27 Απρ 2024
READING

Η ρωσική αρκούδα αντεπιτίθεται

4 MIN READ

Η ρωσική αρκούδα αντεπιτίθεται

Η ρωσική αρκούδα αντεπιτίθεται

Μετά από μια μακρά περίοδο καθυστερήσεων, ο Ρώσος super discounter Mere άνοιξε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο του κατάστημα κοντά στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον Ρώσο retailer, που πολλοί είχαν διαγράψει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αναθεώρηση των επεκτακτικών της πλάνων στη γηραιά Ήπειρο και το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων της στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στη Μεγάλη Βρετανία, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενημέρωσε τους προμηθευτές της για την απόφασή της να σταματήσει τα σχέδια επέκτασής της στο Ηνωμένο Βασίλειο και να κλείσει κατάστημά της.

Το ερώτημα είναι αν η αλυσίδα θα επωφεληθεί από τον τεράστιο πληθωρισμό που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή θα βρει τοίχο από αντιρωσικά αισθήματα.

Στην Ελλάδα, λίγες μόλις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ελληνικό site της ρωσικών συμφερόντων αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mere ντύθηκε με τις σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ. Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αλυσίδα έκλεισε το κατάστημά της στον Λαγκαδά αναφέροντας σε ανάρτησή της πως αυτό θα μεταφερθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια κίνηση. Στις αρχές του έτους, βέβαια, οι μέτοχοί της δημιούργησαν μία ακόμη εταιρεία, με συναφές αντικείμενο με αυτό που αναπτύσσει η θυγατρική τους που αναπτύσσει το δίκτυο Mere.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι πολυεθνικές Carrefour, Spar και Mere να επιβιώσουν στην Ελλάδα;

Βέβαια, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά, με σημαντικότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επισήμως η αλυσίδα συνεχίζει να τηρεί σιγή ασυρμάτου για τις προθέσεις της σχετικά με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη δραστηριότητά της ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος.

Από το τι θα κάνει η Mere στην Ελλάδα και αν οι πωλήσεις της έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επηρεάζονται αρκετές βιομηχανίες και εισαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας που συνεργάζονται με την αλυσίδα.

Πριν από λίγο διάστημα, πάντως, η δεύτερη εταιρεία που άνοιξαν στην Ελλάδα οι αδελφοί Schneider, η Hellas Market IKE, λύθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Οι αδελφοί Schneider, που πέρυσι εισήλθαν στην λίστα με τους 200 πιο πλούσιους Ρώσους του Forbes, με περιουσία ύψους 650 εκατ. δολαρίων, είχαν ως σκοπό τη δραστηριοποίησή της στο λιανικό εμπόριο, με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο τα 30.000 ευρώ.

Η ιστορία των δύο αδερφών από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας ξεκίνησε το 2009, όταν αποφάσισαν να φτιάξουν ένα Walmart στη Ρωσία. Το ονόμασαν «Svetofor» – που σημαίνει «φανάρι» – και πολύ σύντομα έγινε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με την πιο γρήγορη ανάπτυξη στη χώρα.

Οι μυστηριώδεις ιδιοκτήτες της Svetofor είναι ο 57χρονος Sergei και ο 47χρονος Andrei Schneider, δύο αδέρφια με καταγωγή από τη Γερμανία. Δε δίνουν συνεντεύξεις, δεν είναι καθόλου κοινωνικοί και δε συνεργάζονται ιδιαίτερα με τους άλλους παίκτες του ρωσικού λιανεμπορίου. «Όταν τους πέτυχα πρώτη φορά είχα τρελαθεί, γιατί ήταν υπερβολικά πολύ μυστικοπαθείς», δήλωσε σε ρωσικό ΜΜΕ επιχειρηματίας από τον κλάδο του λιανεμπορίου. «Μου άρεσε η ιδέα τους και προσπάθησα να τους συναντήσω μέσω κοινών γνωστών. Εκείνοι ούτε που με πήραν τηλέφωνο!», συμπλήρωσε.

Όταν ίδρυσαν την εταιρεία τους το 2009, μια νέα αλυσίδα σούπερ μάρκετ φαινόταν υπερβολή. Η Svetofor όμως κατάφερε πολύ καλά να αντιγράψει τον τρόπο λειτουργίας και τις εκπτώσεις του δυτικού μοντέλου, δημιουργώντας μια αλυσίδα λιανικής με τιμές τουλάχιστον 20% χαμηλότερες από τους βασικούς ανταγωνιστές της. Τα έσοδα του 2020 κινήθηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια.

Όπως και για τους υπόλοιπους στο ρωσικό λιανεμπόριο, το μοντέλο των Schneiders ήταν η Walmart στις ΗΠΑ και το Aldi και το Lidl στη Γερμανία. Η Svetofor όμως προχώρησε ακόμα παραπέρα. Τα καταστήματά της είναι τεράστιοι τσιμεντένιοι χώροι 1.500 τ.μ. σε υποβαθμισμένα αστικά προάστια, ενώ είναι γεμάτοι από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι με παλέτες που περιέχουν φτηνά προϊόντα.

Η Mere διαθέτει περιορισμένη ποικιλία σε σχέση με τους κωδικούς που προσφέρει σήμερα ένα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάριν ένα μίνι μάρκετ διαθέτει 400-500 κωδικούς, περί τους 1.500-1.800 κωδικούς «σερβίρει» ένα μεσαίο σούπερ μάρκετ και πάνω από 3.500 κωδικούς ένα μεγάλο. Το μειονέκτημα της ποικιλίας η ρωσική αλυσίδα ευελπιστεί να το ξεπεράσει παίζοντας το χαρτί των τιμών. Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της σε επαφές που έχουν με Έλληνες προμηθευτές, θα είναι 20-40% χαμηλότερες από τον ανταγωνισμό, και αυτό θα το πετύχει χρεώνοντας 17% επί της τιμής που θα αγοράζει από τους προμηθευτές.

Η πληρωμή για τα προϊόντα που θα παραδίδει ο προμηθευτής – άγνωστο παραμένει ποιοι και πόσοι έχουν υπογράψει συμφωνία με τη Mere – θα πραγματοποιείται εβδομαδιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό ανάλογα με το σύνολο των πωλήσεων. Δηλαδή αν ένας προμηθευτής έχει παραδώσει μια παλέτα με προϊόντα και πουληθούν 5 κούτες τότε θα πληρωθεί εντός της εβδομάδας για τις κούτες που πουλήθηκαν. Σε περίπτωση που τα προϊόντα δεν πουληθούν θα επιστραφούν στον προμηθευτή και τα έξοδα μεταφοράς θα επιβαρύνουν τον τελευταίο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.