23 Απρ 2024
READING

Το προαναγγελθέν διαζύγιο του Σαράντη με την Estée Lauder και οι προοπτικές που ανοίγονται

4 MIN READ

Το προαναγγελθέν διαζύγιο του Σαράντη με την Estée Lauder και οι προοπτικές που ανοίγονται

Το προαναγγελθέν διαζύγιο του Σαράντη με την Estée Lauder και οι προοπτικές που ανοίγονται

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου» αποτέλεσε η πώληση του 49% της συμμετοχής του ομίλου Σαράντη στην ELCA, κοινοπραξία που διατηρούσε με την Estée Lauder από το 2001, με αντικείμενο την πώληση και διανομή προϊόντων ομορφιάς σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Πρόκειται για μία προαναγγελθείσα εξέλιξη, καθότι βάσει της σχετικής συμφωνίας προβλεπόταν ότι η Estée Lauder είχε το δικαίωμα να προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού της στην ELCA έως και 100%, με την απόκτηση των μετοχών που κατείχε η Σαράντης. Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, αυτό που κέρδισε η Σαράντης, εκτός από τη σύμπραξη με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως και το κύρος που την ακολουθεί, κατάφερε στη διάρκεια των ετών να διευρύνει σημαντικά το γεωγραφικό της αποτύπωμα στον τομέα των καλλυντικών επιλεκτικής διανομής.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σαράντης και η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα

Θα θυμίσουμε ότι η ELCA έχει έδρα στην Κύπρο και κατέχει κατά 100% τις θυγατρικές εταιρείες Estée Lauder Hellas S.A. Cosmetics Distribution, Estée Lauder Bulgaria EOOD και Estée Lauder Romania Srl., οι οποίες έχουν έδρα στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα. Και στις τρεις θυγατρικές της κοινοπραξίας, αντίστοιχα ο όμιλος Σαράντη είχε συμμετοχή κατά 49% στην καθεμία.

Στα 11 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα της κοινοπραξίας σε ετήσια βάση

Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη συνεργασία απέφερε στην Σαράντης σε ετήσια βάση περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, κάτι που αντιστοιχούσε σε περίπου το 1/5 των κερδών προ φόρων, τα οποία το 2021 ανήλθαν στα 49,57 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα στη διάρκεια του 2021 τα έσοδα από την Estée Lauder JV, ανήλθαν σε 11,81 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,69% σε σύγκριση με το 2020.

Στα ταμεία του ομίλου 55,2 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του 49%

Μέσα από τη συναλλαγή με την Estée Lauder και την πώληση του 49%, ο όμιλος Σαράντη εισέπραξε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 55,2 εκατομμυρίων ευρώ, που βάζει στα ταμεία του και αποτελεί άμεση ένεση ρευστότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο όμιλος εκτιμά ότι η υφιστάμενη κερδοφορία της κοινοπραξίας θα μπορέσει να αντικατασταθεί άμεσα κατά 150%, από δραστηριότητες απολύτως συμβατές με τις στρατηγικές δραστηριότητες του ομίλου.

Διαβάστε ακόμα: Τα Made in Greece καλλυντικά βάζουν πόδι στα μεγάλα σαλόνια

Ταυτόχρονα όμως η διακοπή της συνεργασίας των δύο πλευρών θέτει ουσιαστικά νέα δεδομένα για τον ελληνικό εισηγμένο όμιλο, ο οποίος καλείται να καλύψει μέρος από το χαμένο έσοδο, κάτι που εκτιμάται ότι πρόκειται να πράξει μέσω εξαγορών ή νέων συνεργασιών στις οποίες ανοίγεται πλέον ο δρόμος.

Άλλωστε η ρευστότητα που δίνει η πώληση της συμμετοχής στην Estée Lauder για την ελληνικών συμφερόντων επιχείρηση, προσφέρει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα για υλοποίηση εξαγορών που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες επενδυτικά αλλά και επιχειρηματικά για την εταιρεία. Eπί της ουσίας η συγκεκριμένη συμφωνία είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης στον ελληνικό όμιλο επιχειρήσεων, που επικεντρώνεται πλέον σε στρατηγικές προτεραιότητες. Μάλιστα τα χρήματα που έλαβε ως τίμημα για την πώληση του ποσοστού αναμένεται να καλύψουν άμεσα τις απώλειες που φέρνει στην κερδοφορία η διακοπή της κοινοπραξίας με την Estée Lauder, παρέχοντας ουσιαστικά ένα μαξιλάρι ασφαλείας, έως ότου υλοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του.

Estée Lauder: Νέο πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα και Βαλκάνια με απευθείας διάθεση των προϊόντων της

H Estée Lauder από την πλευρά της ανοίγει ένα νέο πεδίο δραστηριότητας, με την εφαρμογή της go-to-market στρατηγικής, επί της ουσίας κινούμενη με ίδιες δυνάμεις πλέον, από τις 15 Ιουνίου και στο εξής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρόκειται για μία στρατηγική που ήδη η αμερικανική εταιρεία καλλυντικών εφαρμόζει στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής.

Στρατηγικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποδέσμευση του Γρηγόρη Σαράντη από τα καθήκοντά του ως διευθύνοντος συμβούλου στην κοινοπραξία, δεδομένου ότι πλέον θα αφοσιωθεί εντατικότερα στα πεπραγμένα και στην ενίσχυση της διοικητικής ομάδας της εισηγμένης επιχείρησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται, ειδικά στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, που χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, νέα δεδομένα για την παγκόσμια αγορά και οπωσδήποτε αυξημένα κόστη λειτουργίας και δυσχέρειες για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στο στόχαστρο νέες συμφωνίες που θα αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος μετά τη λήξη της κοινοπραξίας

Στην επόμενη μέρα, εκτιμάται ότι ο όμιλος Σαράντη θα επιδιώξει άμεσα να δημιουργήσει νέο πλαίσιο συμφωνιών για τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, με ξένους οίκους, με τους οποίους δεν είχε έως αυτήν τη στιγμή συνεργασία αλλά πιθανότατα πρόκειται να εδραιώσει στο προσεχές διάστημα. Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι αυτοί των καλλυντικών αλλά και των ειδών οικιακής φροντίδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.