21 Δεκ 2024
READING

Έπεσε το προτελευταίο οχυρό της Primark

4 MIN READ

Έπεσε το προτελευταίο οχυρό της Primark

Έπεσε το προτελευταίο οχυρό της Primark

Η Primark, ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς λιανέμπορους, που οι πληροφορίες επιμένουν ότι σκοπεύει να «κατέβει» στην Ελλάδα, αποφάσισε να δοκιμάσει μια υπηρεσία click-and-collect στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής, η Primark χρησιμοποιούσε τον ιστότοπό της μόνο για να παρέχει στους πελάτες της μια ηλεκτρονική βιτρίνα των προϊόντων της και πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων στα τοπικά καταστήματα. Όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους, αρχικά σε 25 καταστήματά της στη βορειοδυτική Αγγλία.

Στόχος αυτής της αλλαγής στρατηγικής της αλυσίδας που ανήκει στην Associated British Foods (ABF) είναι να προσελκύσει περισσότερες οικογένειες στα καταστήματά της.

«Επιλέξαμε μια πολύ διευρυμένη γκάμα παιδικών προϊόντων για αυτήν τη δοκιμή, η οποία πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την ανεκπλήρωτη ζήτηση, τόσο από υφιστάμενους όσο και από νέους πελάτες, για να επιτύχουμε αυξητικές πωλήσεις στο κατάστημα», δήλωσε εκπρόσωπος της ABF.

Διαβάστε ακόμα: To Primark θέτει νέους στόχους βιωσιμότητας

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς η ABF γνωστοποίησε πως οι πωλήσεις στην Primark αυξήθηκαν κατά 81% τις 12 εβδομάδες έως τις 28 Μαΐου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, στα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες. Οι πωλήσεις το τρίμηνο ήταν επίσης 4% υψηλότερες από την ίδια περίοδο του 2019, πριν ο Covid και τα επακόλουθα lockdowns αναγκάσουν τα καταστήματά της να κλείσουν.

Ο John Bason, οικονομικός διευθυντής της ABF, είπε ότι η κρίση κόστους ζωής επηρεάζει τους καταναλωτές, αλλά η Primark ήταν «όσο καλά θα μπορούσε να είναι», στην πιο σκληρή αγορά. Όμως, η Primark είναι έτοιμη να αυξήσει τις τιμές τις επόμενες εβδομάδες, ενώ είναι πιθανό να αυξηθούν ξανά τον Φεβρουάριο, καθώς το κόστος των υφασμάτων όπως η βισκόζη και το βαμβάκι είχε αυξηθεί, όπως και το κόστος ενέργειας, μεταφορών και εργασίας. Η ενίσχυση του δολαρίου, με το οποίο πληρώνονται τα περισσότερα εργοστάσια ένδυσης, έναντι του ευρώ και της λίρας έχει επίσης αυξήσει την πίεση στο κόστος.

Γιατί αποφάσισε τώρα να μπει στις ηλεκτρονικές πωλήσεις

Η αλυσίδα, η οποία ιδρύθηκε το 1969, δεν είχε ποτέ ηλεκτρονικό κατάστημα ούτε πρόσφερε υπηρεσίες click-and-collect για τα προϊόντα της, μέχρι τώρα. Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι αυτό οφείλεται στο ότι δε θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τις τιμές για τα ρούχα της τόσο χαμηλά εάν προσέφερε παράδοση κατ’ οίκον.

Διαβάστε ακόμα: Τι αποτελέσματα είχε η offline-only στρατηγική της Primark κατά την περίοδο της πανδημίας; 

Η διαδικτυακή πώληση αντικειμένων μπορεί να είναι δαπανηρή για τους λιανοπωλητές, οι οποίοι συχνά καλύπτουν το κόστος των παραδόσεων και των επιστροφών, ως ένα μέσο για να κερδίσουν πελάτες. Όμως αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Την περασμένη εβδομάδα, η Asos προειδοποίησε ότι τα κέρδη του έτους θα μειωθούν καθώς οι πελάτες επέστρεψαν περισσότερα προϊόντα, ενώ η ZARA άρχισε πρόσφατα να χρεώνει τους καταναλωτές για επιστροφές αγορών από το διαδίκτυο.

Ποια είναι η Primark και τα σχέδια για την Ελλάδα

Το πρώτο κατάστημα της Primark, που ονομάζεται Penneys και εξακολουθεί να λειτουργεί, ιδρύθηκε από τον Arhur Ryan τον Ιούνιο του 1969 για λογαριασμό της οικογένειας Weston (που είχε ιδρύσει την Associated British Foods το 1935), στην οδό Mary 47 στο Δουβλίνο. Η επιτυχία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας οδήγησε στην επέκταση στη Βόρεια Ιρλανδία, με την Penneys να ανοίγει ένα μεγάλο κατάστημα στο κέντρο του Μπέλφαστ το 1971.

Η εταιρεία επεκτάθηκε στη συνέχεια εκτός Ιρλανδίας με ένα κατάστημα Primark στο Ντέρμπι της Αγγλίας, το 1973. Η εταιρεία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Penneys» στην Ευρώπη εκτός Ιρλανδίας, καθώς είχε καταχωρηθεί από την JC Penney.

Η εταιρεία επεκτάθηκε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το 2005, αγόρασε τα καταστήματα λιανικής πώλησης Littlewoods για 409 εκατομμύρια λίρες, διατηρώντας 40 από τα 119 καταστήματα και πουλώντας τα υπόλοιπα. Τον Μάιο του 2006, το πρώτο κατάστημα Primark στην ηπειρωτική Ευρώπη άνοιξε στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Τον Δεκέμβριο του 2008, η Primark άνοιξε στην Ολλανδία, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο το 2009. Η Primark άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Αυστρία στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, στο Ίνσμπρουκ. Επεκτάθηκε στη Γαλλία το 2013, στη Μασσαλία, ενώ το πρώτο της κατάστημα στην Ιταλία άνοιξε το 2014. Τον Ιούλιο του 2019, η Primark ανακοίνωσε την επέκτασή της στην αγορά των ΗΠΑ, στις 10 Αυγούστου 2020, η Primark άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Πολωνία και τον Ιούνιο του 2021, το πρώτο κατάστημα στην Τσεχική Δημοκρατία. Μέσα στο έτος η αλυσίδα πρόκειται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στη Ρουμανία και στη Σλοβακία. Σήμερα η γνωστή αλυσίδα λειτουργεί περισσότερα από 400 καταστήματα σε 16 χώρες.

Σε ό,τι αφορά την επέκτασή της στην Ελλάδα, η Primark έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να χτίσει ένα τεραστίων διαστάσεων κατάστημα στο Ελληνικό. Ο βρετανικός κολοσσός φέρεται να επιθυμεί να κάνει δικό του ένα εκ των δύο εμπορικών κέντρων που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί εκεί ή στον περιβάλλοντα χώρο, αυτό που θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Μένει να φανεί αν τελικά θα επεκταθεί στη χώρα ή ο σχεδιασμός θα παραμείνει στα χαρτιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.