23 Απρ 2024
READING

To Amazon θέλει μερίδιο από το Facebook και το Google στις τοπικές διαφημίσεις μικρών επιχειρήσεων

6 MIN READ

To Amazon θέλει μερίδιο από το Facebook και το Google στις τοπικές διαφημίσεις μικρών επιχειρήσεων

To Amazon θέλει μερίδιο από το Facebook και το Google στις τοπικές διαφημίσεις μικρών επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon βρίσκεται σε μια φάση επιβράδυνσης. Τον Απρίλιο, το Amazon ανέφερε ότι η ανάπτυξη της βασικής του μονάδας ηλεκτρονικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3% για το τελευταίο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: To Amazon νοικιάζει τις αποθήκες του, καθώς πέφτουν οι πωλήσεις

Από την άλλη, ανέφερε ότι τα κέρδη από το διαφημιστικό του τμήμα αυξήθηκαν κατά 23% σε 7,8 δισ. δολάρια. Αυτό είναι σημαντικά πιο υψηλό από τη συνολική αύξηση των εσόδων της Amazon κατά 7% κατά την ίδια περίοδο. Φέτος, το Amazon ανακοίνωσε στην πρώτη του έκθεση σχετικά με τα νούμερα των διαφημίσεών του ότι εισέπραξε περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του 2021. Η εταιρεία άρχισε να πειραματίζεται με διαφημίσεις το 2012. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήταν οι αρχικοί αγοραστές των διαφημίσεων της.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο τεχνολογικός γίγαντας έχει εξελιχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακής διαφήμισης στις ΗΠΑ, ακριβώς πίσω από το Facebook και το Google. Η αναπτυσσόμενη διαφημιστική επιχείρηση του Amazon αποφέρει ήδη δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία ετησίως και φαίνεται ότι ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί.

Έτσι, το Amazon πρόκειται να συνεχίσει να αναπτύσσει νέα προϊόντα για τους πωλητές ώστε να διαχειρίζονται τη διαφήμισή τους και να στοχεύουν το πολυπληθές κοινό του, ενώ θα αυξάνει τη δυνατότητα ανάλυσης και υπολογισμού της απόσβεσης των επενδύσεων marketing. Ταυτόχρονα, όμως, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου αναζητά νέους τρόπους για να αναπτύξει τη διαφημιστική του δραστηριότητα και ποντάρει σε νέα διαφημιστικά προϊόντα για να αυξήσει τα έσοδά του.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στη διαφήμιση τοπικών επιχειρήσεων, ενώ έχει ανοίξει νέες θέσεις εργασίας για στελέχη υπεύθυνα για τοπικές διαφημίσεις στο πλαίσιο του Amazon Ads. Το Amazon θα αναθέτει σε αυτήν την ομάδα να συνεργαστεί με μικρότερες, συγκεκριμένες για την εκάστοτε πόλη διαφημιστικές εταιρείες, αυτές δηλαδή που αναλαμβάνουν διαφημίσεις για τοπικά μαγαζιά ή μικρότερες τοπικές αλυσίδες.

Αν και η προκήρυξη θέσεων εργασίας δίνει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το προϊόν Local Ads του Amazon, φανερώνει τις προτεραιότητές του εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού. Ουσιαστικά, το Amazon βασίζεται σε νέα διαφημιστικά προϊόντα για να προσπεράσει ανταγωνιστές όπως το Google και το Facebook.

Η επιρροή των νέων πολιτικών προστασίας ιδιωτικότητας

Ιστορικά, το Google και το Facebook ήταν ο τόπος όπου οι μικρές επιχειρήσεις μπορούσαν εύκολα να διαφημιστούν. Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank από το 2021, το 75% των διαφημιστικών εσόδων του Facebook προερχόταν από μικρές επιχειρήσεις. Η ενσωμάτωση της τοπικής διαφήμισης από το Amazon έρχεται σε μια εποχή που οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple και Google αλλάζουν τις ρυθμίσεις απορρήτου τους και περιορίζουν τη δυνατότητα των αντιπάλων, όπως το Facebook, να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των χρηστών.

Το Facebook δήλωσε ότι το χαρακτηριστικό App Tracking Transparency της Apple θα κοστίσει στην εταιρεία 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ως εκ τούτου, καθώς τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook μειώνονται, αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για εταιρείες όπως το Amazon να δημιουργήσουν διαφημιστικά προϊόντα που βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν τοπικούς πελάτες.

Στη νέα πραγματικότητα όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει ενταθεί, οι πλατφόρμες που έχουν first-party data και δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αυτός είναι και ένας από τους τομείς όπου το Amazon ξεχωρίζει, καθώς διαθέτει πολλά first-party data για τη συμπεριφορά αγοράς των εκατομμυρίων πελατών του, τα οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τους διαφημιστές.

