26 Απρ 2024
READING

To πλάνο της Nike για να κερδίσει τις γυναίκες

5 MIN READ

To πλάνο της Nike για να κερδίσει τις γυναίκες

To πλάνο της Nike για να κερδίσει τις γυναίκες

Η Nike γιορτάζει τα 50 χρόνια της υιοθετώντας το σύνθημα “We are never done” και επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ της απόδοσης τιμής στο παρελθόν και του βλέμματος προς το μέλλον. Προσπαθεί να αναγνωρίσει και να ενθουσιάσει τους οπαδούς που μεγάλωσαν με τη μάρκα, εμπνέοντας παράλληλα τις νεότερες γενιές πελατών της. Σε αυτό το πλαίσιο, αναβιώνει στο νέο σποτ της τον φανταστικό χαρακτήρα του Mars Blackmon και παρουσιάζει έναν νέο, την Zimmie. Αυτός ο χαρακτήρας αντιπροσωπεύει τις νέες αθλήτριες, όπως την ολυμπιονίκη snowboarder Chloe Kim και την κορυφαία τενίστρια Naomi Osaka, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Nike.

Διαβάστε επίσης: H διαφήμιση της Nike για τα 50 χρόνια της χωρά όλους τους σταρ που την ανέδειξαν

Η Nike έχει καταστήσει σαφή τη σημασία των γυναικών για την μελλοντική της ταυτότητα. Οι επενδύσεις της στην καινοτομία ειδικά για γυναίκες έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια και ξεπερνούν κάθε άλλη επένδυση στην καινοτομία. Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες, στην οποία γιόρτασε τα επόμενα 50 χρόνια της, περιγράφηκαν οι τρόποι με τους οποίους η εταιρεία βελτιώνει τα γυναικεία προϊόντα, ενώ ελπίζει να οικοδομήσει ένα brand χωρίς αποκλεισμούς.

Το επετειακό έργο αποτελεί μέρος της εν εξελίξει καμπάνιας “Never Done” της μάρκας, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και θα εμπλουτίζεται με περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του 2022, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του brand, την κληρονομιά της Joan Benoit Samuelson στο τρέξιμο, τον αντίκτυπο του παπουτσιού Waffle Racer και της πλατφόρμας Nike Air, καθώς και στιγμιότυπα από τα διαφημιστικά ορόσημα της Nike τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι καινοτομίες στη δημιουργία γυναικείων ειδών

Στο πλαίσιο του νέου καινοτόμου πλάνου της Nike για τα γυναικεία προϊόντα, η εταιρεία έχει σαρώσει δεκάδες χιλιάδες σώματα από καταναλώτριες. Αυτές οι απεικονίσεις έχουν προστεθεί σε μια εικονική βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί η Nike για να δοκιμάζει και να σχεδιάζει προϊόντα για διαφορετικά γυναικεία σώματα. Οι απεικονίσεις δεδομένων, ουσιαστικά, επιτρέπουν στην εταιρεία να δημιουργήσει χάρτες για τα σημεία στο σώμα όπου μια γυναίκα ιδρώνει περισσότερο ή όπου χρειάζεται να είναι δροσερή, πώς κινείται και πού μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν διαφορετικά υφάσματα και υλικά.

Μόλις κατασκευαστούν τα προϊόντα, η εταιρεία χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία για να ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους. Ένα ρομπότ μαλακών ιστών με την ονομασία “brabot” επιτρέπει στη Nike να δοκιμάζει διαφορετικά στυλ αθλητικών σουτιέν και να μετρά την αποτελεσματικότητα τους. Η Nike έχει επενδύσει επίσης σε μια θερμική κούκλα που παράγει πραγματικά ιδρώτα και επιτρέπει στην εταιρεία να διεξάγει δοκιμές γύρω από την αναπνοή ή άλλα θερμικά στοιχεία των ρούχων.

Διαβάστε επίσης: H Nike ετοιμάζει κέντρο τεχνολογίας

Τα σουτιέν αποτέλεσαν ιδιαίτερο σημείο εστίασης για τη Nike. Η μάρκα προσφέρει σουτιέν σε πάνω από 70 διαφορετικά μεγέθη ώστε να είναι πολύ πιθανό οποιαδήποτε γυναίκα να βρει ένα αθλητικό σουτιέν που της ταιριάζει. Ακόμα, η εταιρεία αλλάζει τη στρατηγική της για τα κολάν με παρόμοιο τρόπο. Πλέον, τα κολάν της δε θα διαχωρίζονται ανά κατηγορία, όπως τρέξιμο και η προπόνηση. Αντ’ αυτού, η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε τρεις εκδόσεις κολάν, τα οποία διαφοροποιούνται σε σχέση με την αίσθησή τους, ενώ θα προσφέρονται σε  διαφορετικά μήκη, ύψη και μεγέθη από πολύ μικρό έως 4X.

Η σημασία της ένταξης και της συμπερίληψης

Η Nike στοχεύει εν γένει να δημιουργεί τα προϊόντα της βασισμένη στις αρχές της ένταξης και της συμπερίληψης. Ένα από τα καταστήματά της στο Λος Άντζελες δίνει ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ελπίζει να επεκτείνει την εμβέλειά της σε υποβαθμισμένες κοινότητες. Οι κούκλες του καταστήματος περιλαμβάνουν φιγούρες plus-size τόσο στον ανδρικό όσο και στον γυναικείο τομέα, μια κούκλα εγκύου δίπλα σε μια επιλογή από τη συλλογή εγκυμοσύνης της Nike, καθώς και μια κούκλα που φοράει προσθετικό μέλος για τρέξιμο.

Διαβάστε επίσης: Nike, Old Navy, Disney: όλο και πιο πολλά brands χρησιμοποιούν κούκλες σε μεγάλα μεγέθη στα καταστήματα

Η μητρότητα μπαίνει επίσης στο επίκεντρο για τη Nike το τελευταίο διάστημα, με την πρώτη ειδική συλλογή εγκυμοσύνης της εταιρείας να κυκλοφορεί το 2020. Ακόμα, η εταιρεία παρέχει ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης, το “Move Like A Mother”, το οποίο διαρκεί 48 εβδομάδες και περιλαμβάνει προπονήσεις για διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης, καθώς και διαλογισμούς και περιεχόμενο για την ψυχική υγεία.

Μια αθλήτρια της Nike, η Ibtihaj Muhammad, η οποία ήταν η πρώτη Αμερικανίδα μουσουλμάνα που φόρεσε χιτζάμπ ενώ αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο επόμενο στάδιο της Nike για την ενσωμάτωση. Η εταιρεία προχώρησε στην υποστήριξη των μουσουλμάνων αθλητών το 2017 με το “Pro Hijab” και δύο χρόνια αργότερα ανακοίνωσε το “Swim Hijab” για μουσουλμάνες αθλήτριες.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Nike διαμόρφωσε το brand της χάρη σε αθλητές και celebrities

Η Nike έχει αακήσει τεράστια επίδραση στην αθλητική και ποπ κουλτούρα τα τελευταία 50 χρόνια. Έχει διπλάσια κέρδη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της, την Adidas, και 10 φορές περισσότερα από ορισμένους μικρότερους ανταγωνιστές της. Για να παραμείνει στην κορυφή, η μάρκα δείχνει ότι έχει πλέον στραφεί σε αυτό που έχει πραγματική σημασία για τους καταναλωτές, και αυτό είναι να μην υπάρχει αποκλεισμός. Στο κάτω κάτω ο αθλητισμός είναι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, ειδικών αναγκών ή άλλων καταστάσεων.

Mε πληροφορίες από το Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.