22 Νοέ 2024
READING

Μαίρη Χατζάκου, η ηγεσία στο Βορρά 

4 MIN READ

Μαίρη Χατζάκου, η ηγεσία στο Βορρά 

Μαίρη Χατζάκου, η ηγεσία στο Βορρά 
Αν ήταν πρωταγωνίστρια σε ταινία σίγουρα θα μπορούσε να πάρει τον ρόλο του Μπρους Γουίλις στο “πολύ σκληρός για να πεθάνεις” ή της Lena Headey, στο Game of Thrones. Αν και δεν έχει το προφίλ σταρ του Χόλιγουντ, η Μαίρη Χατζάκου έχει καταφέρει στον πέρας όλων αυτών των ετών που διοικεί την ΜΕΒΓΑΛ, να καταστεί η απόλυτη πρωταγωνίστρια όχι μόνο της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας που έχει περάσει δια πυρος και σιδήρου, του κλάδου αλλά και της εγχώριας βιομηχανίας. 
Η σιδηρά κυρία της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, απέδειξε ότι μπορεί να παλέψει και να κερδίσει σε μια άνιση μάχη με τους μεγάλους, τις τράπεζες και τις εσωτερικές έριδες και να βγει νικήτρια.

Μπορεί η ίδια να μην έχει βγάλει κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ή να μην έχει φοιτήσει στο Harvard και στο Stanford, όπως πολλοί γνωστοί και καλοπληρωμένοι CEO’s Έλληνες και ξένοι, κάτι που την πονά, ωστόσο στα χρόνια που κρατά το τιμόνι της ΜΕΒΓΑΛ αλλά και σε όσα χρόνια βρέθηκε στο παρασκήνιο, απέδειξε ότι το “πεζοδρόμιο της ζωής” είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο.

“Οι άνθρωποι κρίνονται ανάλογα με τα διευθυντικά προσόντα” έχει πει και έχει αποδείξει ότι έχει διευθυντικά προσόντα, ίσως και ως κληρονομικό χάρισμα.
Βέβαια η κληρονομιά που της άφησε ο πατέρας ήταν σίγουρα βαριά γιατί έπρεπε να αποδείξει διπλά ότι αξίζει.

Και όπως έχει πει η ίδια “Έφθασα λοιπόν, μετά από μία πορεία περισσοτέρων από 30 χρόνια εργασίας σε πολλές θέσεις στη ΜΕΒΓΑΛ, να γίνω Chairwoman. Όλα είναι εφικτά, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, εφόσον υπάρχει θέληση, προσπάθεια, ικανότητες, πείσμα για να πετύχεις. Σαφώς ο δρόμος για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολος, γιατί πρέπει διαρκώς να αποδεικνύουμε πως αξίζουμε ό,τι κατέχουμε. Πάντως, έχεις πετύχει, αν έχεις κερδίσει τον σεβασμό των συνεργατών, εντός και εκτός εταιρείας.”

Η μεγάλη κυρία της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας που έζησε τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, αλλά και την αποχώρηση του πατέρα της Κωνσταντίνου το 1998 για λόγους υγείας, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα σε μια εσωτερική διαμάχη των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας που λίγο έλειψε να οδηγήσει την ΜΕΒΓΑΛ στα βράχια. Τα τελευταία 20 έτη η ΜΕΒΓΑΛ πέρασε δια πυρός και σιδήρου, βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους -κυρίως για τις διενέξεις των μετόχων της- και βορά στους απανταχού επίδοξους επενδυτές.

Όλοι θυμούνται την ενδοοικογενειακή κόντρα στα μέσα της δεκαετίας του ’00 όταν στα μέσα του 2006, η πλευρά Συμεωνίδη και η πλευρά Χατζηθεοδώρου συνασπίζονται και αποπέμπουν τη Μαίρη Χατζάκου από τη διοίκηση, επικαλούμενοι κακές επιλογές εκ μέρους της με φόντο κυρίως τη ζημιογόνα επένδυση στη Βουλγαρία. Η κυρία Χατζάκου θα καταγγείλει παραβίαση συμφωνητικού με την πλευρά Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου που, σύμφωνα με την ίδια, προέβλεπε ότι θα διατηρούσε τα ηνία της εταιρείας ως το 2013 και θα ξεκινήσει δικαστική αντιπαράθεση.

Παράλληλα όμως θα υπογράψει αιφνιδιαστικά προσύμφωνο με τη ΔΕΛΤΑ που στο μεταξύ είχε μπει κάτω από την ομπρέλα της Vivartia, για την πώληση μεριδίου 21% αντί 15 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στις σχέσεις ανάμεσα στους μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ δείχνει ξεκάθαρα για πρώτη φορά και τις προθέσεις της Vivartia. Οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ ανταλλάσσουν αγωγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Το σήριαλ αυτό, και το σπιράλ “θανάτου” στο οποίο μπήκε για πάνω από μια δεκαετία η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία έληξε προ πενταετίας. Η Μαίρη Χατζάκου κατάφερε να «καθαρίσει» με την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της, η ΜΕΒΓΑΛ, και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται σε Μνημόνιο, όπως είχε παραδεχθεί η ίδια, είχε εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο για την ολική επαναφορά της στην αγορά, εσωτερική και διεθνή. Σε αυτό συνέβαλε το τότε μετοχικό ξεκαθάρισμα στη ΜΕΒΓΑΛ και η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, που υπέγραψε το 2017 η εταιρεία και η οποία προέβλεπε έκδοση δανείου 54,3 εκατ. ευρώ δεκαετούς διάρκειας κυμαινόμενου επιτοκίου.

Προτεραιότητα για την κυρία Χατζάκου αλλά και τα παιδιά της που την ακολουθούν,είναι η σταθεροποίηση της εταιρείας και η επαναφορά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Και αυτό φαίνεται να εξασφαλίζεται μέσω του big deal με τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Πέρυσι η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξόδου της Vivartia από τη ΜΕΒΓΑΛ ενίσχυσε το μερίδιο της στην βιομηχανία που ίδρυσε ο πατέρας της στο 64,5%, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έγινε μέτοχος του 21,5% και η αδερφή της Νίκη Χατζάκου- Συμεωνίδη παρέμεινε με το 14%. Σήμερα η Μεβγάλ υλοποιεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, με έμφαση στις προϊοντικές κατηγορίες γάλα, γιαούρτι και τυροκομικά, ενισχύοντας επίσης τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.