H «ταχύτητα της Κίνας», όσον αφορά την εξέλιξη του σύγχρονου λιανεμπορίου βρέθηκε στο επίκεντρο του κλαδικού event Shoptalk Europe, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα με τη συμμετοχή 3000 ειδικών από την ευρωπαϊκή βιομηχανία του λιανεμπορίου.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν η επικεφαλής μόδας και πολυτέλειας του Alibaba για τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, Mei Chen, και η διευθύντρια του μη κυβερνητικού οργανισμού ChinaEU, Claudia Vernotti, οι οποίες παρουσίασαν τις βασικές διαφορές της κινεζικής από την ευρωπαϊκή αγορά, τους τρόπους με τους οποίους καινοτομεί και εξελίσσεται το λιανεμπόριο στην Κίνα και τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει με ρυθμούς ταχύτερους από τον υπόλοιπο κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο το ότι πάνω από τις μισές αγορές που πραγματοποιούνται στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο προέρχονται από την Κίνα – και το μέγεθος της αγοράς της δεν είναι ο μόνος λόγος για αυτό. Ένας Ευρωπαίος ή Αμερικανός καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αγορές του όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Στην Κίνα, ένα πελάτης του Alibaba επισκέπτεται το ηλεκτρονικό του κατάστημα περίπου οκτώ με εννιά φορές κάθε μέρα, αφιερώνοντας συνολικά σε αυτό πάνω από μισή ώρα την ημέρα.
Διαβάστε ακόμα: Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να κυριαρχήσει στην αγορά πολυτελείας
Εν γένει στον κλάδο του λιανεμπορίου, φυσικού και ηλεκτρονικού, στην Κίνα, αναπτύσσονται πρωτοποριακές τεχνολογίες και εμφανίζονται νέου είδους business models. Σημαντικό ρόλο ως προς αυτό παίζει το γεγονός ότι οι Κινέζοι καταναλωτές είναι κατά μέσο όρο 10 με 15 χρόνια νεότεροι από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Αυτή η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν επηρεάζει μόνο την τάση προς την καινοτομία που διακρίνει την κινεζική αγορά, αλλά και την πορεία των μεγάλων δυτικών brands εκεί. Οι μεγάλες μάρκες πολυτελείας τείνουν να εφαρμόζουν στην Κίνα τακτικές και στρατηγικές που λειτουργούν εξαιρετικά για τους καταναλωτές του Μιλάνου, του Παρισιού και της Νέας Υόρκης, οι οποίες όμως στην Κίνα φαίνεται να αποτυγχάνουν. Ακόμα και τα κανάλια που επιλέγουν είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, το Instagram και το Google δεν υπάρχουν ουσιαστικά στην Κίνα και, ακόμα και τα δυτικά κανάλια που υπάρχουν, συνήθως δεν απευθύνονται στο πολύ πιο νεανικό κοινό της Κίνας.
Συνεπώς, τα μεγάλα brands πρέπει να κινηθούν διαφορετικά όσον αφορά το marketing τους, μιας που στην Κίνα το κοινό – στόχος τους ανήκει σε τόσο μεγάλο ποσοστό στη γενιά Ζ, που η Δύση μόλις αρχίζει να υποδέχεται. Αυτοί οι νεαροί καταναλωτές δείχνουν στην Κίνα εξαιρετικό ενδιαφέρον για οτιδήποτε καινοτόμο, για νέους, τεχνολογικά εμπλουτισμένους τρόπους να αλληλεπιδρούν με τις μάρκες, εξού και εκεί τα brands χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μέσα όπως την Επαυξημένη Πραγματικότητα και τη δυνατότητα virtual δοκιμών. Ακόμα και με τα NFTs είναι περισσότερο εξοικειωμένοι αυτοί οι νέοι Κινέζοι «ψηφιακοί ιθαγενείς», και τα μεγάλα brands όπως η Burberry έχουν μόλις αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα λανσάροντας τα δικά τους ψηφιακά συλλεκτικά είδη.
Μάλιστα, τα livestreaming shoppable events είναι γνωστά στην Κίνα πάνω από μία δεκαετία, σε βαθμό που έχουν αρχίσει να περνούν στη φάση της εξέλιξης με νέα concepts, όπως τα livestreams ένας-προς-έναν, τα οποία είναι αυτά που έχουν αρχίσει να κεντρίζουν τώρα το ενδιαφέρον. Μάλιστα, μέσα στην πανδημία, που όλα ήταν κλειστά, οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τα άδεια τους καταστήματα ως το σκηνικό των livestream events τους, ειδικά μέσα στα εμπορικά κέντρα, βάζοντας τους υπαλλήλους τους να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους από εκεί, και χωρίς να χρησιμοποιούν εξεζητημένες τεχνολογίες, κάμερες, φωτισμούς ή εφέ – με μόνο εργαλείο δηλαδή τα κινητά τους.
Και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι δυνατότητες των φυσικών καταστημάτων υπάρχει, συνεπώς εξέλιξη, με μια διαφορετική προσέγγιση, που προχωρά πέρα από τον συγκερασμό του digital και του φυσικού ή τη συνύπαρξη των δύο αυτών κόσμων που βλέπουμε να προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν οι μάρκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια επανεφεύρεση του concept, κατά βάση, που επηρεάζεται και από το γεγονός ότι έχει αλλάξει και ο ρόλος του ίδιου του καταναλωτή. Έτσι, τα καταστήματα μετατρέπονται σε πειραματικά κέντρα διεκπεραίωσης των παραγγελιών, έχοντας στο επίκεντρο τον πελάτη και την ανάγκη του για αμεσότητα.
Από την πλευρά του, ο πελάτης είναι πλέον κάτι παραπάνω από απλός αγοραστής· είναι κατά κάποιον τρόπο πρεσβευτής του brand. Έτσι, στόχος όλων των καινοτομιών είναι να τον θέσουν στο επίκεντρο, παρέχοντάς του μια απρόσκοπτη εμπειρία, ανεξαρτήτως του καναλιού που επιλέγει, με σύμμαχο πάντα την τεχνολογία.
Με πληροφορίες από το Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.