19 Απρ 2024
READING

H Adidas κάνει μήνυση στη Nike

3 MIN READ

H Adidas κάνει μήνυση στη Nike

H Adidas κάνει μήνυση στη Nike

Μια νέα μάχη του πολυετή πολέμου μεταξύ των δύο κορυφαίων εμπορικών σημάτων αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο είναι σε εξέλιξη. Η Adidas κατέθεσε μήνυση κατά της Nike για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της με τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και την τεχνολογία τοποθέτησης παπουτσιών.

Διαβάστε επίσης: Η μάχη Nike και Αdidas, η Ελλάδα και το μεγάλο κόλπο του reselling

Συγκεκριμένα, η αγωγή που κατατέθηκε από την Adidas αναφέρει ότι οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων Run Club, Training Club και SNKRS της Nike και το σύστημα Adapt για την προσαρμογή της εφαρμογής των αθλητικών παπουτσιών παραβιάζουν εννέα πατέντες της Adidas για την παρακολούθηση της άσκησης, ένα σύστημα “έξυπνων υποδημάτων” και άλλες τεχνολογίες.

Η Adidas δήλωσε ότι έχει ιστορικό στην ανάπτυξη κινητής τεχνολογίας γυμναστικής, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έξυπνου παπουτσιού τρεξίματος στον κόσμο το 2004, ενός συστήματος προπόνησης που συνδύαζε αισθητήρες στα παπούτσια και φορητές συσκευές το 2005, καθώς και διάφορων εφαρμογών προσωπικής προπόνησης που ξεκίνησαν το 2008.

Η Adidas κατηγόρησε τη Nike ότι οι εφαρμογές γυμναστικής της παραβιάζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν εντοπισμό της θέσης του τρεξίματος, ηχητική ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοση και ένα σύστημα για τη δημιουργία σχεδίου προπόνησης. Ακόμα, η Adidas κατήγγειλε ότι το σύστημα Adapt της Nike, το οποίο χαλαρώνει ή σφίγγει αυτόματα τα κορδόνια των παπουτσιών με βάση το σχήμα του ποδιού του χρήστη, παραβιάζει τις πατέντες της για ένα σύστημα “έξυπνων υποδημάτων” που ρυθμίζει την απορρόφηση ενός παπουτσιού με βάση τη δραστηριότητα του χρήστη.

Ισχυριζόμενη ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία από την παραβίαση της Nike, η Adidas ζήτησε να αποζημιωθεί με ένα ποσό για τις “παραβατικές δραστηριότητες” της Nike, το οποίο να αντιστοιχεί σε πνευματικά δικαιώματα. Ακόμα, η Adidas απαιτεί μια εντολή που να εμποδίζει τη Nike να παραβιάζει τις πατέντες της στο μέλλον.

Η νέα αγωγή ακολουθεί τη μήνυση της Nike κατά της Adidas για ορισμένα σχέδια αθλητικών παπουτσιών που υποστήριζε ότι παραβιάζουν πατέντες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του αθλητικού παπουτσιού Flyknit. Η Nike είχε μηνύσει επίσης την Adidas το 2005 υποστηρίζοντας ότι διάφορα παπούτσια της παραβίαζαν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τον σχεδιασμό παπουτσιών της. Οι εταιρείες συμφώνησαν να αποσύρουν αυτή την υπόθεση, ωστόσο, το 2007.

Διαβάστε επίσης: H αποχώρηση της Nike από μεγάλους λιανεμπόρους κινητοποιεί τους ανταγωνιστές της

Ξεχωριστά, και οι δύο εταιρείες έχουν εμπλακεί σε δικές τους αγωγές που σχετίζονται με πατέντες και με άλλες μάρκες. Η Nike κατέθεσε μήνυση κατά της StockX τον Φεβρουάριο, ισχυριζόμενη ότι αυτό το marketplace μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών χρησιμοποίησε τα λογότυπα και τα προϊόντα της Nike που έχουν κατοχυρωθεί με εμπορικά σήματα σε προσπάθειες να εισέλθει στην αγορά των NFTs, ή αλλιώς non-fungible token. Το brand του διάσημου “Swoosh” logo κατηγόρησε επίσης τη Lululemon για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη συσκευή γυμναστικής Mirror στο σπίτι και άλλες εφαρμογές, σε μήνυση που κατέθεσε τον Ιανουάριο. Ακόμα, τον Ιούλιο, η Milkcrate Athletics μήνυσε την Adidas North America για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων.

Με πληροφορίες από το Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.