Η πλατφόρμα του Gucci για ισότητα και συμπερίληψη

To 2013, o οίκος Gucci λάνσαρε το φιλανθρωπικό του πρόγραμμα Chime for Change, ως μια παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία λέει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 19 εκατομμύρια δολάρια, για τη στήριξη περίπου 180 μη κυβερνητικών οργανισμών σε 89 χώρες, έχοντας ωφελήσει περίπου 630.000 γυναίκες και κορίτσια.

Μία από τις πρόσφατες δράσεις του οίκου ήταν το λανσάρισμα τον Μάρτιο, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, μια μικρής συλλεκτικής συλλογής, με ένα t-shirt και ένα καπέλο, σχεδιασμένα να αναδείξουν τη θεματική «Generation Equality» του οίκου και να ενισχύσουν τους σκοπούς της πρωτοβουλίας Chime for Change, που από την ίδρυσή της έχει συνεργαστεί με σημαντικές προσωπικότητες και οργανισμούς για την προώθηση των σκοπών της.

Μάλιστα, η συλλογή αυτή αποτελεί μέρος της δέσμευσης της εταιρείας στο πενταετές πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ισότητα «Women’s Generation Equality Action Coalitions», που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2021, καλώντας πρωτοπόρους ηγέτες να δεσμευτούν για να μπει ένα τέλος στην έμφυλη βία, να υπάρξει ισότητα στην παρουσία των γυναικών στην τεχνολογία και την καινοτομία, να τερματιστούν οι οικονομικές ανισότητες και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών.

Διαβάστε ακόμα: Γυναίκες και νεότεροι καταναλωτές κόντρα στα στερεότυπα και στον αλγόριθμο του Google

Η αρχή έγινε πέρυσι με τα σχετικά events που οργάνωσε η πλατφόρμα του ΟΗΕ, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν εμπνευσμένες περιπτώσεις πρωτοπόρων γυναικών που κατάφεραν να ξεπεράσουν εμπόδια και να καινοτομήσουν για την κοινή κοινωνική ευημερία, δείχνοντας τον δρόμο στις επόμενες. Στο περσινό event είχε παρουσιαστεί το όραμα για ένα μέλλον όπου όλες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες να ηγηθούν και να καινοτομήσουν.

Η δέσμευση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αυτό του ΟΗΕ συνοδεύεται και από χρηματική δέσμευση, καθώς κρίνεται απαραίτητη η συγκέντρωση πόρων για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα αυτής της δύσκολης ατζέντας για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στον κλάδο των νέων τεχνολογιών.

Διαβάστε ακόμα: Το ζήτημα της πληρωμένης άδειας περιόδου

Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων εντάσσεται και το λανσάρισμα αυτής της συλλογής του οίκου Gucci, για την ενίσχυση της συμμαχίας Generation Equality, που στόχο έχει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση των προσπαθειών για την ισότητα και τη γυναικεία ηγεσία. Οι δεσμεύσεις αυτές υλοποιούνται έμπρακτα με την πολύχρονη οικονομική στήριξη οργανώσεων και φεμινιστικών πρωτοβουλιών, με καμπάνιες για την ισότητα, αλλά και τη δραστηριοποίηση να κλείσει το μισθολογικό χάσμα και να επιτευχθεί ισότητα στην κατανομή των θέσεων και μέσα στο πλαίσιο του ίδιου του οργανισμού Gucci, μέχρι το 2025. Εξάλλου, ο Gucci έχει από το 2019 δεσμευτεί να αυξήσει την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη με έμφαση στη γυναικεία ηγεσία μέσα στην ίδια την εταιρεία.

Aν και τα περισσότερα στοιχεία που είναι διαθέσιμα προέρχονται από τoν ίδιo τoν οίκο, όπως και οι σχετικές εκθέσεις αναφορικά με τους στόχους που επιτυγχάνονται, η προσέγγιση του Gucci μπορεί να προσφέρει ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορεί μια μεγάλη εταιρεία με πολυσχιδή δράση να ενισχύσει έμπρακτα τις προσπάθειες για ισότητα των φύλων και για την ενίσχυση της γυναικείας καινοτομίας και της ευκαιρίας των γυναικών να αναδειχθούν σε θέσεις ηγεσίας.

Ο συνδυασμός ουσιαστικών συνεργασιών με επίσημους φορείς, που περιλαμβάνουν και οικονομικές υποχρεώσεις για την ενίσχυση των σχετικών στόχων, με την κινητοποίηση μέσα στο πλαίσιο τις ίδιας της εταιρείας, αποδεικνύει ότι ένας οργανισμός μπορεί να επιδείξει διάθεση για αλλαγή και εξέλιξη, ξεκινώντας από την ίδια την εταιρική κουλτούρα, βοηθώντας έμπρακτα τις γυναίκες που συνεργάζονται ή σχετίζονται μαζί του αλλά και σχεδιάζοντας δημιουργικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στην προβολή του έργου και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Με πληροφορίες από WWD και UNWomen.org