Η διαφήμιση στο Αmazon

Το Amazon χρησιμοποιεί τα ερωτήματα αναζήτησης από τους καταναλωτές του για να βοηθήσει στη στόχευση των διαφημίσεων στον ιστότοπό του. Ένα μεγάλο μέρος των διαφημιστικών εσόδων του Amazon προέρχεται από τις πληρωμές των εταιρειών για να εμφανίζονται ως “χορηγούμενο προϊόν” ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης των χρηστών.

Το Amazon προσφέρει επίσης διαφημιστικά βίντεο, διαφημίσεις στη συσκευή FireTV καθώς και στα χάρτινα κουτιά παράδοσής του. Βοηθά επίσης τις μάρκες με διαδικτυακές διαφημίσεις σε ιστότοπους που δεν του ανήκουν. Για τις μάρκες που θέλουν να προσεγγίσουν νεότερες δημογραφικές ομάδες, το Amazon προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καναλιών, όπως το Prime Video, το Fire Tv, το Kindle, την Alexa, τις συσκευές Echo και το Twitch.

Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον για το Amazon να αναπτύξει την επιχείρησή του πέρα από την τοπική διαφήμιση. Αυτό το φθινόπωρο, θα διαθέτει τηλεοπτικές διαφημίσεις, όταν θα μεταδίδει αγώνες του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην υπηρεσία streaming Prime Video. Αυτό θα προσελκύσει σίγουρα μεγάλους εθνικούς διαφημιστές.

Διαβάστε επίσης: H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

Τα νέα φυσικά καταστήματα του Amazon, όπως τα καταστήματα τροφίμων Amazon Fresh και το κατάστημα μόδας που εγκαινίασε πρόσφατα, ενδεχομένως να παρέχουν επίσης χώρο για διαφήμιση. Γενικά, τα brands θέλουν όλο και περισσότερο να προβληθούν μέσα στο περιβάλλον των καταστημάτων και αυτό γιατί προσεγγίζοντας τον καταναλωτή που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάστημα, είναι ήδη δεδομένο ότι προσεγγίζουν έναν καταναλωτή με πρόθεση αγοράς. Έτσι η στόχευση είναι πιο αποτελεσματική, σε σχέση με εκείνην ενός banner που μπορεί εύκολα μην κερδίσει την προσοχή στο ίντερνετ.

Τοποθετώντας διαφημίσεις σε οθόνες μέσα στο φυσικό κατάστημα και οργανώνοντας προωθητικές ενέργειες, το μήνυμα του brand φτάνει στον καταναλωτή με έναν αποτελεσματικό τρόπο γιατί συμβαίνει σε έναν χώρο όπου είναι πολύ φυσικό να υπάρχει διαφήμιση. Επιπλέον, οι δυνατότητες να παρουσιαστεί μια διαφήμιση με κάποιο ψηφιακό μέσο μέσα στο κατάστημα είναι πια τεράστιες.

Διαβάστε επίσης: Ψηφιακή διαφήμιση στα φυσικά καταστήματα: το Amazon και το πλεονέκτημα των data

Amazon ενάντια σε Facebook και Google

Το Amazon προσφέρει κάτι μοναδικό σε σχέση με το Facebook και το Google, και αυτό είναι η δυνατότητα αγοράς με ένα απλό κλικ. Το Amazon είναι μια αμιγώς συναλλακτική επιχείρηση, σε αντίθεση με το Google και το Facebook. Ουσιαστικά, μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα του καταναλωτή στο ταξίδι του που οδηγεί σε μια συναλλαγή και, μάλιστα, με απρόσκοπτο τρόπο.

Από την άλλη, όμως, ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει μια ευρύτερη και πιο ποικίλη βάση διαφημιστών από τοπική άποψη. Το Facebook, πέρα από πωλήσεις, προσφέρει αναψυχή, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες ενδιαφερόντων και πολλά άλλα, και πολλές μικρές τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται σε αυτό και στην κοινοτική πτυχή που προσφέρει ως προστιθέμενη αξία.

Η μονάδα τοπικών διαφημίσεων του Amazon μπορεί επίσης να στερείται κάποιου γεωγραφικού πλεονεκτήματος, στο οποίο υπερτερεί το Google. Πράγματι, η νέα επιχείρηση τοπικών διαφημίσεων του Amazon έχει κάποια μειονεκτήματα έναντι του Google, καθώς το Google έχει ήδη πολλούς γεωγραφικούς όρους αναζήτησης στη μηχανή αναζήτησής του που το Αmazon δε διαθέτει.

Παρόλα αυτά, ιστορικά, το Amazon αποτελεί μια πολύ μεγάλη απειλή σε κάθε αγορά στην οποία εισέρχεται. Από την αρχή της δημιουργίας του και στην πορεία της εξέλιξής του, το Amazon έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει και να υπερβεί πολλές από τις επιχειρήσεις που μπορεί να ήταν κατεστημένες σε κάποιον κλάδο και να θεωρούσαν ότι είχαν μοναδικά πλεονεκτήματα. Ίσως αυτό να συμβεί και στην περίπτωση της διαφήμισης, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.