22 Δεκ 2024
READING

Έρευνα | Το 75% των Direct To Consumer brands θα προσφέρουν συνδρομητική υπηρεσία μέχρι το 2023

4 MIN READ

Έρευνα | Το 75% των Direct To Consumer brands θα προσφέρουν συνδρομητική υπηρεσία μέχρι το 2023

Έρευνα | Το 75% των Direct To Consumer brands θα προσφέρουν συνδρομητική υπηρεσία μέχρι το 2023

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στις επιλογές του καταναλωτικού κοινού, το οποίο έχει ανακαλύψει νέους τρόπους αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Το παραδοσιακό μοντέλο κατά το οποίο ο καταναλωτής πληρώνει ανά υπηρεσία ή προϊόν δίνει σε ένα βαθμό τη θέση του στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω συνδρομητικών προσφορών. Το συνδρομητικό μοντέλο έχει πολλά οφέλη και για τους καταναλωτές και για τις επιχειρήσεις, συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη η άνοδός του.

Διαβάστε επίσης: H εκρηκτική άνοδος της subscription economy

Μια νέα έκθεση της PipeCandy και της Rodeo αποδίδει την έκρηξη των συνδρομητικών υπηρεσιών Direct-To-Consumer στους Millennials αλλά και στους αγοραστές της γενιάς Z,  οι οποίοι πλέον διαθέτουν χρήματα, καθώς μπαίνουν στην αγορά εργασίας, και ιδίως στους εύπορους καταναλωτές στις αστικές περιοχές που προτιμούν τις αυτοματοποιημένες αγορές. Από την πλευρά των εμπορικών σημάτων, η έκθεση αποδίδει την ανάπτυξη σε πλατφόρμες όπως η Shopify, η ReCharge ή η Rodeo που διευκολύνουν τα brands να δημιουργήσουν μια επιχείρηση συνδρομής DTC.

Ακόμα, η ίδια έκθεση προβλέπει ότι το 75% των DTC brands στην αμερικανική αγορά θα έχουν συνδρομητικές προσφορές μέχρι το 2023. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσο όρο, οι συνδρομητές DTC τείνουν να είναι γυναίκες αστικών περιοχών, ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών με μισθό μεταξύ 50.000 και 100.000 δολαρίων. Ο τυπικός συνδρομητής ψωνίζει επίσης συχνά από το Amazon και βασίζεται στις κριτικές προϊόντων του.

Η έκθεση εκτιμά ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το 47% των DTC συνδρομών, ακολουθούμενες από την Ευρώπη σε ποσοστό 21% και την Κίνα με 14%. Το 2020, ο ακαθάριστος όγκος εμπορευμάτων (GMV) του τμήματος των μηνιαίων συνδρομητικών πακέτων εκτοξεύθηκε κατά 80% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά αναμένεται να μειωθεί καθώς η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Το GMV είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο για να υποδείξει μια συνολική χρηματική αξία πωλήσεων για εμπορεύματα που πωλούνται μέσω μιας συγκεκριμένης αγοράς για ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Τα πλεονεκτήματα του συνδρομητικού μοντέλου

Η σύνθετη ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων είναι αυτό που κάνει τα μοντέλα εσόδων από συνδρομές τόσο ισχυρά. Οι μακροχρόνιοι συνδρομητές αποκτούν μεγαλύτερη αξία για μια επιχείρηση. Γενικά, μια συνδρομή προσφέρει στον καταναλωτή ευκολία, ενώ είναι η ιδανική για τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και, κυρίως, διάρκειας, με πολύ σταθερό κέρδος για την επιχείρηση. Πολλές συνδρομητικές υπηρεσίες, μάλιστα γίνονται όλο και πιο εξατομικευμένες χρησιμοποιώντας πλέον δεδομένα πελατών για ειδικά συνδρομητικά πακέτα για διαφορετικές πελατειακές βάσεις.

Διαβάστε επίσης: Τι προμηνύει η άνοδος των συνδρομητικών υπηρεσιών για τις digital διαφημίσεις και την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων;

Τα συνδρομητικά μοντέλα εξασφαλίζουν μια συνεπή πηγή σταθερών εσόδων στις μάρκες, επιτρέποντας συγχρόνως να μένουν οι συνδρομητές ευχαριστημένοι. Παράλληλα, η δυνατότητα αυτόματης επαναγοράς της συνδρομής από τους πελάτες προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δε χρειάζεται μια εταιρεία να αναλωθεί στο να ξαναπουλήσει τη συνδρομή στους πελάτες.

Τα μειονεκτήματα του συνδρομητικού μοντέλου

Παρά τα πολλά προνόμια για τους πελάτες και τα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα ενός συνδρομητικού επιχειρηματικού μοντέλου για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Αρχικά, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου, έχει αυξηθεί σημαντικά και ο ανταγωνισμός. Αυτός ο ανταγωνισμός θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την προσέλκυση και διατήρηση πελατών. Ωστόσο, με ισχυρό και μοναδικό branding και παρέχοντας κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών οι επιχειρήσεις μπορούν να βγουν κερδισμένες.

Άλλο ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που επιλέγουν το μοντέλο συνδρομής είναι το υψηλό ποσοστό ακύρωσης. Για την αντιμετώπιση οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν νέα προϊόντα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση πελατών και διευκολύνοντας τους πελάτες να ακυρώσουν τη συνδρομή τους εάν το επιλέξουν. Ακόμα, η προσέλκυση πελατών μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, καθώς πολλοί φοβούνται τη δέσμευση, ειδικά όταν δεν έχουν διαπιστώσει ακόμα την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Για αυτό, οι εταιρείες θα μπορούσαν να προσφέρουν δωρεάν δοκιμές χωρίς δεσμεύσεις.

Οι σημερινοί καταναλωτές βαριούνται εύκολα – και ακόμη πιο εύκολα αποσπούν την προσοχή τους. Για τον λόγο αυτό, τα συνδρομητικά επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να παρέχουν συνεχώς νέα αξία στους πελάτες τους, κάτι που μπορεί να είναι εξαντλητικό και χρονοβόρο. Ακριβώς όπως το Netflix αλλάζει συνεχώς τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές που προσφέρονται στην πλατφόρμα του, έτσι και οι άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες πρέπει να παραμένουν επίκαιρες παρουσιάζοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το μοντέλο των συνδρομών στις επιχειρήσεις δουλεύει

Αν και τα συνδρομητικά κουτιά συνέδεσαν με επιτυχία τα προϊόντα με νέους πελάτες, οι υπηρεσίες αυτές άρχισαν να μειώνονται κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της πανδημίας COVID-19, θέτοντας το ερώτημα αν οι συνδρομές ήταν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, τώρα η άνοδος τους δείχνει πως ενδεχομένως έχουν έρθει για να μείνουν.

Mε πληροφορίες από το Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.