25 Απρ 2024
READING

Το Skroutz και οι άλλοι στη μάχη του next day delivery

5 MIN READ

Το Skroutz και οι άλλοι στη μάχη του next day delivery

Το Skroutz και οι άλλοι στη μάχη του next day delivery

Με περισσότερα από 7 εκατομμύρια προϊόντα από 13.000 και πλέον καταστήματα πανελλαδικά, αυτήν τη στιγμή το Skroutz έχει καταφέρει δικαίως να θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό, από πλευράς γκάμας, marketplace, στην Ελλάδα.

Όμως ο ανταγωνισμός είναι ιδιαιτέρως σκληρός, ίσως αδυσώπητος, εάν κανείς κρίνει από την προσπάθεια του ανταγωνισμού της να κερδίσει πόντους μέσα από την πρόσφατη υπόθεση διακοπής λειτουργίας  του 365shop που ήταν συνδεδεμένο με την πλατφόρμα του Skroutz και τη δυσχέρεια που δημιουργήθηκε στις παραδόσεις παραγγελιών. Ωστόσο, το Skroutz έσπευσε να δώσει voucher αποζημίωσης των πελατών του καθώς και να επιστρέψει χρήματα σε αγοραστές που είχαν κάνει παραγγελίες μέσω του 365shop και δεν μπορούσαν να τις παραλάβουν, διευθετώντας ουσιαστικά αλλά και τυπικά το όλο ζήτημα.

Στο κάδρο το επαναλανσάρισμα της δημοφιλούς πλατφόρμας

Eπί του παρόντος, αυτό που ακούγεται στην αγορά είναι ότι το Skroutz πιθανότατα θα προβεί από το φθινόπωρο σε επαναλανσάρισμα της εταιρικής του εικόνας, προσθέτοντας νέες υπηρεσίες στην γκάμα των ήδη προσφερόμενων. Σε ό,τι αφορά τη σχέση που διέπει την εταιρεία με το προσωπικό της, συζητείται ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να επανέλθει η τετραήμερη εργασία, κάτι που για πρώτη φορά είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα έτη, χωρίς μείωση στον μισθό.

To Skroutz Express και η μάχη του next day delivery

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει λανσάρει την υπηρεσία Skroutz Express, η οποία υπόσχεται ταχείες παραδόσεις παραγγελιών μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη χρονική δέσμευση σε αρκετές των περιπτώσεων τελεί υπό αίρεση, δεδομένου ότι εάν για παράδειγμα κάποιος παραγγείλει το Σαββατοκύριακο, η παραγγελία του θα έρθει το πιθανότερο την Τρίτη, ενώ όταν επίσης δοθεί παραγγελία μετά τις 14.00 η παραγγελία παραδίδεται όχι την επόμενη αλλά την μεθεπόμενη. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το Skroutz αναλαμβάνει να εκτελέσει παραγγελίες από καταστήματα τρίτων, γεγονός που επίσης δρα πολλές φορές ανασταλτικά στην παράδοση εντός εικοσιτετραώρου.

