20 Απρ 2024
READING

Η επιθετική είσοδος του Disney+ σε 41 χώρες και στην Ελλάδα και ο σκληρός ανταγωνισμός

5 MIN READ

Η επιθετική είσοδος του Disney+ σε 41 χώρες και στην Ελλάδα και ο σκληρός ανταγωνισμός

Η επιθετική είσοδος του Disney+ σε 41 χώρες και στην Ελλάδα και ο σκληρός ανταγωνισμός

Στις 14 Ιουνίου η Disney+ έκανε και επίσημα πρεμιέρα στην Ελλάδα. Και ουσιαστικά αυτό που επιδιώκει είναι να μπει σφήνα από την πρώτη μέρα στον υφιστάμενο ανταγωνισμό, είτε αυτός ακούει στο όνομα του εδραιωμένου στην ελληνική αγορά Netflix, είτε πηγαίνοντας κόντρα σε παραδοσιακές, πλην όμως βαρύτερες δυνάμεις λόγω φύσης δραστηριότητας, όπως είναι η συνδρομητική Nova, η CosmoteTV αλλά και εσχάτως ο ANT1.

Ποντάροντας στην τιμή – Το βήμα επιθετικής εξάπλωσης

Το σημείο που ποντάρει περισσότερο η Disney+ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, στις χώρες όπου έκανε λανσάρισμα των υπηρεσιών της αυτές τις μέρες, είναι η τιμή. Η χαμηλότερη τιμή που στην Ελλάδα μεταφράζεται σε 8,99 ευρώ τον μήνα και στα 89,90 για τη δωδεκάμηνη συνδρομή. Το λανσάρισμα της Disney+ στην Ελλάδα συμπίπτει με το λανσάρισμά του σε ακόμα 41 χώρες, καθώς η αμερικανική πλατφόρμα που μέχρι πρότινος διατηρούσε παρουσία σε μόλις 19 χώρες του κόσμου, με αυτήν την κίνηση βρίσκεται ήδη παρούσα σε 60 αγορές. Έτσι, εκτός από την Ελλάδα το λανσάρισμα σηματοδοτήθηκε σε χώρες όπως η Τουρκία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και αρκετές ακόμη, σε μία κίνηση εδραίωσης της παρουσίας με επιθετική στρατηγική σχεδόν στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Το Disney+ κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου 2019, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ολλανδία και επεκτάθηκε στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Πουέρτο Ρίκο μια εβδομάδα αργότερα. Έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες τον Μάρτιο του 2020 και στην Ινδία τον Απρίλιο, μέσω της υπηρεσίας ροής Hotstar της Star India, η οποία μετονομάστηκε σε Disney+ Hotstar. Eπιπλέον ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν την υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2020, η οποία επεκτάθηκε και στη Λατινική Αμερική τον Νοέμβριο του 2020. Έπονται και άλλα λανσαρίσματα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας στο τέλος του έτους που διανύουμε.

Ποιους θα αντιμετωπίσει

Απέναντί του το Disney+ έρχεται να συναντήσει παραδοσιακές δυνάμεις της εγχώριας τηλεοπτικής αγοράς. Ο λόγος για την νεότευκτη συνδρομητική πλατφόρμα ANT1+ του ομίλου ANT1, η οποία παρέχει στους συνδρομητές της ξένο και ελληνικό περιεχόμενο με τη διαδικασία του on demand. Σε μία προσπάθεια να καταστεί ελκυστικό προς το κοινό που απευθύνεται, η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει εντάξει στο περιεχόμενό της και πρωτότυπες ελληνικές παραγωγές, υπό τον γενικό τίτλο ANT1+ Originals, όπου συμπεριλαμβάνεται η σειρά Σέρρες, του Γιώργου Καπουντζίδη, διεθνείς ταινίες μεγάλου μήκους, παιδικό περιεχόμενο, πρεμιέρες ελληνικών ταινιών που προβάλλονται αυτήν τη στιγμή σε ελληνικές αίθουσες. Το εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία θα καταφέρει να σταθεί επάξια απέναντι στους δύο – μέχρι στιγμής – μεγάλους παίκτες της αγοράς, Netflix και Disney+, είναι κάτι που μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Mπορεί η Disney να απειλήσει το Netflix;

