22 Δεκ 2024
READING

Η ταχεία ανάπτυξη της OK! Market στο convenience, ο ρόλος των «μεγάλων» και οι νέες δυνάμεις

4 MIN READ

Η ταχεία ανάπτυξη της OK! Market στο convenience, ο ρόλος των «μεγάλων» και οι νέες δυνάμεις

Η ταχεία ανάπτυξη της OK! Market στο convenience, ο ρόλος των «μεγάλων» και οι νέες δυνάμεις

Σε διαδικασία ταχείας ανάπτυξης του δικτύου της βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η OK! Anytime Market, η οποία πρόσφατα προχώρησε στην υπογραφή 14 νέων συμβάσεων franchise στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την ανάπτυξη του δικτύου της στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη.

Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί έναν προορισμό που σηματοδοτεί τα τελευταία βήματα που έχει διανύσει η επιχείρηση, η οποία στα βόρεια της χώρας έχει επικεφαλής τον Γιώργο Σαρηγιαννίδη, ένα στέλεχος με εμπειρία στο λιανεμπόριο, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος στην Carrefour αλλά και στον όμιλο West.

Στο τέλος του 2021 η OK! Anytime Markets είχε επίσης προχωρήσει στην εξαγορά της Kosmothess Cash & Carry, πρώην μέλους του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ, με έδρα και εγκαταστάσεις στην περιοχή των Μουδανιών Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε υπό τη διαχείρισή της κατά την εξαγορά, 110 καταστήματα ευκολίας με την επωνυμία Happy Markets, τα οποία λειτουργούσαν υπό το καθεστώς της δικαιόχρησης.

Επέκταση και στα Επτάνησα

Όμως η ανάπτυξη δεν περιορίζεται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στα Επτάνησα, δεδομένου ότι πρόσφατα υπέγραψε στη Ζάκυνθο για τη μετατροπή δύο καταστημάτων της τοπικής εταιρείας Πιπέρης Α.Ε. σε OK! Grocery Super Market Deli με χώρους πώλησης 300 τ.μ. και 200 τ.μ. αντίστοιχα. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση για την υπογραφή σύμβασης franchise με την εταιρεία Χαράλαμπος Δημούλας, η οποία εδρεύει στην Κεφαλονιά, για τη μετατροπή επίσης δύο καταστημάτων σε OK! Grocery Super Market & Deli.

Oι «μεγάλοι» και οι κινήσεις τους στο χάρτη

Tην ίδια στιγμή και οι μεγάλες αλυσίδες έχουν βάλει στο κάδρο τους τα καταστήματα ευκολίας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος Metro. Η επιχείρηση, έχοντας ξεκινήσει το πείραμα του franchise με το μοντέλο My market Speedy στην Κυψέλη, έχει προγραμματίσει να πουλήσει το εμπορικό σήμα σε δικαιοδόχους, καθότι το μοντέλο ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική περίοδο και έδειξε ότι μπορεί να βαδίσει αποτελεσματικά στην αγορά. Έχοντας λειτουργήσει πιλοτικά για περίπου ένα χρόνο, το εγχείρημα προχωράει στο επόμενό του βήμα. Στόχος είναι να λειτουργήσουν 86 καταστήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και 290 καταστήματα στη δεκαετία.

Το μοντέλο franchise My market Speedy έχει μέσες πωλήσεις 750.000 ευρώ τον χρόνο, καταστήματα συνολικής διαθέσιμης επιφάνειας έως και 200 τ.μ. και διαθέτει 3.000 έως και 4.500 ενεργούς κωδικούς.

Το κόστος επένδυσης του δικαιοδόχου σε ένα κατάστημα franchise αποπληρώνεται σταδιακά μέσα από την κερδοφορία. Το αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει κανείς είναι περίπου 60.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος επένδυσης – με συμμετοχή και του ομίλου Metro – εξαρτάται από το μέγεθος του καταστήματος αλλά υπολογίζεται ότι ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 200.000 ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό και το αρχικό εμπόρευμα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς άλλαξε η αγορά των super market τα τελευταία 10 χρόνια

Η ΑΒ Βασιλόπουλος δεν έχει μείνει εκτός της συγκεκριμένης κατηγορίας καταστημάτων, καθώς το κατάστημα που πρόσφατα εγκαινίασε στην Αργυρούπολη με την ταμπέλα AB Shop & Go ήταν το 100στό κατάστημα AB Shop & Go, ενός σχήματος μικρών καταστημάτων πόλης, τα οποία αναπτύσσονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με ταχύτητα και ευκολία αγορών. Στο πλάνο της είναι να αναπτύξει περαιτέρω το συγκεκριμένο σχήμα, συνεχίζοντας την επίσης ταχεία επέκταση του δικτύου της σε αυτόν τον τομέα της αγοράς.

Οι νέες δυνάμεις

Nεότεροι και πολλά υποσχόμενοι παίκτες σε αυτή την κατηγορία είναι η Smile Kiosk αλλά και η 362 grocery, η οποία εκτός από την Αττική έχει αναπτύξει σημεία πώλησης και στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έχει δημιουργήσει ένα σχήμα καταστημάτων mini market με επιφάνεια 80-100 τ.μ, επιλεγμένο κωδικολόγιο και μικρό αποθηκευτικό χώρο που έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες πυκνοκατοικημένων περιοχών, καθώς και ένα ακόμη μοντέλο με καταστήματα 200-250 τ.μ. σε αστικές περιοχές, όπου και τα δύο επικεντρώνονται σε λειτουργία με το μοντέλο λειτουργίας της δικαιόχρησης.

Οι πλατφόρμες και το convenience

Από τον χορό των καταστημάτων ευκολίας δεν λείπει η efood, η οποία μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων λιανικής του ομίλου Μούχαλη, ενέταξε στο δίκτυό της περί τα 500 καταστήματα ευκολίας Kiosky’s, που λειτουργούν υπό το καθεστώς του franchise, καθώς και καταστήματα που λειτουργούν με συνεργάτες και τη μορφή του soft franchise.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση έχει βάλει για τα καλά στο παιχνίδι της μικρής λιανικής και την efood, η οποία ετοιμάζει πυρετωδώς τα επόμενά της βήματα, σε μία προσπάθεια όχι τόσο να ανταγωνιστεί τις υπάρχουσες δυνάμεις στη λιανική, αλλά να καλύψει τυχόν κενά στην αγορά, πριν προλάβουν να το κάνουν οι ανταγωνιστές της. Bασικότερος εκ των ανταγωνιστών αυτών, λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητας, που έχει αρκετά κοινά με αυτόν της efood, είναι η Wolt, η οποία επίσης κινείται στην αγορά μέσω του Wolt Market με υπηρεσίες διανομής προϊόντων σούπερ μάρκετ αλλά και λοιπών προϊόντων μικρής λιανικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.