25 Απρ 2024
READING

To Spotify συγκροτεί συμβούλιο για να αντιμετωπίσει το επιβλαβές περιεχόμενο

3 MIN READ

To Spotify συγκροτεί συμβούλιο για να αντιμετωπίσει το επιβλαβές περιεχόμενο

To Spotify συγκροτεί συμβούλιο για να αντιμετωπίσει το επιβλαβές περιεχόμενο

Σε μια κίνηση που μοιάζει ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου που διαθέτει από την πλατφόρμα του, το Spotify ανακοίνωσε ότι συγκροτεί ένα Συμβουλευτικό Συμβούλιο Ασφαλείας (Safety Advisory Council), που θα του παρέχει αναξάρτητες εκτιμήσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν ρητορική μίσους, εξτρεμιστικές απόψεις, παραπληροφόρηση και ιντερνετική κακοποίηση, που μπορεί να προέρχονται από εκπομπές που μεταδίδει και δημιουργούς που φιλοξενεί.

Πρόκειται για ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από 18 μέλη, ειδικούς και ακαδημαϊκούς πολιτικών δικαιωμάτων, δημοκρατίας και τεχνολογίας από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλευτική στήριξη στη χάραξη των σχετικών πολιτικών της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται ο σεβασμός στη δημιουργική έκφραση των δημιουργών.

Παρόλο που το Spotify επιμένει με τις ανακοινώσεις του ότι η συγκρότηση αυτού του συμβουλίου δεν έχει σχέση με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή αφορμή, πιστεύεται ότι συνδέεται στενά με την κρίση που αντιμετώπισε η πλατφόρμα τον Ιανουάριο με τον πιο δημοφιλή δημιουργό του, τον Joe Rogan, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι μετέδιδε ψευδείς πληροφορίες για τον Covid-19 μέσω του podcast του, «The Joe Rogan Experience», ενώ ο ίδιος έχει κατηγορηθεί και για ρατσιστικές αναφορές.

Μάλιστα, ο CEO του Spotify είχε τότε αναγκαστεί να δημοσιεύσει μια δήλωση όπου αναλύονταν οι πολιτικές του audio streamer σχετικά με το περιεχόμενο που μεταδίδει, έπειτα από σοβαρές αντιδράσεις καλλιτεχνών όπως ο Neil Young και η Joni Mitchell, που απαίτησαν να αποσυρθεί η μουσική τους από την πλατφόρμα, καλώντας το κοινό σε μποϊκοτάζ.

Καθώς είχε αποκλειστική συμφωνία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τα podcasts του Joe Rogan, η παρουσία του οποίου συνεπάγεται εκατομμύρια ακροατές, το Spotify δυσκολεύτηκε να κρατήσει τις ισορροπίες, στηρίζοντας αρχικά τον Joe Rogan και ανακοινώνοντας τελικά ότι θα προσθέσει ειδικές προειδοποιητικές σημάνσεις στο περιεχόμενό του σχετικά με τον Covid.

Το ζήτημα αυτό είχε αναδείξει τους νέους προβληματισμούς που φέρνει στην αγορά η άνοδος πλατφορμών όπως το Spotify, που μέσα από τα podcasts που προσφέρουν στο κοινό τους εξελίσσονται, με έναν νέο τρόπο, σε μέσα πληροφόρησης. Ειδικοί της επικοινωνίας σημειώνουν ότι, πλέον, παρόλο που το Spotify αυτοπροσδιορίζεται ως πλατφόρμα audio streaming, βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, αυτήν που αγγίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και, κυρίως, τα social media, όπου απαιτείται έλεγχος του επιβλαβούς περιεχομένου, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές/ χρήστες.

Διαβάστε ακόμα: Η ύφεση της οικονομίας προσοχής | Γιατί Netflix, Facebook, YouTube, Spotify χάνουν το κοινό τους;

Αυτό το συμβούλιο, υποστηρίζει το Spotify, αποτελεί το πρώτο του είδους του σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής και μετάδοσης ηχητικού περιεχομένου, και με τις συμβουλευτικές τοποθετήσεις του θα βοηθήσει την εταιρεία να διαμορφώσει προς τη σωστή κατεύθυνση τις πολιτικές της, σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως σημειώνουν, στόχος δεν είναι να απευθύνονται στους ειδικούς του συμβουλίου όταν υπάρχει κάποια κρίση, αλλά να είναι σε τακτική επικοινωνία μαζί τους, ώστε να μπορούν να προλάβουν καταστάσεις και να διαμορφώσουν τον τρόπο σκέψης που διατρέχει ολόκληρη την εταιρεία.

Το Spotify θα υποβάλλει υποθέσεις στο συμβούλιο και θα λαμβάνει τος αξιολογήσεις και την άποψή του, αλλά είναι η εταιρεία που θα αποφασίζει για την τελική εφαρμογή ή μη των προτάσεών του.

Με πληροφορίες από Reuters και Variety
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.