22 Ιαν 2025
READING

Τι μας διδάσκει η νέα πολιτική της BEAT

4 MIN READ

Τι μας διδάσκει η νέα πολιτική της BEAT

Τι μας διδάσκει η νέα πολιτική της BEAT

Κόστος προ-μίσθωσης από 1,92 έως 2 ευρώ επιβάλλει από χθες το μεσημέρι η BEAT. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ποσό θα εισπράττει ο οδηγός, προκειμένου να στηριχθεί στα καθημερινά λειτουργικά του έξοδα αλλά και για να αυξήσει το εισόδημά του.

Η απόφαση αυτή της BEAT συνδέεται με τις απώλειες / ελλείψεις στον αριθμό των συνεργαζόμενων οδηγών, καθώς αρκετοί αυτοκινητιστές, εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των καυσίμων, προτιμούν να μην επιλέγουν διαδρομές της ΒΕΑΤ, ώστε να αποφεύγουν το κόστος της προμήθειας (9,7% προ ΦΠΑ). Επίσης, αρκετοί οδηγοί, μετακινήθηκαν στα νησιά.

Βέβαια, η ΒΕΑΤ δεν είναι η μοναδική που επέβαλε έξτρα χρεώσεις. Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησαν προ ημερών και τα ραδιοταξί της Αθήνας, με την επιβολή κόστους προμίσθωσης 2 ευρώ.

Η ιστορία της ΒΕΑΤ όμως ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη χρέωση των καταναλωτών – πελατών από εταιρείες – πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες. Όπως είναι οι υπηρεσίες delivery.

Διαβάστε ακόμα: Η Beat, η Uber και ο Εμίρης του Κατάρ

Όπως έχει πει επανειλημμένως ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο επικεφαλής της METRO, «το στοίχημα για τον κλάδο του delivery, είναι να καταφέρει να γίνει κερδοφόρο. Και αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν αρχίσει να χρεώνει την υπηρεσία, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό. Γιατί, για να μπορεί κάποιος να παραδίδει όλες τις ώρες της ημέρας όλες τις ημέρες του χρόνου σε 15-30 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι έχει ένα δυναμικό που είναι έτοιμο να παραδώσει ανά πάσα στιγμή».

Αυτό σημαίνει έξτρα κόστος, το οποίο όπως έχουν και άλλες εγχώριες εταιρείες είναι υψηλό και δύσκολα διαχειρίσιμο. Οπότε είναι θέμα χρόνου για να ξεκινήσει η χρέωση του delivery από το πρώτο ευρώ.

Ήδη το Zara ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις δωρεάν επιστροφές, χρεώνοντας τους πελάτες εάν θέλουν να επιστρέψουν την ηλεκτρονική τους παραγγελία, εκτός και αν τη μεταφέρουν σε κάποιο κατάστημα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους όρους αγορών και χρήσης στο διαδικτυακό του κατάστημα ο πελάτης πλέον επιβαρύνεται με τα άμεσα έξοδα επιστροφής των προϊόντων, εκτός μόνο από την περίπτωση που τα παραδώσει χέρι με χέρι σε οποιοδήποτε κατάστημα ZARA στην Ελλάδα ή τα παραδώσει σε εταιρεία ταχυμεταφορών (Courier) που θα κανονίσει η αλυσίδα.

Η θυγατρική της Inditex ελπίζει ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιστρέψουν ανεπιθύμητα αντικείμενα σε ένα κατάστημα Zara, όπου οι επιστροφές παραμένουν δωρεάν. Οι επιστροφές είναι από καιρό ένας δαπανηρός πονοκέφαλος για τους λιανοπωλητές μόδας. Σύμφωνα με έρευνα, 1 στα 3 προϊόντα μόδας που αγοράζονται μέσω του διαδικτύου αποστέλλονται πίσω.

Βέβαια, η μετακίνηση από τη δωρεάν διανομή στη χρέωση εγείρει αρκετά θέματα και μάλιστα νομικά. Πριν από λίγες ημέρες διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Amazon βρίσκεται αντιμέτωπο με ομαδικές αγωγές μετά την απόφασή του τον περασμένο Σεπτέμβριο να σταματήσει την παράδοση της Whole Foods στην υπηρεσία Prime και την επιβολή τέλους εξυπηρέτησης 9,95 $.

Διαβάστε ακόμα: To Amazon κάνει προτεραιότητα την παράδοση της μίας μέρας

Μια μήνυση που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον στα τέλη Μαΐου ισχυρίζεται ότι το Amazon «ενεπλάκη σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές» μη μειώνοντας το κόστος της συνδρομής Prime ή την έκδοση επιστροφών μετά τον τερματισμό της δωρεάν παράδοσης Whole Foods.

«Εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, μέλη του Amazon Prime πλήρωσαν για μια συνδρομή επειδή ήθελαν να επωφεληθούν από τη δωρεάν υπηρεσία παράδοσης Whole Foods της Prime», αναφέρει το κείμενο της αγωγής. «Ως αποτέλεσμα των αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών του Amazon, οι καταναλωτές πλήρωσαν 119 δολάρια για μια υπηρεσία που τερματίστηκε άδικα».

Μια δεύτερη ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο ίδιο δικαστήριο τον Ιούνιο κατηγορεί το Amazon για παραπλάνηση πελατών, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία παρουσίασε ψευδώς τις υπηρεσίες «Δωρεάν παράδοση» και «Δωρεάν 2ωρη παράδοση παντοπωλείου». Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι το Amazon παραπλάνησε τους καταναλωτές αποκρύπτοντας ορισμένες χρεώσεις προϊόντων μέχρι το τέλος της διαδικασίας αγοράς.

Οι καταναλωτές, όπως έχουν δείξει διεθνείς έρευνες, δεν επιθυμούν να πληρώνουν έξτρα για υπηρεσίες όπως είναι η παράδοση των προϊόντων. Η επιθυμία ταχύτερης εξυπηρέτησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πελάτες θα πληρώσουν το ασφάλιστρο για γρήγορη παράδοση, εκτός εάν το προϊόν είναι απαραίτητο. Οι χαμηλές ή καθόλου χρεώσεις παράδοσης είναι πιο συναρπαστικές για τους πελάτες ειδών σούπερ μάρκετ από την επιλογή της ταχύτερης επιλογής, για να αποφασίσουν πού να ψωνίσουν για την υπηρεσία παράδοσης αυθημερόν ή ταχύτερα, διαπίστωσε η Coresight Research.

Στην έρευνα καταναλωτών που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, το 60,6% των ερωτηθέντων επέλεξε τις χαμηλές ή καθόλου χρεώσεις ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για αυτούς — τοποθετώντας το πάνω από την τιμή (53,4%), τη διαθεσιμότητα (49%), την ποιότητα (45,2%) και την επιλογή (43,3%) ) των προϊόντων. Μόνο το 40,4% των ερωτηθέντων είπε ότι προτεραιότητά τους είναι να αποκτήσουν την ταχύτερη επιλογή παράδοσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.