26 Απρ 2024
READING

Τάση | Είναι τα κατεψυγμένα φαγητά το νέο πεδίο των DTC brands;

3 MIN READ

Τάση | Είναι τα κατεψυγμένα φαγητά το νέο πεδίο των DTC brands;

Τάση | Είναι τα κατεψυγμένα φαγητά το νέο πεδίο των DTC brands;

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κατεψυγμένων φαγητών αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους εκμεταλλευόμενες την πώληση προϊόντων απευθείας στον καταναλωτή.  

Η γενική κατηγορία των κατεψυγμένων τροφίμων εμφανίζει ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Η «απενοχοποίησή» τους, η μείωση του ελεύθερου χρόνου των σύγχρονων καταναλωτών και η ψυχολογική κόπωση που προκάλεσε η πανδημία ενισχύουν την αγορά περισσότερων κατεψυγμένων τροφίμων. Φυσικά, η επιλογή αυτή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή κατεψυγμένων γευμάτων από επιχειρήσεις που ήδη δρούσαν στον χώρο της εστίασης. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων των κατεψυγμένων τροφίμων την τελευταία τριετία εκτιμάται σε 4%-5% ετησίως. Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, το 2020 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 21%, διπλάσια από την αύξηση των πωλήσεων φρέσκων τροφίμων.

Οι start-up τροφίμων προσπαθούν να αναζωογονήσουν την κατηγορία των κατεψυγμένων γευμάτων, δίνοντας μία νέα πνοή στα κατεψυγμένα, που άλλοτε θεωρούνταν ανθυγιεινά. Πλέον, απευθύνονται κυρίως σε άτομα που επιθυμούν να τρέφονται υγιεινά χωρίς να ξοδεύουν πολλές ώρες μαγειρεύοντας. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Deloitte, οι καταναλωτές άλλαξαν τη στάση τους απέναντι στα κατεψυγμένα προϊόντα ώστε να ελαχιστοποιήσουν το άγχος των οικιακών ευθυνών, όπως το μαγείρεμα. Επίσης, η τάση αυτή ενισχύεται από την πώληση των προϊόντων απευθείας στους τελικούς καταναλωτές μέσω των websites των εταιρειών, παρακάμπτοντας τα καταστήματα παραδοσιακής λιανικής. Δηλαδή στρατηγική Direct-To-Consumer (DTC).

Το DTC μοντέλο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία βοηθώντας μικρά brands να προσεγγίσουν niche κοινά, αλλά τελευταία βλέπουμε brands-κολοσσούς να δίνουν έμφαση στις απευθείας πωλήσεις τους, μέσα από τα δικά τους κανάλια, ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο των κερδών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η DTC στρατηγική της Nike, η οποία έχει περιορίσει την παρουσία της σε σημεία πώλησης μεγάλων λιανεμπόρων-συνεργατών, μειώνοντας τις πωλήσεις χονδρικής περισσότερο από 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν το μοντέλο DTC που μπορεί να το καταστήσουν πιο συμβατό για κάποιες επιχειρήσεις. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου επιχειρηματικού μοντέλου είναι η δυνατότητα των εταιρειών να συνδέονται απευθείας με τους πελάτες τους. Η επεξεργασία του ονόματος, των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των φυσικών διευθύνσεων, των αριθμών τηλεφώνου και του ιστορικού παραγγελιών των πελατών γίνεται από την ίδια την επιχείρηση αναπτύσσοντας μία πιο προσωπική σχέση. Η οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης με τους πελάτες είναι επίσης κρίσιμη για την ενθάρρυνση των επαναλαμβανόμενων πωλήσεων.

Τα οφέλη αυτά, σε πρώτο επίπεδο, φαίνονται να ανταποκρίνονται και στις εταιρείες που πουλάνε κατεψυγμένο φαγητό. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Fly by Ing, εταιρείας που παράγει κατεψυγμένα  dumplings στις ΗΠΑ, η επικοινωνία με τους πελάτες και τα σχόλιά τους έχουν βοηθήσει στη βελτίωση των προϊόντων τους. Η συγκεκριμένη επιχείρηση εξελίχθηκε σε εταιρεία που παράγει και κατεψυγμένα φαγητά, τα οποία έγιναν viral και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια vegan έκδοση των κατεψυγμένων ζυμαρικών της προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Παρατηρείται λοιπόν στον κλάδο αυτό μία μεταβολή νοοτροπίας και από τις δύο πλευρές, των καταναλωτών, που πλέον αναγνωρίζουν ότι μπορούν να διευκολυνθούν στα γεύματά τους χωρίς να στραφούν σε junk επιλογές, αλλά και των επιχειρήσεων που, βλέποντας του ενδιαφέρον, καινοτομούν. Μια τέτοια επιτυχημένη startup στις ΗΠΑ, η Mosaic, έχει προσλάβει in-house μια ομάδα από σεφ για τα προϊόντα της, τα οποία ανανεώνει κάθε τρίμηνο, ενώ φροντίζει να προσφέρει και πρωτότυπους συνδυασμούς με δυνατότητα επιλογής από τον καταναλωτή.

Όσο οι καταναλωτές συνεχίζουν να βασίζονται στα κατεψυγμένα τρόφιμα για ευκολία, ο τομέας αυτός αναπτύσσεται ενισχύοντας σταδιακά ένα κλίμα ανταγωνισμού. Βέβαια, δημιουργείται παράλληλα η απορία κατά πόσο αυτή η νέα τάση πράγματι μπορεί να ισχυροποιηθεί και να αποτελέσει έναν νέο επιχειρηματικό δρόμο, και μάλιστα διεθνώς.

Με πληροφορίες από ModernRetail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.