Η παροχή της ANT1+ ξεκίνησε με προσφορά γνωριμίας στα 4,99 ευρώ για τους πρώτους μήνες και στη συνέχεια η χρέωση διαμορφώνεται στα 7,99 ευρώ, σε ποιότητα HD χωρίς διαφημίσεις και δυνατότητα διακοπής ανά πάσα στιγμή. Ο όμιλος ΑΝΤ1 στην προκειμένη περίπτωση έπραξε κάτι αντίστοιχο με το Netflix, καθώς δίνει την δυνατότητα στους συνδρομητές να συνδεθούν στο ANT1+ σε 5 διαφορετικές συσκευές και να παρακολουθούν την ίδια ώρα σε δύο από αυτές.

Σε ό,τι αφορά το Netflix και την αντίστοιχη πολιτική, είναι κάτι που ο μεγάλος του streaming εξετάζει να περιορίσει, καθώς πολλά έχουν ακουστεί γύρω από αυτό, σε μία κατεύθυνση να απαντήσει στον διαρκώς διευρυνόμενο ανταγωνισμό παγκοσμίως και να διευρύνει την συνδρομητική του βάση. Κατά τους υπολογισμούς του Netflix, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά περισσότερα από 30 εκατομμύρια σπίτια χρησιμοποιούν τον κοινόχρηστο κωδικό πρόσβασης, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια σπίτια επιπροσθέτως και σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούν τον κοινόχρηστο κωδικό πρόσβασης.

Στη χώρα μας, πάντως, το Netflix αποτελεί έναν ισχυρότατο αντίπαλο, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει αυτήν τη στιγμή τους 400.000 συνδρομητές. Θυμίζουμε ότι η μηνιαία συνδρομή για το Netflix κυμαίνεται από 7,99 ευρώ έως και 13,99 ευρώ.

Αν μπορούσε κανείς να σταθεί στο στοίχημα του ομίλου ΑΝΤ1, αυτό εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Με βάση τον σχεδιασμό, πρόκειται να μεταδοθούν 32 από τους συνολικά 64 αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, ενώ θα είναι ελεύθερο το περιεχόμενο για τους αγώνες όπως είναι οι προημιτελικοί, ημιτελικοί και ο τελικός, αποτελώντας μία καλή ευκαιρία για ενίσχυση της συνδρομητικής βάσης σε μία περίοδο τηλεοπτικής αιχμής.

Διαβάστε ακόμα: Nova & Wind | To νέο όνομα, η κοινή εταιρεία και οι στρατηγικοί στόχοι

Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού κινούνται ήδη η Nova και η CosmoteTV, με υπάρχουσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες παροχής περιεχομένου. Συν τοις άλλοις, ένα ακόμα σημείο αποτελεί η συνένωση της Wind με τη Nova, οι οποίες εκτιμάται ότι διαθέτουν περί τις 400.000 συνδρομητές στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης, κινούμενες πλέον και επίσημα μέσω της πλατφόρμας ΕΟΝ ΤV. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης για τον ΟΤΕ ήταν 637.000 άτομα. Τα μερίδια αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών για το 2020 ήταν 45%-55% για τον ΟΤΕ, 25%-35% για τη Nova, 10%-15% για τη VodafoneTV και 5%-10% για τη Wind.

Aπό τον χορό δε λείπουν και παίκτες με αμιγώς ηλεκτρονική παρουσία στη διανομή περιεχομένου όπως είναι η AppleTV και η Amazon Prime, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη του HBO Max σε μία μικρή πληθυσμιακά χώρα όπως η Ελλάδα, με πολύ μεγάλη διασπορά τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπου, όπως συμβαίνει σε πολλές των περιπτώσεων, το επόμενο βήμα θα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους ισχυρότερους και να συγκεντρωθεί η αγορά σε συγκεκριμένο αριθμό παικτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.