πλατφόρμες food delivery από το να καλύψουν όλες τις παραγγελίες στην Ελλάδα

Πόσο απέχουν οι πλατφόρμες food delivery από το να καλύψουν όλες τις παραγγελίες στην Ελλάδα

Η πίτα του online delivery φαγητού στην Ελλάδα μεγάλωσε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως στη διάρκεια της πανδημίας. Ανακατατάξεις στη συγκεκριμένη αγορά καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα με την πώληση του delivery.gr, που ανήκε στον όμιλο Μούχαλη, στο efood και στον όμιλο Delivery Hero.

Επίσης, με παίκτες όπως η Skroutz, που το 2019 έλαβε την απόφαση να επενδύσει στο online delivery με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Skroutz Food, και αποφάσισε στην πορεία να αποεπενδύσει. Στην περίπτωση της Skroutz Food, η skroutz αποφάσισε την πώλησή της στον όμιλο ΟΤΕ, για να ενσωματωθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα ιδιοκτησίας του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας, το BOX.

Διαβάστε ακόμα: Το Skroutz και οι άλλοι στη μάχη του next day delivery

Ωστόσο ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς online παραγγελιών και παραδόσεων φαγητού; Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που έχουν εκτεταμένη και ενδελεχή γνώση των εξελίξεων στον χώρο, ο τζίρος αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι ανέρχεται πανελλαδικά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τζίρος, όμως, ο οποίος παρά το ότι πολλοί από εμάς μπορεί να νομίζουμε, προέρχεται και παραδίδεται κατά το 10% από τις νεοεισερχόμενες πλατφόρμες που έκαναν την άφιξή τους στην Ελλάδα, όπως η Wolt, η efood, η BOX ή και άλλες πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών διανομής φαγητού μικρότερου βεληνεκούς.Σε αυτό το ποσοστό ωστόσο θα πρέπει να προστεθεί και ένα σημαντικό μέρος παραγγελιών που διέρχεται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ωστόσο οι εν λόγω παραγγελίες εκτελούνται από διανομείς τρίτων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίτα που διαχειρίζονται οι εν λόγω πλατφόρμες.

Την ίδια στιγμή, άλλες πλατφόρμες όπως η Rocket αποχώρησαν άρδην από την Ελλάδα, υπό την πίεση του πολέμου στην Ουκρανία και των εξελίξεων εκεί, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Λίγο καιρό μετά την αποχώρησή της, η πλατφόρμα ανακοίνωνε την επαναδραστηριοποίησή της στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, με προοπτική ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και υπό νέο εμπορικό σήμα και ηλεκτρονική εφαρμογή. Ωστόσο το αποτέλεσμα της επιστροφής είναι κάτι που μένει να φανεί.

Το 90% από μεμονωμένες επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν διανομείς

Το υπόλοιπο 90% του τζίρου που «μαζεύει» η συγκεκριμένη αγορά στα ταμεία της προέρχεται από επιμέρους επιχειρήσεις φαγητού, οι οποίες απασχολούν δικούς τους διανομείς, ανεξαρτήτως του εάν συνεργάζονται ή όχι παράλληλα με κάποια από τις πλατφόρμες.

Το efood στη διάρκεια του 2021 υπολογίζεται ότι αύξησε περαιτέρω τον τζίρο του σε επίπεδο πωλήσεων, στον οποίο ωστόσο περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις μέσω της efood Market, η οποία δραστηριοποιείται στη διανομή προϊόντων σούπερ μάρκετ αλλά και μικροπροϊόντων λιανικής, όπως βιβλία, φάρμακα, αναλώσιμα τεχνολογίας. Κατά πληροφορίες, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα επίπεδα του 56,7%, ως απόρροια της ενίσχυσης των εργασιών της και του αριθμού των πελατών της. Για λόγους σύγκρισης, ο κύκλος εργασιών της efood το 2020 ήταν 64,48 εκατ. ευρώ, από 43,17 εκατ. ευρώ το 2019. Η αύξηση του 56,7% για το 2021 σημαίνει ότι ο τζίρος της υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ, ανερχόμενος στα 101 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική που παρουσιάζει η επιχείρηση και τις προοπτικές που έχει ο κλάδος του e-delivery και του quick commerce μέσα στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το efood να γίνει το κυρίαρχο ηλεκτρονικό παντοπωλείο της Ελλάδας;

Aντίστοιχα, η Wolt κινείται στην αγορά με διαχείριση τζίρου παραγγελιών που το 2021 ανήλθε σε περίπου 110 εκατ. ευρώ. Συνεργάζεται με 4.500 επιχειρήσεις, ενώ ο τζίρος της την περασμένη χρονιά υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. Ευρώ το 2020, δεδομένης της ανάπτυξης που παρουσιάζει η αγορά του food delivery αλλά και του e-retail, στο οποίο επίσης δραστηριοποιείται η Wolt μέσα από την πλατφόρμα Wolt Market. Ωστόσο, η Wolt Market λειτουργεί πλέον ως αυτόνομη επιχειρηματική οντότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου η πολυεθνική δραστηριοποιείται επίσης με τον συγκεκριμένο βραχίονα, με ξεχωριστά οικονομικά αποτελέσματα στο εξής.

Στα 115,11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 ο τζίρος του food delivery

H αγορά του food delivery, όμως, εκτός από την Ελλάδα, αποτελεί μία διαρκώς αναπτυσσόμενη δύναμη διεθνώς. Ειδικότερα, η παγκόσμια αγορά διαδικτυακών υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί από 115,11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 128,32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11,5%. Η αγορά αυτή αναμένεται να φτάσει στα 159,46 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,6%.

Η αγορά διαδικτυακών υπηρεσιών παράδοσης φαγητού αποτελείται από πωλήσεις διαδικτυακών υπηρεσιών παράδοσης φαγητού και συναφών υπηρεσιών κυρίως για οικιακή κατανάλωση. Η αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικής παράδοσης φαγητού περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στη διανομή των πακέτων που παραλαμβάνονται από εγκαταστάσεις εστίασης και διαθέτουν διαδικτυακή πύλη ή εφαρμογή μέσω της οποίας διαχειρίζονται τις πωλήσεις τους.

Η Δυτική Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη περιοχή στην αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικής παράδοσης φαγητού το 2021. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή στην αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικής παράδοσης φαγητού.

Τα smartphones εκτόξευσαν τις πλατφόρμες food delivery

Ταυτοχρόνως, η αύξηση των χρηστών smartphone έδωσε ώθηση στις διαδικτυακές υπηρεσίες παράδοσης φαγητού παγκοσμίως. Οι χρήστες smartphone είναι οι κύριοι διαδικτυακοί αγοραστές για τη βιομηχανία F&B και η αύξηση του αριθμού των χρηστών smartphone αντανακλά μια πιθανή αύξηση στις ηλεκτρονικές αγορές τροφίμων και ποτών.

Οι παγκόσμιοι χρήστες ηλεκτρονικού εμπορίου για αγορές προϊόντων F&B έφτασαν το 1,5 δισεκατομμύριο το 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 800 εκατομμύρια, με μέση αύξηση 25% σε ετήσια βάση, έως το 2024. Η ινδική πλατφόρμα παράδοσης φαγητού, Zomato, έχει 80 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και έχει θέσει στόχους να φτάσει τα 200 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, η αύξηση των χρηστών smartphone και η διείσδυση του διαδικτύου οδηγεί στην ανάπτυξη των διαδικτυακών υπηρεσιών παράδοσης φαγητού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.