24 Απρ 2024
READING

Πώς θέλει η Microsoft να ανταγωνιστεί το Google στο ηλεκτρονικό εμπόριο

4 MIN READ

Πώς θέλει η Microsoft να ανταγωνιστεί το Google στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Πώς θέλει η Microsoft να ανταγωνιστεί το Google στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, πρόκειται να εισαχθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο με τη νέα λειτουργία που ονομάζεται Buy Direct. Στο Buy Direct, ένας περιορισμένος αριθμός προμηθευτών στις ΗΠΑ θα μπορούν να καταχωρούν, να πωλούν και να παραδίδουν προϊόντα στους πελάτες.

Οι retailers του Buy Direct περιλαμβάνουν λιγότερο γνωστά εμπορικά σήματα όπως Yamay, Encolax και Nachen. Το Buy Direct επιτρέπει στους ανθρώπους να αγοράζουν προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην ιστοσελίδα ενός άλλου retailer, άρα μετατρέπει, ουσιαστικά, το Bing σε marketplace. Το Bing διέθετε ήδη μια λειτουργία που ονομάζεται Start Shopping, όπου οι χρήστες μπορούν να βρουν προϊόντα, αλλά κάνοντας κλικ οδηγούνταν στον ιστότοπο ενός εμπόρου λιανικής όπου μπορούν να ολοκληρώσουν την αγορά τους.

Σύμφωνα με το Insider, ο στόχος της Microsoft είναι να φτάσει τα 25 εκατομμύρια δολάρια ακαθάριστης αξίας εμπορευμάτων μέχρι το 2023. Η Microsft επιδιώκει να ανταγωνιστεί μεγάλους παίκτες στο εμπόριο όπως το Google και το Amazon, και όντως ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου έχει καταφέρει να προσελκύσει πλήθος εμπορικών σημάτων στη χώρα. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Bing Shopping πιθανότατα δεν θα αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς από το Google και από το Amazon, επειδή δεν διαθέτει ισχυρές δυνατότητες αναζήτησης σε σύγκριση με αυτά.

Η Bing, η οποία ιδρύθηκε το 2009, είχε επίσης σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί το Google, το οποίο κυριαρχεί στην αγορά των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης, με μερίδιο άνω του 92%. Βέβαια, η Bing είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Google, αλλά βρίσκεται πολύ πίσω με μερίδιο αγοράς μόλις 3%.

Διαβάστε επίσης: Tο νέο Μultisearch του Google επιτρέπει αναζήτηση με συνδυασμό εικόνας και κειμένου

Πάντως, η Bing διατηρεί συντηρητικούς στόχους πωλήσεων, πράγμα που είναι σημάδι ότι δεν κυνηγάει την άμεση επιτυχία. Συγκεκριμένα, προβλέπει πωλήσεις ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων για φέτος, κάτι που είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με το Amazon ή το Google.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι η Microsoft ακολουθεί τα χνάρια του Google, το οποίο ακολουθεί τα χνάρια του Amazon, για να αποκτήσει εξέχουσα θέση στις ηλεκτρονικές αγορές. Πέρυσι, το Google ανανέωσε την αισθητική των σελίδων αναζήτησης των προϊόντων, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με ψηφιακή βιτρίνα, στην προσπάθεια να δημιουργήσει μια αγορά τρίτων που θα μπορεί να ανταγωνιστεί αυτήν του Amazon. Το Google έχει επίσης προσπαθήσει να προσελκύσει περισσότερα εμπορικά σήματα και retailers, με διάφορες πρωτοβουλίες σε βάθος ετών, όπως το να καταστήσει δωρεάν για τους πωλητές να συμμετάσχουν στο marketplace του.

Τι έχει να προσφέρει η Microsoft στους πωλητές

Ακόμη και αν το Buy Direct δεν εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παίκτη του εμπορίου, κάθε νέο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους retailers να αποκτήσουν προβολή είναι ένα πλεονέκτημα. Το Buy Direct δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση στους καταναλωτές και με χαμηλότερο κόστος, ενώ η εισαγωγή σε αυτό είναι πραγματικά εύκολη για τα brands.

Η Bing θα επιτρέψει επίσης στους πωλητές να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω διαφήμισης. Θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα κοινού του LinkedIn, καθώς και ένα πρόσθετο εργαλείο που θα βοηθά τους διαφημιζόμενους να διαχειρίζονται τις τιμές των διαφημίσεων. Τα δεδομένα κοινού που διαθέτει η Bing προέρχονται από 830 εκατομμύρια χρήστες στον ιστότοπο επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn. Βέβαια, η διαφήμιση στο LinkedIn της Microsoft δεν είναι μια τεράστια επιχείρηση για τα καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία είναι όμως αυτά που πωλούν οι περισσότερες πλατφόρμες αγορών.

Το Bing υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο από το Google Shopping στο να βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύψουν προϊόντα που μπορεί να τους ενδιαφέρουν, επειδή τους επιτρέπει να ορίσουν τις προτιμήσεις αγορών τους για να εμφανίζουν σχετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιλέξει να δει προϊόντα γυμναστικής ή ηλεκτρονικά είδη. Από την άλλη, το Google Shopping κατατάσσει τα προϊόντα με τον αλγόριθμό του που χρησιμοποιεί παράγοντες όπως οι όροι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την αναζήτηση και το τι έχουν κοιτάξει στο παρελθόν.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί η Microsoft να κινηθεί στο εμπόριο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στα παιχνίδια. Τον Ιανουάριο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την Activision Blizzard, την εταιρεία ανάπτυξης του “Call of Duty”, σε μια συμφωνία με αξία σχεδόν 69 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft θα αποκτήσει δημοφιλείς τίτλους παιχνιδιών, όπως τα Call of Duty, World of Warcraft και Candy Crush, που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για την προώθηση των εμπορικών της στόχων.

Με πληροφορίες από Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.