24 Δεκ 2024
READING

Οι κρυφές πωλήσεις της Zara στην Ελλάδα

4 MIN READ

Οι κρυφές πωλήσεις της Zara στην Ελλάδα

Οι κρυφές πωλήσεις της Zara στην Ελλάδα
Τα έσοδα από τις διαδικτυακές πωλήσεις του Ισπανικού ομίλου Inditex έφτασαν πέρυσι τα 7,5 δισ. ευρώ , αντιπροσωπεύοντας το 25,5% των συνολικών πωλήσεων, ενισχύοντας την εταιρεία ως παγκόσμιο ηγέτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. 

Η μητρική εταιρεία της Zara βλέπει τους καταναλωτές να ανανεώνουν τις ντουλάπες τους μετά από δύο χρόνια που κάθονται με το ζόρι στο σπίτι. Επίσης ο όμιλος μόδας κατάφερε να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος αυξάνοντας τις τιμές. Η ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές αντιστάθμισε εν μέρει τις χαμένες πωλήσεις στη Ρωσία, όπου ο όμιλος έκλεισε 502 καταστήματα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία, αντιπροσωπεύοντας το 10% των πωλήσεων.

Οι επιδόσεις του Ισπανικού ομίλου όμως, κυρίως στο κομμάτι των διαδικτυακών πωλήσεων, αποκαλύπτουν ένα μυστικό για τις online πωλήσεις του στην Ελλάδα, οι οποίες δεν προσμετρώνται στα μεγέθη της Ελληνικής θυγατρικής. Σύμφωνα με πηγές με γνώση, οι πωλήσεις που παράγει η ελληνική θυγατρική είναι 25% υψηλότερες από αυτές που εμφανίζονται στα οικονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, η Zara είναι ο νούμερο 2 παίκτης στην εγχώρια αγορά online shopping ένδυσης και υπόδησης, με μερίδιο 6,3%. Αν στο μερίδιο αυτό προστεθεί και αυτό της ομόσταυλης Bershka, τότε η Inditex ελέγχει το 9,1% των διαδικτυακών πωλήσεων προϊόντων ένδυσης και υπόδησης της χώρας, τζίρος που δεν προσμετράται στις επιδόσεις των εν Ελλάδι θυγατρικών του ομίλου αλλά στα κεντρικά, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση. Όμως τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα, αν εξετάσουμε ξεχωριστά τη Ζara και την Bershka, τις πραγματοποιούν οι Πολωνοί της epapoutsia που ελέγχουν μερίδιο 6,7%. Στην τρίτη θέση με 3,1% βρίσκεται η κινεζική Shein και ακολουθούν με 2,8% η Nike και η Bershka, ενώ ο σουηδικός όμιλος H&M ελέγχει μερίδιο 2,7%.

Πέρυσι η ελληνική θυγατρική του Ισπανικού ομίλου εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 39%, αγγίζοντας τα 475,5 εκατ. ευρώ, και ξεπερνούν τα 575 εκατ. ευρώ αν προσμετρηθούν οι διαδικτυακές πωλήσεις.

Η ΙΤΧ Ελλάς, πρώην Zara Ελλάς, στην οποία έχουν συγχωνευθεί όλες οι θυγατρικές που διατηρούσε η Inditex στην Ελλάδα (Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Zara Home, Oysho και Uterque) στην οικονομική χρήση Φεβρουάριος 2021 – Ιανουάριος 2022, εμφάνισε 475,5 εκατ. ευρώ από 328,7 εκατ. ευρώ το 2020 και 550 εκατ. ευρώ το 2019. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 29,5 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ το 2020 και τα κέρδη μετά από φόρους στα 21,1 εκατ. ευρώ από 10,8 εκατ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής εκτιμά ότι θα πλησιάσουν αυτές του 2019.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 στην Κορούνια, ως Confecciones GOA, και έραβε φορέματα και παπλώματα. Το πρώτο κατάστημα Zara άνοιξε το 1975 στην Α Κορούνια, το 1984 ο όμιλος κατασκεύασε το πρώτο του logistics center έκτασης 10.000 τμ στο Αρτέισο και το 1988 το brand Zara βγήκε εκτός της Ισπανίας, με πρώτο σταθμό το Πόρτο της Πορτογαλίας. Η Ελλάδα, όπου το πρώτο κατάστημα του ομίλου άνοιξε το 1993 –δηλαδή πριν από τρεις δεκαετίες– αποτέλεσε την τέταρτη διεθνή αγορά μετά την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) και τη Γαλλία (Παρίσι). Αλλά όλα αυτά είναι ιστορία.

Σήμερα, έξι δεκαετίες μετά από την ίδρυση της Confecciones GOA, η Inditex (aka Zara) στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η 37χρονη κόρη του ιδρυτή Αμάνσιο Ορτέγκα, Μάρτα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές μόδας στον κόσμο, με οκτώ μάρκες (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterqüe). Τα προϊόντα της διατίθενται σε 216 αγορές μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας και των 6.657 καταστημάτων της (στοιχεία έως την 31/10/2021) που βρίσκονται σε 96 αγορές.

Από το καλοκαίρι του 2020, ο αριθμός των καταστημάτων της Inditex έχει μεθωθεί και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο. Όπως έχει ανακοινώσει ο όμιλος, πρόθεση του είναι να κλείσει 1.000-1.200 καταστήματα κυρίως σε Ασία και Ευρώπη και να ανοίξει 450 νέα μεγαλύτερα. Το «κούρεμα» του δικτύου έχει επηρεάσει μάρκες όπως οι Bershka, Pull & Bear και Massimo Dutti και την αλυσίδα ρούχων και αξεσουάρ μόδας Uterqüe. Η τελευταία αποχώρησε από την Ελλάδα το 2014 και εντός του έτους θα αποτελεί παρελθόν και από τις υπόλοιπες 16 χώρες, όπου έχει μέχρι σήμερα φυσική παρουσία με 80 καταστήματα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τα κεντρικά του ομίλου για το τι μέλλει γενέσθαι με το δίκτυο του στην Ελλάδα και ποιες εκ των αλυσίδων που αναπτύσσει στη χώρα θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό –κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και την έξοδο από το φυσικό κανάλι κάποιου ή κάποιων σημάτων του– ο όμιλος έχει μειώσει το φυσικό του αποτύπωμα στη χώρα.

Από το 2019, πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2021, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Inditex έχει μειώσει κατά 4,24% το δίκτυο των καταστημάτων της στη χώρα. Από 165 καταστήματα που αριθμούσε στο τέλος του 2019, στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 αριθμούσε 158. 
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.