Καθώς οι μεγάλες εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με την υποχρέωσή τους να ενεργοποιηθούν ενάντια στην κλιματική αλλαγή, προσπαθούν να δημιουργήσουν καμπάνιες και στρατηγικές που θα πείσουν τους καταναλωτές για τις προθέσεις τους, αλλά θα είναι παράλληλα ωφέλιμες για το περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, η PepsiCo δηλώνει ότι βλέπει τα πράγματα από μια σκοπιά κάπως διαφορετική και περισσότερο «αυθεντική». Ο παγκόσμιος κολοσσός λέει πως οι προσπάθειες προς τη βιωσιμότητα δε χρειάζεται να είναι τέλειες, αρκεί να παραμένουν αυθεντικές απέναντι στον καταναλωτή και ως προς την ταυτότητα του brand.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία θεωρεί πως κινήσεις οι οποίες εναρμονίζονται με τη γενικότερη στάση, τον συνολικό δηλαδή χαρακτήρα της εταιρείας, έχουν πιο σημαντικό αντίκτυπο στον καταναλωτή. Mε αυτό το σκεπτικό, η PepsiCo έχει προχωρήσει σε σχετικές δράσεις πρόσφατα, όπως η δημιουργία του Lay’s RePlay στο Τορίνο, ενός γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου το τερέν αποτελείται κατά 32% από ανακυκλωμένες συσκευασίες από πατατάκια Lays, ενώ ο χλοοτάπητας είναι 100% ανακυκλώσιμος.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η PepsiCo θα δώσει θέρμανση σε μια γειτονιά, χάρη στα πατατάκια Lay’s
Το εν λόγω εγχείρημα ξεκίνησε από κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ιορδανία το 2015 και επεκτάθηκε σε χώρες όπως η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αποτελεί το πρώτο του είδους στην Ιταλία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο food marketing της εταιρείας, το feedback του καταναλωτικού κοινού είναι θετικό, και αποδεικνύει, όπως λέει, πως «η τελειότητα δεν είναι αναγκαία όταν παραμένεις αληθινός προς τον κόσμο και προς τις αξίες σου», ειδικά όσον αφορά την PepsiCo, της οποίας ο στόχος είναι «να κάνει τους καταναλωτές χαρούμενους».
Έτσι, με αυτήν τη φιλοσοφία, όπως λένε στελέχη της PepsiCo, οι ομάδες marketing της εταιρείας αναζητούν δράσεις οι οποίες να εναρμονίζονται με τη γενικότερη υπόστασή της. Τα ανακυκλώσιμα γήπεδα και οι ανάλογες ενέργειες, εξηγούν, βρίσκονται κάτω απο την ομπρέλα της καμπάνιας PepsiCo Positive, και, όπως ισχυρίζονται, ικανοποιούν το κοινό, προσδίδοντας στην εταιρεία αξιοπιστία και διαφάνεια, ώστε η εταιρεία να μην μπορεί να κατηγορηθεί για greenwashing.
Άλλωστε οι καταναλωτές περιμένουν από τις εταιρείες να τους καθοδηγήσουν σε πιο βιώσιμες επιλογές, χωρίς ωστόσο να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα, και η PepsiCo διαβεβαιώνει πως μπορεί να εκπληρώσει αυτό το στόχο, καθώς πλέον η βιωσιμότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορικής πολιτικής μιας μάρκας.
Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει θέσει σαφείς στόχους όσον αφορά τα προϊόντα της. Συγκεκριμένα η Lays σκοπεύει το 50% των πωλήσεων της να προέρχονται απο μη HFSS σνάκ, δηλαδή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, ή με κάτω από 100 θερμίδες, έως το 2025. Επίσης, η PepsiCo ήταν χορηγός του γυναικείου UEFA Champions League, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ισότητας στον αθλητισμό.
Διαβάστε ακόμα: PepsiCo και Coca-Cola ανακοινώνουν τις πολιτικές τους για diversity
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, οι καταναλωτές έχουν πολύ θετικές εντυπώσεις από την καμπάνια PepsiCo Positive, κάτι που στην πορεία δύναται να τους κάνει πιστούς πελάτες, ενώ είναι πολύ πιθανό και επιθυμητό να τους εμφυσήσει τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία.
Η προσέγγιση που παρουσιάζουν προσπαθεί να αναδείξει μια πιο διευρυμένη φιλοσοφία στη στρατηγική marketing της εταιρείας, τέτοια που να απομακρύνεται από την ανάγκη για δημιουργική τελειότητα και εντυπωσιασμό, αλλά να επικεντρώνεται στο χτίσιμο μιας ταυτότητας για το brand, με την οποία το κοινό να μπορεί να ταυτιστεί.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρουσιάζουν τις προσπαθειές τους και τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με τη βιωσιμότητα, πάντως, είτε μοιάζουν τέλειες είτε κηρύττουν, από άποψη, ότι δεν είναι, ώστε να δοθεί έμφαση στην «αυθεντικότητα», οπωσδήποτε οι μεγάλες μάρκες όπως η PepsiCo δείχνουν ότι προσπαθούν να συνδυάσουν στοιχεία που για μια μεγάλη εταιρεία τέτοιου μεγέθους και αυτής της βιομηχανίας, φαντάζουν δύσκολα. Ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές πλαστικών στον κόσμο και παραγωγός «ανθυγιεινών» σνακ, είναι αναγκασμένος πράγματι να φανεί ιδιαίτερα δημιουργικός, ώστε να μπορέσει με ειλικρίνεια να τηρήσει δεσμεύσεις περί βιωσιμότητας, να βρει σύνδεση με τους καταλωτές του, αλλά και να συνεχίσει να προσφέρει τα προϊόντα που τον ανέδειξαν, αναπτύσσοντας οικονομικά την επιχείρησή του.
Με πληροφορίες από το MarketingWeek.com
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.