Πρόσφατα και το Public από την πλευρά του μπήκε στον χορό του Next Day Delivery, υποσχόμενο τη συγκεκριμένη υπηρεσία για όλους τους πελάτες του με διαθεσιμότητα περί τους 100.000 κωδικούς προϊόντων και με την προϋπόθεση της παραγγελίας την αμέσως προηγούμενη μέρα της παραγγελίας έως τις 17.00. Πρόκειται για ένα πεδίο αγοράς, στο οποίο ο ανταγωνισμός διαρκώς ενισχύεται και όπου το στοίχημα των συντομότερων παραδόσεων αποτελεί ουσιαστικά και το βασικότερο στοίχημα βιωσιμότητας και ανάπτυξης για όλες τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών, αλλά και για τη νεότευκτη της αγοράς, Shopflix του ομίλου Μαρινάκη, η οποία θα προσπαθήσει να μεγαλώσει, με επικεφαλής τον Χρήστο Καλογεράκη και βασιζόμενη και στην πρότερη εμπειρία του μέσα από το marketplace του Public, στο διάστημα που εκτελούσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η περίπτωση της Shopflix έχει και την υποστήριξη της εξαγορασθείσας Courier Center στον τομέα των παραδόσεων. Πρόκειται για την εταιρεία υπηρεσιών κούριερ που απέκτησε λίγο πριν το λανσάρισμα του Shopflix ο όμιλος Μαρινάκη. Στα πλεονεκτήματα του Shopflix είναι η ισχυρή διαφημιστική στήριξη από τον ιδίων συμφερόντων μιντιακό όμιλο του εφοπλιστή και επιχειρηματία, τη γνωστή ευρύτερα ως Alter Ego Media. Ωστόσο, το Skroutz έχει λόγους να υπερηφανεύεται ότι είναι από τους εμπειρότερους και παλαιότερους παίκτες στη συγκεκριμένη αγορά, με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και συμμέτοχο ένα fund όπως η CVC Capital, που διακρίνεται από ισχυρή ρευστότητα, διατηρώντας ποσοστό 45% των μετοχών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μετοχών παραμένει στους Γ. Αυγουστίδη, Βασίλη Δήμο και Γιώργο Χατζηγεωργίου, ιδρυτές της δημοφιλούς πλατφόρμας, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα τερτίπια και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το Shopflix να απειλήσει το Skroutz;

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια του delivery της επόμενης ημέρας φαίνεται προς το παρόν να απέχει από διεθνείς παίκτες όπως το Amazon, η οποία το υλοποιεί για συγκεκριμένα προϊόντα και για μία αρκετά μεγάλη γκάμα του κωδικολογίου της. Στην περίπτωση του Amazon, εφαρμόζονται κεντρικοποιημένες παραδόσεις μέσα από της αποθήκες του παγκόσμιου κολοσσού του e-commerce ανά χώρες και γεωγραφικές ζώνες όπου διαθέτει κεντρικές αποθήκες για την παράδοση των προϊόντων προς τους πελάτες της.

Εύνοια μεγεθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το Skroutz όπως και πολλές άλλες πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών παραγγελιών ευνοήθηκε έντονα και διπλασίασε τα μεγέθη του στη διάρκεια της πανδημίας, όπου το 2020 είχε κύκλο εργασιών ύψους 38,8 εκατομμυρίων ευρώ, από 19,85 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2019. Ταυτόχρονα όμως και η καθαρή κερδοφορία του μετά από φόρους ήταν στα 12,48 εκατ. ευρώ το 2020 από 5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.

Θα θυμίσουμε πως μία από τις αποφάσεις των επικεφαλής της Skroutz το προηγούμενο διάστημα, αυτή της δραστηριοποίησης στον τομέα της διανομής φαγητού, δε συνεχίστηκε καθότι η πλατφόρμα skroutzfood πωλήθηκε το 2020 στον όμιλο Cosmote και ενσωματώθηκε στο BOX, σε μία προσπάθεια του ομίλου ΟΤΕ να ενισχύσει την παρουσία του στο συγκεκριμένο κανάλι και να κερδίσει μερίδιο από την πίτα μίας πολλά υποσχόμενης αγοράς. Από την πλευρά του, το Skroutz, βλέποντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθισε περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματά της, στράφηκε στρατηγικά στον συγκεκριμένο πυλώνα δραστηριότητας και βασικό στοιχείο της λειτουργίας της από την ίδρυσή της έως και σήμερα.

Οπωσδήποτε το Skroutz αποτελεί τον πολλά υποσχόμενο και έμπειρο παίκτη του ελληνικού e-commerce. Που παρά το πέρασμα των ετών παραμένει και ο δημοφιλέστερος και πολλά υποσχόμενος παίκτης της ελληνικής αγοράς. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι επιδόσεις του και τα υπερκερδοφόρα καθαρά του αποτελέσματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.