22 Ιαν 2025
READING

Τα Made in Greece καλλυντικά βάζουν πόδι στα μεγάλα σαλόνια

4 MIN READ

Τα Made in Greece καλλυντικά βάζουν πόδι στα μεγάλα σαλόνια

Τα Made in Greece καλλυντικά βάζουν πόδι στα μεγάλα σαλόνια

H παγκόσμια αγορά ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, σύμφωνα με έρευνα της Research And Markets, προβλέπεται να φτάσει σε αξία τα 615,92 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη 5,30% κατά την περίοδο που εκτείνεται από το 2022 έως το 2026. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές για την οποία οι καταναλωτές, ανεξάρτητου φύλου, ηλικίας ή χρώματος είναι διαθετειμένοι να ξοδέψουν όλο και περισσότερο και να πειραματιστούν με νέες μάρκες και νέες προτάσεις.

Σε αυτήν την εντυπωσιακά αναπτυσσόμενη αγορά, πόδι επιχειρούν να βάλουν και τα Made in Greece καλλυντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επεξεργάστηκε η Enterprise Greece, οι εξαγωγές ελληνικών καλλυντικών αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους κατά 31,5% αγγίζοντας σε αξία τα 95,65 εκατ. ευρώ. Πέρυσι οι εξαγωγές καλλυντικών Made in Greece έπιασαν τα 500 εκατ. ευρώ, 20% περισσότερα από το 2020 και ποσό διπλάσιο σε σχέση με μία δεκαετία πίσω. Καθοριστικός παράγοντας για αυτήν τη θετική πορεία είναι η αξιοποίηση των φυσικών συστατικών που προέρχονται από την ελληνική φύση, όπως είναι τα θρεπτικά βότανα της Κρήτης, η μαστίχα Χίου, το μέλι, ακόμη και το ελληνικό γιαούρτι.

Ποιες όμως κατηγορίες ελληνικών καλλυντικών επιλέγουν οι ξένοι καταναλωτές; Οι εξαγωγές των κατηγοριών σαπουνιών, προϊόντων καθαρισμού και στιλβώσεως σημείωσαν το πρώτο δίμηνο του έτους άνοδο 42,5%. Ακολούθησε η κατηγορία των καλλυντικών και καλλωπιστικών παρασκευασμάτων τα οποία ενισχύθηκαν κατά 25,4% ενώ οι εξαγωγές αιθέριων ελαίων και αρωματικών υλών αυξήθηκαν κατά 17,18%.

Οι βασικοί Έλληνες παίκτες

Ένας από τους βασικούς Έλληνες της κατηγορίας είναι η εταιρεία Παπουτσάνης. Παρά το συνεχώς επιδεινούμενο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω κόστους και διαθεσιμότητας πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, κόστους ενέργειας και μεταφορικών, των συνεχιζόμενων προβλημάτων λόγω COVID και του πολέμου στην Ουκρανία, η Παπουτσάνης έκανε για ένα ακόμη τρίμηνο το θαύμα της – αν και τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώθηκαν στα 3,477 εκατ. ευρώ από 6,377 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 570% σε σχέση με το 2021 εμφάνισαν τα ξενοδοχειακά προϊόντα, ενώ αύξηση πωλήσεων κατά 14% σε σχέση με το 2021 κατέγραψαν τα προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα). Η αύξηση προήλθε από την σημαντική περαιτέρω ενίσχυση συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων τους, την ανάπτυξη του πελατολογίου και τη συνεχή διεύρυνση της γκάμας προϊόντων που προσφέρει η Παπουτσάνης.

Aνοδική πορεία διαγράφει και η ελληνική εταιρεία παραφαρμακευτικών και καλλυντικών Frezyderm. Το 2021 έκλεισε θετικά, παρά τις αντίξοες συνθήκες, με αύξηση τζίρου που υπολογίζεται γύρω στο 10% σε σχέση με το 2020 και κοντά στα 51 εκατ. ευρώ. Το portfolio της εταιρείας μετρά περί τα 270 προϊόντα για τον άνδρα, τη γυναίκα και το παιδί, με τα περισσότερα να είναι διαθέσιμα και στις αγορές του εξωτερικού. Οι εξαγωγές είναι ένα κομμάτι που δίνει ιδιαίτερη σημασία η εταιρεία, με το 10% περίπου του τζίρου της το 2021, να αποτελείται από αυτές. Πέρυσι μπήκε στη Σουηδία και τη Λιθουανία, πρόσφατα στη Βουλγαρία, ενώ γίνονται συζητήσεις για την επέκτασή της και σε άλλες αγορές.

Σημαντική παρουσία έχει η ελληνική εταιρεία παραγωγής καλλυντικών και ομοιοπαθητικών προϊόντων που ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον φαρμακοποιό Γεώργιο Κορρέ. Η Korres παράγει προϊόντα ομορφιάς για γυναίκες και άνδρες, βασισμένα σε φυσικά συστατικά, γεγονός το οποίο την κατέστησε μία από τις πρωτοπόρους στην Ελλάδα, ενώ οι εξαγωγές της τρέχουν τα τελευταία χρόνια με διψήφιο ποσοστό. Από κοντά και η εταιρεία Apivita, τα προϊόντα της οποίας εξάγονται από την Ευρώπη μέχρι την Άπω Ανατολή και την Αμερική.

Το παράδειγμα της εξωστρέφειας των Κορρές Α.Ε. και Apivita ακολουθούν και νεοσύστατες ελληνικές επιχειρήσεις, που στοχεύουν ήδη από το ξεκίνημά τους στις εξαγωγές των προϊόντων τους.

Εκτός από τις μικρές ή μεσαίες εταιρείες από τους μεγάλους του κλάδου που έχει επενδύσει σημαντικά τόσο στις εξαγωγές όσο και στην παραγωγική επέκτασή του στο εξωτερικό είναι η εταιρεία Γρ. Σαράντης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται, μέσω των θυγατρικών της, σε 12 χώρες στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Βόρεια Μακεδονία, Ουγγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία, Ουκρανία και Ρωσία, ενώ παράλληλα, διατηρεί ένα ισχυρό δίκτυο διανομής σε παραπάνω από 50 χώρες μέσω άμεσων εξαγωγών που πραγματοποιούνται από τη μητρική και τις θυγατρικές της.

Ποιο κινεί την παγκόσμια αγορά καλλυντικών

Η ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας υποστηρίζεται από παράγοντες όπως η ταχεία αστικοποίηση, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αύξηση του πληθυσμού Gen Z, οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, η δημοτικότητα των προϊόντων περιποίησης για άνδρες, η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Το 2021, το κυρίαρχο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης κατείχε η περιποίηση δέρματος, ακολουθούμενη από το μακιγιάζ και την περιποίηση μαλλιών. Η παγκόσμια αγορά ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης ανά κανάλι μπορεί να τμηματοποιηθεί ως εξής: offline και online. Το 2021, το κυρίαρχο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης κατείχε το τμήμα εκτός σύνδεσης, ακολουθούμενο από το διαδικτυακό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.