Στο συνέδριο Worldwide Developers Conference της Apple την περασμένη εβδομάδα, ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα νέα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες με τις οποίες εμπλουτίζει τις συσκευές και τις εφαρμογές της, όσον αφορά τον κλάδο της υγείας και του wellness.
Τα όσα φιλοδοξεί να προσφέρει, και το γεγονός ότι πλέον δεν αφορούν μόνο το Apple Watch, αλλά και το iPhone και το iPad, υποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζει τον τομέα αυτών των υπηρεσιών με μια ματιά που ίσως δίνει μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι υπηρεσίες υγείας στο μέλλον, αν αυτές οι τεχνολογίες τύχουν καλής υποδοχής και αποδειχτούν πράγματι αποτελεσματικές.
Εκπρόσωποι της εταιρείας, μιλώντας στο TechCrunch, σημειώνουν ότι η Apple δεν ξεκίνησε να δημιουργεί αυτά τα εργαλεία και τις εφαρμογές με στόχο να αναπτύξει τον κλάδο της υγείας – τουλάχιστον όχι στον βαθμό και με την πρόθεση που το έκανε για την ανάπτυξη των δημοφιλών συσκευών της. Ωστόσο, πλέον παρατηρείται μια αλλαγή πλεύσης, στο σύνολο της προσέγγισης, και μια διάθεση για συνεισφορά στην τεχνολογική αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης. Γιατί, όπως λένε, άρχισαν να νιώθουν μια ευθύνη να προσφέρουν περισσότερα, καθώς συνειδητοποιούσαν με πόσους τρόπους μπορούν να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία που μπορούν να συγκεντρώσουν οι συσκευές τους. Ειδικά το Apple Watch, μια τόσο προσωπική συσκευή, που φορά κανείς επάνω του, το προσεγγίζουν ως μια ευκαιρία να προσφέρουν στους ανθρώπους γνώση για την υγεία τους σε βαθμό που δε θα ήταν δυνατόν νωρίτερα.
Διαβάστε ακόμα: Eίναι τα wearables το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης;
Σημειώνουν, ακόμα, ότι η ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες, στο ότι στον πυρήνα των πάντων βρίσκεται η ιδιωτικότητα και η προστασία των δεδομένων, και στο ότι όλα πρέπει να είναι θεμελιωμένα στην επιστήμη. Έτσι, η Apple συνεργάζεται στενά με γιατρούς, ενώ το εργαλείο που έκανε περισσότερο εντύπωση, που θα μπορεί να παρακολουθεί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και να καταγράφει το ιστορικό αρρυθμιών, πήρε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έπειτα από συγκριτική μελέτη με ήδη εγκεκριμένη εξειδικευμένη συσκευή.
Η έγκριση αυτού του εργαλείου έκανε πολλούς να μιλούν για την αρχή μιας επανάστασης στην υγεία, καθώς πρόκειται για μια εφαρμογή σε καταναλωτικό και όχι εξειδικευμένο ιατρικό προϊόν, που ωστόσο δείχνει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο ιατρικά. Όπως εξηγούν, το γεγονός ότι αφορά μια συσκευή που μπορεί να φοριέται σχεδόν όλη μέρα, ακόμα και για χρόνια, αλλάζει τα δεδομένα στη δυνατότητα παρακολούθησης ιατρικών παθήσεων, κάτι που μπορεί να βελτιώσει, κατά συνέπεια, τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν και οι γιατροί, καθώς θα έχουν στα χέρια τους περισσότερες και εξειδικευμένες πληροφορίες, σε όγκο που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση.
Με την ίδια λογική έχουν αναπτύξει και την εφαρομογή παρακολούθησης ύπνου, η οποία συμμετέχει επίσης στην έρευνα που διεξάγουν για την παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας, ενώ και όσον αφορά τις εφαρμογές του fitness, αναπτύσσουν εργαλεία για εξειδικευμένες μετρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή τραυματισμών, με τρόπο που μπορεί να κάνει μόνο εξειδικευμένος εξοπλισμός σε συνδυασμό με παρακολούθηση από γιατρό.
Η «επανάσταση» στην οποία αναφέρονται τα μέσα ίσως δεν αφορά μόνο την ίδια την Apple, που οπωσδήποτε πρωτοπορεί όχι μόνο με τα εργαλεία που θέλει να προσφέρει, αλλά και με το γεγονός ότι η δραστηριοποίησή της στον τομέα της υγείας αφορά ολόκληρο το οικοσύστημα της εταιρείας και όχι μόνο το Apple Watch, που είναι η συσκευή η οποία αυτονόητα θεωρείται η ιδανική για αυτήν τη χρήση. Αφορά και τον τρόπο που ίσως στο μέλλον αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για την περίθαλψη των ασθενών τους, τον τρόπο που ασκούν την επιστήμη τους και το πώς συνεργάζονται με συσκευές που, μάλιστα, μπορεί να μην είναι καν ιατρικές.
Από την Apple πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε «μια τεράστια ευκαιρία» να βοηθήσουν τους ανθρώπους με την υγεία τους, δεδομένου ότι οι συσκευές της ακολουθούν τον χρήστη ουσιαστικά σε ολόκληρη την καθημερινότητά του. Αν η ιατρική κοινότητα αρχίσει να αγκαλιάζει αυτές τις δυνατότητες, εφόσον αποδειχθούν αποτελεσματικές, και αρχίσει το κοινό να κατανοεί πώς λειτουργούν και να αισθάνεται ασφάλεια με τα δεδομένα του, ίσως θα μπορούσε μια τέτοια προσέγγιση να αλλάξει στο μέλλον την περίθαλψη.
Με πληροφορίες από TechCrunch
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.