24 Απρ 2024
READING

Τάση | Οι online πλατφόρμες σούπερ μάρκετ επενδύουν σε shoppable συνταγές φαγητού

4 MIN READ

Τάση | Οι online πλατφόρμες σούπερ μάρκετ επενδύουν σε shoppable συνταγές φαγητού

Τάση | Οι online πλατφόρμες σούπερ μάρκετ επενδύουν σε shoppable συνταγές φαγητού

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες που πωλούν online τρόφιμα και προϊόντα σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να εμπλουτίζουν τις εφαρμογές και τα websites τους με συνταγές, τα υλικά των οποίων μπορεί να αγοράσει ο χρήστης κατευθείαν από εκεί.

Αποδεικνύεται ότι οι shoppable συνταγές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την προσέλκυση νέων πελατών, που μάλιστα συνοδεύεται από πολλαπλά οφέλη, καθώς συνδυάζουν ιδανικά μερικές από τις σημαντικότερες τάσεις που εδραιώθηκαν στην πανδημία: το ηλεκτρονικό εμπόριο γενικότερα και τις αγορές σούπερ μάρκετ μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών ή απευθείας από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ, τη διάθεση για περισσότερο μαγείρεμα και πειραματισμούς με νέες συνταγές στο σπίτι, αλλά και το ισχυρότερο engagement σε σχετικό με το φαγητό περιεχόμενο στα social media.

Ωστόσο, το ότι μπορεί να είναι δελεαστικό για τον καταναλωτή να γνωρίσει και να δοκιμάσει μια νέα συνταγή και, άρα, να αποφασίσει διαβάζοντάς τη να αγοράσει επιτόπου τα υλικά της, είναι η πιο απλή προσέγγιση στην τάση αυτή. Κάθε πλατφόρμα μπορεί να έχει τη δική της τακτική στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ή δημιουργεί τις συνταγές που προτείνει, στον πώς τις προβάλλει και τις επικοινωνεί, στην αλληλεπίδραση που θέλει να πετύχει με το κοινό, στον βαθμό κατά τον οποίο μπορούν να εμπλακούν τα social media ή και άλλα brands.

Για παράδειγμα, τον Μάρτιο που μας πέρασε η δημοιλής εφαρμογή Instacart στις ΗΠΑ άρχισε να προσφέρει τις shoppable συνταγές της μέσω του TikTok, αλλά και μέσα από συνεργασίες με το δίκτυο μαγειρικής Tasty και κλασικούς τίτλους περιοδικών όπως τo Delish. Έτσι, προσεγγίζει ουσιαστικά τους καταναλωτές εκεί που πηγαίνουν για να βρουν συνταγές. Για παράδειγμα, κάποιος που βλέπει μια συνταγή στο κανάλι του Tasty στο TikTok, αν θέλει να διαβάσει αναλυτικά τη συνταγή, θα μεταφερθεί στο site του Instacart, ώστε να μπορεί να αγοράσει άμεσα όλα τα υλικά.

Πολύ ενδιαφέρον όμως, και ως διαφοροποιητικός παράγοντας για την προσέλκυση περισσότερων χρηστών, έχει και ο τρόπος που επιλέγονται ή και δημιουργούνται οι συνταγές που μπαίνουν σε αυτές τις πλατφόρμες. Κάποιοι πάροχοι μπορεί να δημιουργούν τις δικές τους, άλλοι να ζητούν τη συμμετοχή των πελατών τους, χτίζοντας ουσιαστικά από κοινού ένα βιβλίο μαγειρικής. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή ονόματι Quicklly στις ΗΠΑ, ζητά από τους χρήστες να υποβάλουν της συνταγές τους, προσφέροντάς τους μάλιστα προμήθεια 10% από τις πωλήσεις προϊόντων που αποτελούν συστατικά της συνταγής τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να αναπτύξουν αυτό το πρόγραμμά τους οργανικά, να το κάνουν αγαπητό στα social media, να γίνει το brand Quicklly γνωστό. Μάλιστα, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια διαδικασία ώστε να μη δημοσιεύονται παρόμοιες συνταγές, αλλά καθεμία να είναι ξεχωριστή. Αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσα έσοδα προέρχονται από τις shoppable συνταγές, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 350% μέσα στο 2021.

Διαβάστε ακόμα: Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Πολλές εφαρμογές βλέπουν πολύ σημαντική άνοδο στις πωλήσεις τους – κάποιες αναφέρουν ότι το 50% των πωλήσεών τους προέρχεται από τις συνταγές τους. Και υπενθυμίζουν μια βασική αρχή: όσο περισσότερο χρόνο βρίσκεται ο χρήστης μέσα στον ιστότοπο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αγοράσει τελικά κάτι.

Πέρα από το όφελος της άμεσης αγοράς, όμως, που είναι πιθανότερη και λόγω της ευκολίας να βρει κανείς όλα όσα χρειάζεται για μια συνταγή συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα, που λειτουργούν περισσότερο μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, tips και συμβουλές προερχόμενες από ένα brand του οποίου το προϊόν απαιτείται σε μια νόστιμη συνταγή, του προσδίδουν αξιοπιστία. Οι shoppable συνταγές, δηλαδή, αναβαθμίζουν και το brand identity των εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα: Unilever, PepsiCo, Mondelez στρέφονται στα shoppable βίντεο

Παράλληλα, οι επιλογές και οι προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις συνταγές, λειτουργούν και ως ενδείξεις για τις επερχόμενες τάσεις, για τα επόμενα αγαπημένα τρόφιμα και προϊόντα του κοινού, κάτι που μπορεί να αναδειχθεί σε εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία για τον σχεδιασμό προωθητικών ενεργειών.

Η τάση είναι αναγνωρίσιμη βέβαια και στην Ελλάδα. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει shoppable συνταγές στον ιστότοπο του AB Βασιλόπουλος, που μάλιστα πραγματοποιεί και challenges με συνταγές στο Instagram. Και τα Lidl έχουν τις δικές τους συνταγές, με τα υλικά τους έτοιμα για αγορά, ενώ και το MyMarket, ο Κρητικός και ο Γαλαξίας έχουν στο site τους συνταγές, αν και δεν είναι shoppable.

Όπως και να ’χει, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αναμένουν ότι οι shoppable συνταγές θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, όχι μόνο επειδή ο κόσμος έχει την πρόθεση να μαγειρεύει περισσότερο, αλλά και επειδή οι συνταγές αυτές συνοδεύονται από την ευκολία της άμεσης αγοράς, ενώ προσφέρουν ένα ευρύ πεδίο δημιουργικότητας και δυνατότητας για αλληλεπίδραση με τις μάρκες.

Με πληροφορίες από το Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.