24 Απρ 2024
READING

Η Meta ανοίγει virtual κατάστημα μόδας με designer ρούχα για άβαταρ

4 MIN READ

Η Meta ανοίγει virtual κατάστημα μόδας με designer ρούχα για άβαταρ

Η Meta ανοίγει virtual κατάστημα μόδας με designer ρούχα για άβαταρ

Το ότι η πλειονότητα των μεγάλων fashion brands δραστηριοποιούνται ήδη σε ψηφιακές πλατφόρμες προσπαθώντας να απασαφηνίσουν πώς θα είναι η μόδα στο metaverse, το κοινό το παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Οι μάρκες μόδας σχεδιάζουν πρωτότυπες εμπειρίες για τους χρήστες που επισκέπτονται τους ψηφιακούς τους χώρους, όπου, μεταξύ άλλων, μπορούν να αγοράσουν και ψηφιακές εκδοχές των προϊόντων τους, ή προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για την ψηφιακή εμπειρία του σχηματιζόμενου metaverse.

Αλλά, αν θέλει κανείς να μιλήσει για μόδα, πρέπει να μιλήσει για ντύσιμο, και αυτό στον ψηφιακό χώρο αφορά τα avatars, τις ψηφιακές εκδοχές του εαυτού των ίδιων των χρηστών. Όπως φαίνεται από το πόσο δημοφιλές είναι να ντύνουν και να μακιγιάρουν τα άβατάρ τους οι gamers, χρησιμοποιώντας τα για να εκφραστούν μέσω της εμφάνισής τους στον virtual κόσμο, αν τα πράγματα εξελιχθούν κατ’ ευχήν του Mark Zuckerberg και σε λίγα χρόνια οι άνθρωποι πραγματοποιούν πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές επαφές τους στο metaverse, οπωσδήποτε θα θέλουν να ντύνουν το άβατάρ τους με κάτι που να τους εκφράζει και ίσως και με τα αγαπημένα τους brands.

Διαβάστε ακόμα: Καλώς ήρθατε στην Gucci town στο Roblox | Γιατί η Gucci δίνει τόση έμφαση στο metaverse;

Έτσι, ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός ψηφιακού καταστήματος ρούχων, με τη συμμετοχή αρχικά των γνωστών οίκων πολυτελείας Balenciaga, Prada και Thom Browne. Οι επισκέπτες αυτού του καταστήματος θα μπορούν να αγοράζουν για το άβατάρ τους επώνυμα ρούχα, σε τιμές που θα κυμαίνονται από 2,99 έως 8,99 δολάρια, πολύ φθηνότερα δηλαδή από ένα μια επώνυμη δημιουργία με φυσική υπόσταση.

Μάλιστα, στην παρουσίαση του καταστήματος που έκανε ο Zuckerberg μαζί με τη διευθύντρια μόδας του Instagram, Eva Chen, οι δυο τους εμφανίστηκαν ως άβαταρ ντυμένα με διάφορα σύνολα από αυτά που θα διατίθενται σε αυτήν την ψηφιακή μπουτίκ. Ο επικεφαλής της Meta είπε ότι αυτό θα είναι ένα μέρος που θα ντύνει τα άβαταρ της Meta, δίνοντάς τους τα εργαλεία για να χρησιμοποιήσουν τη μόδα ως μέσο έκφρασης για τις ψηφιακές προσωπικότητές τους, σημειώνοντας ότι η προσωπική έκφραση είναι πολύ σημαντική για το metaverse.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το metaverse να αλλάξει τη μόδα στον φυσικό κόσμο;

Tα τρία αυτά brands είναι τα πρώτα που θα υπάρχουν στο νέο κατάστημα. Ενδεχομένως να υπάρξουν και νέες συμφωνίες με άλλες μεγάλες μάρκες – δεν είναι τυχαίο, πιθανόν, που πριν λίγο καιρό ο Zuckerberg είχε βρεθεί στην Ιταλία, όπου εθεάθη μαζί με κάποια από τα κορυφαία στελέχη της πολυτελούς ιταλικής βιομηχανίας της μόδας. Τότε ο Τύπος υπέθετε ότι πραγματοποιούνταν συναντήσεις για τη σύναψη συνεργασίων που αφορούν την παρουσία αυτών των brands στο metαverse. Ωστόσο, στην παρουσίαση του καταστήματος σημειώθηκε ότι ο ψηφιακός αυτός χώρος θα είναι και ένα μέρος για νέους σχεδιαστές και ανερχόμενους δημιουργούς.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Οι καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν το metaverse, αλλά τα brands συνεχίζουν να επενδύουν

Προς το παρόν πάντως, τα ρούχα των Prada, Balenciaga και Thom Browne δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, ενώ επίσης δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο τα brands σχεδιάζουν να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους από αυτό το κανάλι της Meta. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες ούτε για το τι κοστίζει σε μια μάρκα να μπει σε αυτό το ψηφιακό πολυκατάστημα μόδας. Από την άλλη, ειπώθηκε ότι θα διατίθενται και κάποιες επιλογές ρούχων για άβαταρ δωρεάν. Εξάλλου, ο Zuckerberg είπε ότι ελπίζει η μπουτίκ σταδιακά να εξελιχθεί σε ένα ανοιχτό marketplace, όπου ο καθένας με έναν υπολογιστή και με φαντασία θα μπορεί να δημιουργήσει τη δική του ψηφιακή συλλογή.

Η Meta και ο Zuckerberg προσωπικά δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του metaverse και επανειλημμένα ο CEO του κολοσσού έχει μιλήσει για ένα μέλλον όπου θα κοινωνικοποιούμαστε και θα πραγματοποιούμε επαγγελματικές συναντήσεις μέσω των άβατάρ μας. Η ψηφιακή παρουσία και αλληλεπίδραση ενός χρήστη με άλλους, η περιήγησή του στους virtual τόπους του metaverse, απαιτεί βέβαια τη χρήση του headset της εταιρείας και προς το παρόν, τα άβαταρ με τα οποία θα εμφανίζεται είναι διαθέσιμα στο Facebook, το Instagram και το Messenger, επανασχεδιασμένα πρόσφατα ώστε να είναι πιο εκφραστικά και τρισδιάστατα. Τώρα, θα μπορούν να φορούν και Prada.

Mε πληροφορίες από Fashion United και Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.