20 Απρ 2024
READING

Το Πλαίσιο κατάφερε να τζιράρει σχεδόν 100 εκατομμύρια μόνο από το e-commerce

4 MIN READ

Το Πλαίσιο κατάφερε να τζιράρει σχεδόν 100 εκατομμύρια μόνο από το e-commerce

Το Πλαίσιο κατάφερε να τζιράρει σχεδόν 100 εκατομμύρια μόνο από το e-commerce

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει καταφέρει να αποδείξει την δυναμική που έχει ιδίως το τελευταίο διάστημα, με την πανδημία να επιταχύνει στην απόδειξη του συγκεκριμένου γεγονότος. Μεγάλες επιχειρηματικές οντότητες όπως ο όμιλος Φουρλή ή το Πλαίσιο, έχουν καταφέρει να χτίσουν πάνω στο e-commerce ένα ευρύτατο μέρος της στρατηγικής τους, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς από εκεί και αυξάνοντας το τζίρο τους.

Στην περίπτωση του Πλαισίου είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κανάλι πωλήσεων διαφοροποιήθηκε σημαντικά στο πέρασμα των τελευταίων ετών, εάν συγκρίνει κανείς το 2019 με τα δύο επόμενα έτη, 2020 και 2021. Ειδικότερα εάν γυρίσει κανείς πίσω στο 2019, θα διαπιστώσει ότι το Πλαίσιο βάσει στοιχείων, είχε πωλήσεις που κατά 67% ήρθαν στα ταμεία της αλυσίδας από τα φυσικά καταστήματα.

Την ίδια χρονιά το 26% των πωλήσεων αποτυπώθηκε από τις επαγγελματικές πωλήσεις και μόλις το 7% από το e-commerce. Τα δεδομένα αυτά όμως διαφοροποιήθηκαν αισθητά στην πορεία. Κι αυτό γιατί η πανδημία και το 2020 είχαν ως αποτέλεσμα την εύλογη μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα σε 45%, με το υπόλοιπο να προέρχεται κατά 23% από το ηλεκτρονικό εμπόριο και το 32% από πωλήσεις προϊόντων σε επαγγελματίες. Φτάνοντας πλέον στο 2021, αυτό που θα δει κανείς είναι η σταθεροποίηση του καναλιού των ηλεκτρονικών πωλήσεων για το Πλαίσιο.

Κι αυτό γιατί το 22% ήταν αποτέλεσμα του e-commerce, το 46% ήταν πωλήσεις μέσα από τα φυσικά σημεία πώλησης και το 32% ήταν οι πωλήσεις προς επαγγελματίες. Πρακτικά λοιπόν το γεγονός αυτό σημαίνει ότι περίπου το ¼ του τζίρου της επιχείρησης που το 2021 ήταν στα 436,9 εκατ. ευρώ, προήλθε από το e-commerce. Εάν κάνει κάποιος την μαθηματική πράξη, αυτό που προκύπτει είναι ότι στα ταμεία της εταιρείας από τα 436,9 εκατ. ευρώ, τα 96,11 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στη διάρκεια του 2021. 

Όλα αυτά τα δεδομένα που σχετίζονται με την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελούν συνάρτηση πολλών παραγόντων. Πρόκειται για παράγοντες που αφορούν στον τομέα των logistics και του e-commerce, που έχει πραγματοποιήσει εντατικότερα βήματα το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση. Πιο πρόσφατη από αυτές τις επενδύσεις είναι αυτή που έκανε στο πεδίο του last mile, μέσα από την υπηρεσία “Last Mile”, όπου ο κάθε πελάτης του Πλαισίου μπορεί να καθορίζει με ακρίβεια τον χρόνο και το πρόγραμμά του, χωρίς αυτό να δεσμεύεται από το χρόνο παράδοσης της παραγγελίας του.

Αυτό που κατάφερε επί της ουσίας να κάνει το Πλαίσιο ήταν να προσφέρει την δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης και ενημέρωσης του καταναλωτή για την παραγγελία του σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού από τη στιγμή της παραγγελίας έως και το τελικό σημείο, ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να ειδοποιείται με γραπτό μήνυμα μισή ώρα πριν την παράδοση της παραγγελίας, έτσι ώστε να βρίσκεται στο σημείο παραλαβής. Το στοίχημα του next day delivery και στην προκειμένη περίπτωση επιχείρησης αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί, όπου ήδη δραστηριοποιείται το Πλαίσιο.

Και που επί της ουσίας αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα όλων των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν παραδόσεις ηλεκτρονικών παραγγελιών προς το κοινό αυτή τη στιγμή. Η ταχύτητα δηλαδή με την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες και παραδίδουν τα προϊόντα στους πελάτες τους σε συνδυασμό με την ποιότητα των προσφερόμενων αυτών υπηρεσιών. 

Υψηλή επάρκεια αποθεμάτων και μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, κλειδί για την εξυπηρέτηση της ζήτησης

Η Πλαίσιο ωστόσο έχει καταφέρει και κάτι ακόμη που διασφαλίζει την ανοδική της πορεία: να διατηρεί υψηλά αποθέματα που υπερβαίνουν το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, γεγονός που την καθιστά ικανή να τροφοδοτεί απρόσκοπτα την ζήτηση. Οι παράγοντες που συντείνουν στην ύπαρξη των αποθεμάτων σε προϊόντα, είναι οι επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους που σήμερα η συνολική τους επιφάνεια ανέρχεται στα 36.000 τ.μ. σε συνδυασμό με την ρευστότητα, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του 2021 ήταν της τάξης των 62 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πιο πρόσφατη κίνηση στα logistics ήταν αυτή της εξαγοράς των αποθηκών της εταιρείας προϊόντων ξυλείας, Ακρίτας. Ωστόσο ο σχεδιασμός δεν σταματά εκεί, καθότι η επιχείρηση βρίσκεται σε αναζήτηση και νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να επενδύσει περαιτέρω στις υπηρεσίες που αφορούν στην διανομή των προϊόντων της. Οι φετινές επενδύσεις ανέρχονται για το 2021 σε συνολικό ύψος 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπου σε αυτές περιλαμβάνεται και η μεγέθυνση υπαρχόντων καταστημάτων με επέκταση των εγκαταστάσεων, κάτι που ήδη υλοποιήθηκε στο κατάστημα του Ηρακλείου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.